Deze eiwitshake kun je het beste gebruiken.

 ‘Alle proteïne nog aan toe!’

Toen ik begon met krachttraining werd mij aangeraden om na de training een shake te nemen. Zodat mijn lichaam genoeg eiwitten binnen zou krijgen voor spierherstel en opbouw. Op een avond googlede ik naar ‘eiwitshakes’. “Whey perfection? Smart protein? Whey protein? Isolaat perfection? Puur whey?…”
Halleluja! Zoveel verschillende soorten, namen en dan ook nog eens in tientallen verschillende smaken. Het advies: ‘Neem na de training een eiwitshake’ klonk toch iets makkelijker dan ik dacht. Na flink wat ‘google-uurtjes’ verder kon ik voor mezelf eindelijk wat onderscheid vinden in al die verschillende eiwitten. Laatste tijd krijg ik hier en daar wat vragen van beginnende sporters welke eiwitten ze het beste kunnen gebruiken. Dit bracht mij op het idee om even een duidelijke vergelijking te maken. Ben je  hier benieuwd naar? Lees dan snel verder.

Allereerst wil ik even benadrukken dat ik geen expert ben op dit gebied. Ik heb de verschillende eiwitten vergeleken op basis van eigen ervaringen en de beschrijvingen die ik op de site van Body en Fit shop heb gevonden. Ik hoorde het meest over ‘Smart protein’ en ‘Whey perfection’. Dus besloot ik me te verdiepen in deze twee eiwitsoorten. Op basis hiervan hoopte ik een keuze te kunnen maken. Nouja, dan heb je natuurlijk ook nog al die smaken… 🙂

‘Smart protein’ & ‘Whey perfection’

De gemiddelde voedingswaarden die op de site worden aangegeven luiden als volgt:

Kcal Eiwitten  Koolhydraten  Vetten 
Smart protein 90 21 g 2 g 0.6 g
Whey perfection 105 21.9 g 1.7 g 1.6 g

‘De beste eiwitshake in elk low-carb en ander dieet.’ Is de eerste zin van de beschrijving van de Smart Protein. Een schepje van 28 gram Smart protein is dan ook maar 90 kcal. Dit is minder in vergelijking met de Whey perfection, die 105 kcal is. Ik heb beide eiwitshakes geproefd en merk duidelijk verschil in de structuur ervan. Zo is de shake van Smart protein uiteindelijk wat dikker, ik zou het kunnen omschrijven als ‘puddingachtig’. Dit zorgt ervoor dat je een meer verzadigd gevoel krijgt.. Ik vind die ‘pudding-achtige‘ structuur zelf ook lekkerder, maar dat is natuurlijk heel persoonlijk.

Na het lezen van de beschrijvingen en het bestuderen van de feitjes kan ik concluderen dat beide shakes zorgen voor een optimale spieropbouw en herstel. Het enige verschil dat ik kan vinden is dat de Smart Protein specifiek gericht is op het afvallen en dat in de Whey perfection iets meer eiwitten zit . Heb je ondertussen al een keuze kunnen maken in de eiwitsoort? Maar twijfel je nog over de smaak? Ik heb een tijdje geleden bijna alle smaken geproefd. Wat ik van de smaken vond kun je in dit blogje lezen.

Vergeet niet, je kan natuurlijk ook je portie eiwitten binnenkrijgen door het eten van andere voeding. Zoals eieren, vlees, vis en noten! Heb je nog vragen? Stuur me dan gerust een mailtje.

Liefs,
Jip

There is 1 comment for this article
 1. / 18 april 2016 20:59

  Ik denk dat beginnende sporters vooral geïntresseerd zijn in waarom je een shake neemt. Zoals je al kort vertelde is het voor de spierherstel/opbouw maar om zomaar luk raak een shake na je maaltijd te nemen daarmee schiet je vaak niet zoveel op.

  Je lichaam heeft sowieso een dagelijkse behoefte aan eiwitten, daarom is het van belang om te berekenen hoeveel gram eiwitten je nodig hebt en hoeveel je er binnen krijgt. Het voedingscentrum adviseert voor dagelijkse inname zo’n 0,8 gram per kilo. Veel andere sites beweren dat voor spieropbouw tussen de 1,2-2,5 gram per kilo pas echt resultaat oplevert (als je goed sport in ieder geval). Als je dan na gaat dat in een normale portie vlees zo’n 20-25 gram eiwit zit komen een hoop mensen eiwitten tekort en dan komen de eiwit shakes om de hoek kijken omdat een shake ook ongeveer 20 gram eiwit bevat is dit een goede aanvulling voor je ‘dieet’. Overigens komt dat voor veel mensen neer dat zij 2 a 3 shakes zouden moeten nemen om in de buurt te komen bij hun persoonlijke eiwitinname. Maar je kan natuurlijk ook meer vlees of vis of noten of .. eten om de eiwitinname te verhogen.

  Ik denk dan ook dat in het gevecht om genoeg eiwitten op een dag binnen te krijgen. Men het beste eerst naar de gram eiwitten per shake kunnen kijken, want iedere gram telt. In dat geval zou de ‘Whey perfection’ winnen. Maar bij de ‘Smart protein’ zitten nog een aantal belangrijke vitamines toegevoegd. Het is een beetje een persoonlijke afweging. Qua smaak verschilt het allemaal niet zoveel in mijn mening. Ik at mijn shakes het liefst dan ben je er direct vanaf.

  Mijn persoonlijke keus is de ‘Whey perfection’ puur omdat er meer eiwitten per gram dus ook per shake in zitten.

  Maar ik ben ook geen expert in dit gebied. (ik denk dat niet veel mensen dat zijn)

  Groet,

Geef een reactie