Gooi die weegschaal uit het raam!

‘Mag ik vragen hoeveel jij weegt?’, ‘Ik wil graag strakke benen, hoe veel kilo moet ik daarvoor kwijtraken?’ Mijn antwoord: ‘Gooi die weegschaal uit het raam!’ Nee niet letterlijk natuurlijk..

Iedereen is (gelukkig) anders!

Veel dingen in ons lichaam zijn verschillend. De ene persoon heeft langere benen, de andere persoon vollere billen, de ene persoon heeft grotere handen en de andere persoon krommere tenen. Nee, gelukkig is niet ieder lichaam hetzelfde. Dit geldt ook voor hoe het lichaam werkt. Het ene lichaam verbruikt meer brandstoffen dan een ander lichaam. Zo werkt een bepaald dieet voor de ene persoon wel en voor de andere persoon niet.

Wat zegt dat ene getalletje nu precies?

Soms hoor je uitspraken als ‘Ik wil voor de zomer twee kilo kwijtraken!’ Ik vraag me dan altijd af: ‘Waarom die TWEE kilo?’ Waarom niet ééntje, of drie? Waarom zo geobsedeerd over een getalletje. Ik begrijp dat het mentaal een fijner gevoel geeft als je op de weegschaal gaat staan en net onder dat ene tiental uitkomt. Maar wat zegt dat ene getalletje nu precies? Ben je dan wel tevreden met jezelf? Hoe bepaal je die grens?

Vergelijken met anderen.

Het feit dat iemand misschien even groot is dan jij maar vijf kilo lichter weegt, wil niet zeggen dat jij ‘dikker’ bent. Misschien heb jij wel zwaardere botten of is de bouw van jouw lichaam anders waardoor dat getalletje bij jou iets anders is. Vergelijk dus ook niet jouw gewicht met anderen want dat zegt echt helemaal niets.

Wat dan wel?

Dan kom ik nu aan bij wat dan wel? Mijn antwoord: ‘Luister naar je gevoel!’ Voel je je niet fit? Dan kun je inderdaad op je voeding gaan letten en meer gaan sporten om een aantal kilo’s af te vallen. Voor sommige personen kunnen weegmomenten tijdens dit proces wel helpen om vooruitgang zichtbaar te maken. Om bijvoorbeeld na een bepaalde periode erachter te komen of het afvallen al gelukt is. Maar ook hierbij  vind ik de nadruk op je gevoel belangrijker. Het is toch veel fijner om te merken dat je broek wat minder strak om je taille zit dan dat ene cijfertje dat de weegschaal aantikt?

Mijn moraal van dit verhaal: iedereen is anders, het gaat erom hoe je je voelt! Toch? 🙂

Ik heb in deze blog mijn mening wel beschreven, maar ik hoor graag wat jij hier van vindt? Hecht jij wel veel waarde aan de weegschaal? Waar komt dat door? Laat het me weten in een reactie!

Liefs, Jip

There are 4 comments for this article
 1. Anouk 16 juni 2016 08:59

  Helemaal mee eens, maar makkelijker gezegd dan gedaan… Ik sta er inmiddels (na lange tijd iig dagelijks op de weegschaal te staan) nog maar 1x/week op en t doet me toch elke keer wel weer wat om t getal te zien veranderen (maakt trouwens niet uit welke kant op..)

  • sandersjip 16 juni 2016 11:01

   Als het makkelijk was zou ik er geen blog over schrijven. Je bent niet de enige! Goed hoe je het nu doet!!👍🏻

 2. Eva 15 september 2016 22:51

  Ik sta 1x in de maand op de weegschaal omdat ik bevestiging van de weegschaal toch erg fijn vind. Sinds 2 maanden maak ik elke week een foto. Omdat het belangrijker is hoe je eruit ziet dan dat getalletje.

 3. Eva 15 september 2016 22:51

  *elke maand* 😂

Geef een reactie