#Tip van Jip: Foamrollen!

Laatste tijd krijg ik steeds meer vragen of ik een warming-up doe voor mijn krachttraining. En zo ja, wat ik dan doe. Je zult wel vaker gehoord hebben dat het belangrijk is dat je lichaam goed is opgewarmd voor een training. Op deze site staat uitgebreid beschreven waarom dit zo is. Het antwoord op de eerste vraag is dus ‘Ja’. Ik start altijd eerst met een warming-up. In deze blog zal ik je precies uitleggen hoe mijn warming-up er uit ziet.

‘Jezelf masseren gaat op veel plekken een beetje lastig..’

Je kunt je lichaam op verschillende manieren opwarmen. Hoewel de ene persoon dit met een aantal minuten cardio doet. Vind ik het persoonlijk fijner om een foamroller te gebruiken. Voordat ik begin met uitleggen hoe ik dit precies doe zal ik eerst eventjes toelichten wat een foamroller eigenlijk is. Een foamroller is een roller waarmee je je hele lichaam kunt masseren. Massages vind ik zelf erg fijn, maar jezelf masseren gaat op veel plekken een beetje lastig. Met deze roller kan dat dus wel! Om deze reden is dit echt een favoriete musthave voor mij!

Waar is het allemaal goed voor?

Allereerst is het foamrollen goed voor de spieren. De spieren worden als het ware los gemasseerd. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat je door het gebruik van de foamroller minder spierpijn ervaart achteraf. Een beetje spierpijn de dag na het trainen vind ik persoonlijk altijd wel fijn. Het geeft mij het gevoel dat ik ‘iets’ gedaan hebt. Door het foamrollen zal de spierpijn ook niet geheel verdwijnen, maar het kan dus zijn dat het minder wordt. Ook is het goed voor de doorbloeding van je spieren, waardoor je minder stijve spieren krijgt. Ik eindig met het laatste voordeel: het heerlijke gevoel! Zoals ik al eerder zei vind ik massages best wel heel erg fijn. Met deze roller heb je eigenlijk altijd je eigen masseuse bij de hand. Rollen maar!

Hoe gebruik je de foamroller?

De foamroller kun je op meerdere manieren gebruiken. In principe kun je er je hele lichaam mee masseren. In welke verschillende posities ik me allemaal wring om de spieren in mijn lichaam los te masseren zal ik je nu laten zien.

 1. Benen (achterkant)
  Ik start altijd met mijn benen. Ik ga met het desbetreffende been gestrekt op de foamroller liggen. Het andere been zet ik gebogen naast me op de grond. Door je been op en neer te bewegen kun je met de foamroller je gehele bovenbeen losmaken. Vervolgens leg ik een kuit op de foamroller en warm ik de spieren in mijn kuit op.

 1. Rug
  Van mijn benen ga ik vaak rollend over naar mijn rug. Ik ga met mijn rug op de foamroller liggen en houd mijn handen gekruist op mijn schouders. Zowel je bovenrug als je onderrug kun je goed losmaken door een verticale beweging te maken over de roller.

 1. Dijen
  Ook de zijkant van je benen kun je goed losmaken. Het is hetzelfde principe als het losmaken van je benen maar dit keer ga je schuin op de foamroller liggen.

 1. Kont 
  Deze positie moet je even doorhebben maar dan voel je ook wat! Denk je een beetje spierpijn te hebben in je kont dan doet deze oefening al pijn. Ik ga bij deze positie met mijn kont op de foamroller zitten en kruis het ene been schuin over het andere. Op deze manier kun je heel gericht de spieren in je kont losmaken.

 1. Benen (bovenkant)
  Tot slot draai ik mijzelf om en rol ik de bovenkant van mijn benen op dezelfde manier als de onderkant. Heb je de dag ervoor legday gehad? Dan is pijn gegarandeerd!

Zoals ik beschrijf vind ik het gevoel van het foamrollen erg fijn. Omdat het in principe gewoon een massage is. Als ik ga foamrollen met spierpijn dan kan ik ook wel eens tranen in mijn ogen krijgen van de pijn. Maar ondanks de haat-liefde verhouding blijf ik dit ding gebruiken.

In veel sportscholen hebben ze een foamroller liggen. Zodat je voor en/of na je training je spieren kunt losmaken. Is er geen foamroller in jouw sportschool aanwezig of wil je er eentje thuis hebben? Bij veel sportwinkels en sportwebshops kun je een roller krijgen. Tot slot nog een laatste #tipvanjip: Kies er eentje met een goed profiel. Dus met uitsteeksels zoals de foamroller op de foto. Dan voel je alles het extra goed! Ik gebruik deze foamroller van Decathlon.


Ga jij het uitproberen of dit ook iets voor jou is?
Laat me weten of jij ook een haat-liefde verhouding hebt met dit ding!

Liefs,

Jip

be the first to comment on this article

Geef een reactie