Zeg gedag tegen de ‘goede voornemens hype’!

FullSizeRender (5)Ik stap de gym binnen en ja hoor, ik was heel even vergeten dat het januari was. ‘Dwaze dagen’ lijken het wel. En hoewel ik best in een rij wil staan voor een winterjas in de sale. Nee, ik vertik het om in een rij(!) te staan voor het gebruik van een squatrek. Waarom gaat iedereen aan het begin van een nieuw jaar zo fanatiek werken aan goede voornemens?

Tuurlijk snap het wel, het is altijd fijn om een frisse start te kunnen maken. Maar zo extreem hoeft dat toch ook weer niet dat we massaal de sportschool induiken? En nee, het is niet dat ik gewoon ruimte wil bij de squatrekken (is wel mooi meegenomen moet ik zeggen). Ik wil je gewoon wat moeite besparen.

Heb alsjeblieft geen gedachten als ‘Vanaf morgen ga ik alleen nog maar gezond eten!’ Behalve als je over een ijzersterke discipline beschikt dan houd je dit vol. Ik hou je niet tegen om die ijzersterke discipline van je te testen hoor. Ga gerust je gang. Ik wil alleen duidelijk maken dat dit helemaal niet nodig is. Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat je met kleine stapjes ook een heel eind komt. Misschien zelfs verder, omdat kleine stapjes gemakkelijker vol te houden zijn. Benieuwd over welke kleines stapjes ik het heb? Lees dan snel verder.

  1. Start je dag met een goed ontbijt!
   Bijvoorbeeld met wat kwark, havermout en/of een stukje fruit (zie blog ‘een week vol ontbijtjes’ voor inspiratie). Zorg dat je een verzadigd gevoel hebt. Ik merk uit eigen ervaring dat ik de rest van de dag dan meer energie heb en minder snel wil snoepen.
  2. Zoek een sport die je leuk vindt!
   Bij een gezonde levensstijl hoort ook voldoende beweging. Zoek een sport die je met plezier kunt beoefenen. Van yoga tot kickboksen, dit kan van alles zijn. Op deze manier hou je het ook in de andere maanden vol genoeg te bewegen.
  3. Stel doelen voor jezelf!
   Ik wil niet zeggen dat je doelen voor jezelf moet stellen. Sterker nog, voor veel mensen helpt dit zelfs. Want zodra je het even niet meer ziet zitten kun je terugkijken naar wat je al bereikt hebt en waar je het allemaal voor doet.
  4. Varieer er op los!
   Als je varieert met eten dan zul je minder snel grijpen naar iets wat ‘extreem ongezond is’. (Ook dit baseer ik op eigen ervaringen).
  5. Drink vooral caloriearme drankjes
   Zeker voor mensen die veel alcohol en frisdrank drinken kan dit al voor een verschil zorgen. Drinken is belangrijk, maar let op want in sommige drankjes zitten meer calorieën dan je denkt.

zeg gedag tegen de hypeNog even het moraal van mijn verhaal, heb vooral goede voornemens maar werk er stap voor stap aan. Geniet vooral van komend jaar, van zowel gezond als af en toe ongezond eten en leuke workouts op zijn tijd. En misschien kom ik je volgende keer wel een keer tegen bij het squatrek (hopelijk zonder rij.) 😉

 

There are 2 comments for this article
 1. allicareaboutispizza 19 januari 2016 11:51

  Ben het helemaal met je eens, als je iets wil moet dat op ieder moment kunnen. Leuk dat je het verhaal persoonlijk houdt! Xkyra

 2. Corné 26 januari 2016 11:21

  Hey Jip, flink gewicht en mooie foto!
  Tipje: bij zwaar squatten voeten wel precies evenwijdig plaatsen
  en allebei de hakken op de grond!! 😉

Geef een reactie