Zo combineer ik het hardlopen en krachttraining.

jip‘Zal ik vandaag een stukje gaan rennen of duik ik toch maar het krachthonk in?’ ‘Oke, het wordt het krachthonk.’ ‘Maar welke spiergroep kan ik dan het beste trainen?’ Deze vragen spoken regelmatig door mijn hoofd. Want hoe combineer ik het beste hardlopen met krachttraining? En dan gaat het denk ik vooral om het volgende probleem: hardlopen in combinatie met de spierpijn na legday… Er is dan ook niet één duidelijk antwoord te geven op de vraag hoe je het hardlopen het beste kunt combineren met krachttraining. Wel kan ik je vertellen op welke manier ik dit aanpak.

Voordat ik mijn ervaringen deel zal ik even duidelijk maken hoe vaak ik precies aan krachttraining doe en hoeveel keer ik een rondje ga hardlopen. Ik sport in totaal ongeveer vijf maal per week. Waarvan drie krachttrainingen, één lange run van minstens 10 kilometer en één korte run van zo’n 5 tot 8 kilometer.

Plannen
Hier begint het allemaal. Op welke manier jij het liefste plant ligt geheel aan jou. De ene persoon doet het mét agenda, de ander zonder. De een heeft liever een digitale agenda, de ander heeft genoeg aan een whiteboard op zijn of haar slaapkamer. Of je er nu wel of niet goed in bent, uit ervaring kan ik zeggen dat het inplannen van je trainingen helpt om het allemaal zo goed mogelijk te combineren.

Aan het begin van iedere week neem ik een kijkje in mijn papieren agenda. (Ja, een oldschool papieren agenda vind ik nog steeds het fijnst). Ik kijk naar mijn sociale afspraakjes, mijn studie verplichtingen en mijn werkuren. Aan de hand hiervan maak ik voor mezelf kort een schemaatje van mijn trainingen.Om dit iets concreter te maken zal ik twee voorbeeldjes laten zien van hoe een week met trainingen er bij mij uit kan zien:

Voorbeeld 1:
Maandag: hardlopen (een korte run van 5 tot 8 km).
Dinsdag: krachttraining (benen, billen en buik).
Woensdag: krachttraining (borst, triceps, schouders)
Donderdag: rustdag
Vrijdag Hardlopen (een lange run van minstens 10 km).
Zaterdag: rustdag
Zondag: krachttraining (rug/biceps)

Voorbeeld 2:
Maandag: Hardlopen (een lange run van minstens 10 km). 
Dinsdag: rustdag
Woensdag: krachttraining (benen, billen en buik).
Donderdag: krachttraining (borst, triceps, schouders)
Vrijdag rustdag
Zaterdag: hardlopen (een korte run van 5 tot 8 km).
Zondag: krachttraining (rug/biceps)

Zoals je ziet plan ik mijn benentraining redelijk snel na een run. Omdat ik na een benentraining vaak veel spierpijn heb en moeite heb met hardlopen. Ook neem ik vaak een rustdag na een lange run. Om mijn lichaam weer genoeg rust te geven!

Luisteren naar je lichaam
Ook al probeer ik alles zo goed mogelijk te plannen. Het loopt bijna nooit zoals ik van te voren bedacht heb. Denk aan iets meer spierpijn dan verwacht bij bijvoorbeeld een benentraining of een onverwachts feestje dat iets te laat eindigde. Mijn tweede ‘tip’ is dan ook om goed te luisteren naar je lichaam. Zo zou ik een run een dag verplaatsen als ik nog veel spierpijn heb na een benentraining. Ik weet dat dit niet altijd qua tijd mogelijk is maar hier moet je dus de balans proberen tussen te vinden.

Zoals ik zei is er niet één simpele manier hoe je het beste krachttraining én hardlopen tegelijk kunt doen. Concluderend kan ik zeggen dat het een kwestie is van zoeken naar een goede balans. Een balans tussen plannen en aanvoelen waar je lichaam aan toe is.

Doe jij ook aan krachttraining én hardlopen?
Hoe pak jij dit aan? Laat het me weten in een reactie!

Liefs,
Jip

There are 4 comments for this article
 1. Anouk 25 augustus 2016 09:35

  Hoi Jip,

  Ik loop vaak op dinsdag een korte, snelle run, nadat ik op maandag benen getraind heb, dit is nog net te doen. Dan vaak op donderdag een langere run (+10km), om op vrijdag een killer legday te doen. Andersom is geen pretje idd 😉

 2. Marloes 25 augustus 2016 09:51

  Hee Jip,

  Ik heb ook altijd moeite om het te combineren. Ik doe 2 á 3 keer krachttraining per week en 3 keer hardlopen. Ik vind het lastig om te plannen omdat ik een keer een lange run doe en een keer een intervaltraining, dat is best lastig als je nog een keer een benentraining wilt inplannen. Een tip, Ik probeer wel is in de ochtend een korte run te doen en dan in de middag/avond een benentraining! Of gelijk erna, dan is het een soort van “warming-up” en dat is handiger met inplannen als je op 1 dag veel tijd hebt en op de andere niet!

 3. Cathy 14 juni 2018 20:09

  Ik probeer het meestl zo te doen
  Ma kracht boven
  Di lopen
  Wo kracht core
  Do lopen
  Vrij kracht benen
  Za en zo rust.
  Jammer dat je weinig info vindt over deze combi, want zelf vind ik die ook heel fijn.

Geef een reactie