Als meisje tussen die toekomstige Arnold Schwarzeneggers…

FullSizeRender (4)Soms lijkt het net alsof er een onzichtbare muur is gebouwd in het midden van de sportschool. De vrouwen staan massaal te zweten op de loopbanden, terwijl de mannen in groepjes met gewichten aan het ‘gooien’ zijn om de nieuwe Arnold Schwarzenegger te worden.

Als je een beetje het internet doorzoekt zul je meerdere blogs tegenkomen die je overtuigen waarom je als vrouw net zo goed aan krachttraining kunt doen. Het komt er meestal op neer dat vrouwen vaak (ten onrechte) bang zijn om een gespierd lichaam te krijgen.

Een jaar geleden besloot ik toch de cardio zone te verlaten en tussen die toekomstige Arnold Schwarzeneggers te gaan staan. Of ik dit eng vond? Het antwoord is: ja. En nog steeds voel ik me af en toe niet helemaal op mijn gemak. In deze blog zal ik jullie vertellen waarom ik toch deze stap heb gemaakt en wat mij hierbij geholpen heeft.

Mijn passie is voetballen, maar door een liesblessure kon ik deze sport tijdelijk niet beoefenen. Ik was op zoek naar een andere manier om mijn energie kwijt te kunnen en schreef me in voor een cursus krachttraining. Ik merkte dat ik dit interessant vond en ging met plezier naar de cursus. Totdat het einde van deze cursus naderde en het tijd was om naar het echte krachthonk te gaan… ‘HELP!’ Dacht ik. Ik voelde me zo veilig in dat afgesloten lokaaltje met de andere nieuwelingen en de begeleiding. Toch heb ik het gedaan! Wil jij ook deze stap gaan maken? Deze tips kan ik je meegeven:

 1. Een sportmaatje
  Ten eerste kon ik lekker kletsen met een sportmaatje waardoor ik me niet zo focuste op het feit dat er alleen maar grote mannen om je heen staan. En als je nog onzeker bent over een bepaalde beweging of houding kun je elkaar controleren en helpen. WIN-WIN situatie!
 1. Muziek
  Je zult me zelden alleen zien sporten zonder dat ik mijn oortjes in heb. Ten eerste omdat ik hierdoor energie krijg wat mij motiveert gedurende de training. Ten tweede kan ik door de muziek mezelf afsluiten van de buitenwereld waardoor ik helemaal mijn eigen ding kan doen.
 1. Oefening baart kunst
  In het begin was ik bang dat ik oefeningen fout deed. Je moet namelijk aan zoveel dingen denken. Welke beweging moet ik maken? Hoeveel gewicht moet ik gebruiken? Op welk gedeelte van mijn lichaam moet ik me focussen? Etc. Na steeds meer ervaring sta ik zekerder tussen die grote mannen.
 1. Last but not least, heb schijt.
  Zoals ik in mijn vorige blog beschreef vind ik dit soms nog lastig. Ik merk dat het me steeds beter lukt om gewoon te doen wat ik wil. Dus de tip ‘schijt hebben’ wil ik ook aan jou meegeven. Staan er alleen maar jongens het krachthonk? Nou en? Ik heb dat ene bankje ook nodig, laat ze maar kijken.

Dus? Doe je met me mee?

Liefs, Jip

 

 

There are 3 comments for this article
 1. Myrthe 3 februari 2016 11:54

  Groot gelijk!!
  Een jaar geleden ben ik ook aan de slag gegaan met krachttraining en ik probeerde altijd maar tegen mezelf te zeggen dat ze me helemaal niet raar aankeken en dat dat alleen maar tussen mijn oren zat 🙂 Muziek helpt daar inderdaad ook heel erg bij en ook al voel ik me soms nog steeds niet helemaal op m’n gemak, ik probeer gewoon schijt te hebben. De sportschool is niet alleen maar voor sterke grote stoere mannen!

 2. Pingback: Waarom ik als meisje in het krachthonk sta. – Jipsanders.com
 3. Pingback: Waarom ik als meisje in het krachthonk sta. – Jipsanders.com

Geef een reactie