Help! Hoe overleven we de halve marathon?!

Van de laatste zoetsappige roddels van de afgelopen stapavond tot de saaie lessen van je doodnormale schooldag naar het afdwalen naar wat je vanavond gaat eten..  Ons geklets werd onderbroken door de robotachtige stem van mijn hardloopapp: “Afstand: 5.4 kilometer..”. Huh al over de 5 kilometer?!Vastleggen in volledig scherm 21-10-2015 165957.bmp

‘We besloten ons in te schrijven voor de Nike Women Run 2015 in Amsterdam.’

Afgelopen jaar ben ik begonnen met hardlopen samen met een vriendin. Even een frisse neus halen, sportief zijn en bijkletsen. Het werkte voor ons. Het ging ons redelijk makkelijk af om het aantal kilometers op te bouwen en vonden dat het tijd was voor een doel. We besloten ons in te schrijven voor de Nike Women Run 2015 te Amsterdam. Tien kilometer moest ons wel lukken dachten we, dit gaan we samen doen! Afgelopen zomer renden we met onze bezwete hoofden over de finish in het Olympisch stadion.

‘Een nieuw doel vastgesteld:…’

Nu, 5 maanden later hebben we een nieuw doel vastgesteld: de halve marathon! Gaan we dit echt doen?! Oke, je leeft maar een keer dus waarom ook niet. Tuurlijk is dit spannend, 21 kilometer is wel een stukje verder dan die tien van vorig jaar. We hebben gekozen voor een run in de zomer zodat we voldoende tijd hebben om te trainen. We gaan niet voor een bepaalde tijd maar het uitlopen daar willen we ons op focussen.

Maar hoe nu verder?

Hieronder geef ik een aantal van onze tips:

Tip 1:   Ren regelmatig een rondje, ook al is de wedstrijd nog niet echt in zicht is. We rennen een keer in de week samen een rondje.
Tip 2:   Bouw het rustig op. Ga niet opeens veel meer rennen dan dat je normaal doet (anders kun je last krijgen van blessures).
Tip 3:   We hebben allebei goede hardloopschoenen aangeschaft.
Tip 4:   We zoeken een route in een mooie omgeving, zo vaak mogelijk een andere voor de variatie.
Tip 5: We zorgen dat we veel te kletsen hebben! Dan gaat de tijd lekker snel en merk je amper dat je aan het rennen bent ;). Handig!
Tip 6:   We willen trainen tot de ±18 kilometer. We merkten tijdens de tien kilometer dat je de laatste kilometers op karakter kunt rennen. Bovendien helpt de adrenaline, de sfeer tijdens een wedstrijd is compleet anders dan je wekelijkse rondje door de weilanden zonder toeschouwers.
Tip 7:   Wat voor ons ook helpt is muziek, we hebben ieder een oortje in en downloaden muziek met een harde bass. (Een gouden tip van ons: we hebben ervaren dat muziek uit de genre hardstyle zorgt voor een voldoende dosis energie 😉 ).
Tip 8:   En tot slot: zorg dat je goed uitgerust bent, niks anders eet dan wat je normaal rondom het hardlopen doet, Verstand op nul en gaan!

Of we de finish halen en hoe de run ons is bevallen is nog even afwachten. Onze halve marathon staat gepland in de maand juni. Tegen die tijd hoor je er vanzelf wel over! Heb jij ook een hardloopdoel vastgesteld? Laat me weten hoe jij dit aanpakt!

Liefs,
Jip

be the first to comment on this article

Geef een reactie