Favoriete rugoefeningen

Ik sport omdat ik daar voldoening voor mezelf uit haal. Ik kies oefeningen die ik leuk vind om te doen en volg dus niet een bepaald trainingsschema. Voor sommige mensen werkt het juist wel om een schema te volgen en op deze manier een bepaald doel te behalen. Dit is een keuze die je voor je zelf moet maken. Sporten ‘op gevoel’ werkt dus voor mij. Zoals je in deze blog kunt lezen, volg ik op dit moment Personalbody plan. Hierbij wordt wel een trainingsschema aangeboden. Ik volg dit schema niet strikt maar haal er wel oefeningen uit die mij aanspreken.

Hoewel ik niet een bepaald schema volg, zijn er wel een aantal oefeningen die ik vaak uitvoer. Om jullie inzicht te geven in mijn trainingen leek het me leuk om regelmatig een blogje te plaatsen met oefeningen die ik op dat moment regelmatig uitvoer. Maar let op! Ieder lichaam is anders dus ik raad je aan om zelf op onderzoek uit te gaan naar welke oefeningen voor jou werken. Ik start  een blogje met oefeningen voor de rug. Op dit moment train ik mijn rug ook het liefste  omdat ik spierpijn hebben op deze plek zó fijn vindt.
img_3844

 1. Pull ups
  Dit vind ik persoonlijk misschien wel de àllerleukste oefening die er is. Met een pull up train je je spieren door jezelf op te trekken. Je gebruikt hierbij dus enkel en alleen je eigen lichaamsgewicht. Het is wel lastig om ermee te beginnen want je gebruikt je gehele lichaamsgewicht als weerstand. Ik schreef eerder een blogje op welke manieren je een pull up allemaal kunt leren. Dit blogje kun je hier bekijken!img_3847-1
 2. Dumbbell row
  Zoals bij bijna elke oefening is het van belang dat je je rug recht houdt! Bij de dumbbell row leun je met een knie op een bankje. Je andere been zet je er gestrekt naast. In een hand houd je een dumbbell vast en de andere hand zet je op het bankje neer ter ondersteuning. Vervolgens trek je de dumbbell in je hand omhoog totdat je elleboog een hoek maakt van ongeveer 90 graden. Hierna strek je je arm weer. Deze beweging herhaal je een aantal keren.Wanneer je rechterbeen gestrekt op de grond staat dan voer je de oefening met je rechterarm uit. Na een aantal herhalingen zet je je andere knie op het bankje zodat links er rechts afgewisseld wordt.

 3. Deadliften
  De combinatie van houding en de uit te voeren bewegingen vond ik bij deadliften lastig. Dit heb ik dan ook niet in één training onder de knie gekregen. Na veel oefenen is het me gelukt op de deadlift op de juiste manier uit te voeren. Ik zal kort vertellen hoe je de oefening moet uitvoeren. Je gaat stevig op je benen staan met je voeten op schouderbreedte. Je maakt een squat en pakt de stang vast (je rug houd je recht!). Vervolgens kom je weer rechtop staan, de stang neem je dus mee in je beweging naar boven. Nadat je rechtop staat, laat je de stang weer zakken door het maken van een nieuwe squat beweging. Deze beweging herhaal je.Als je deze oefening voorheen nog niet gedaan hebt, raad ik het je aan dit met een ander te doen. Zodat die persoon je houding in de gaten kan houden en je verder kan begeleiden.

  img_3845-1

 4. Lat pull down
  De uitvoering van deze oefening is naar mijn mening een stuk gemakkelijker dan bij het deadliften. Pak de stang iets breder dan schouderbreedte vast. Trek de stang naar je borst toe terwijl je rug recht blijft. Vervolgens breng je de stang weer terug omhoog. Deze beweging herhaal je.img_3846-1
 5. Seated row
  ‘Seated’ zegt het al, je voert deze oefening uit in een zittende positie. Je pakt het gewicht vast (kabel). Je houdt je rug recht en buigt je benen lichtjes. Door je schouders iets naar achteren te houden neem je een rechte positie aan. Je trekt vervolgens het gewicht naar je buik toe. Hierna laat je het gewicht weer naar de beginpositie zakken. Deze beweging herhaal je.

Google maar eens op ‘rug oefeningen’ en je zult er nog veel meer vinden. Maar deze vijf voer ik sowieso uit tijdens een training voor mijn rug. Ik hoop dat jullie een beetje inzicht hebben gekregen in mijn training. Heb je nog vragen? Stuur me dan gerust een berichtje!

Liefs,
Jip

There is 1 comment for this article

Geef een reactie