Tips om het sporten mét school te combineren.

jipstudieHelp! Het is weer zover. Met een stapel onbeschreven schrijfblokken en de gedachte: ‘Dit keer ga ik écht mijn best doen’ (herkenbaar?) ga ik weer een nieuw schooljaar in. Dit wordt alweer mijn vierde jaar en dat betekent AFSTUDEREN. Help! JA! help! Ik weet dat ik het druk ga krijgen met de laatste tentamens, het afronden van mijn stage én mijn scriptie. Daarbij wil ik ook graag mijn bijbaantje behouden voor de nodige centjes, mijn sociale leven onderhouden én blijven sporten. Hoe ik dit allemaal wil gaan combineren? Dat zal ik gaan meemaken. Uit ervaring kan ik in ieder geval de volgende tips meegeven hoe je school en studie kunt combineren.

1. Sta eerder op
Ja ik weet het, dit is VEEEL makkelijker gezegd dan gedaan. Want kom maar eens uit bed terwijl het nog donker en koud is buiten. Toch is het echt een tip die ik je kan meegeven. Hoe vroeger je opstaat, hoe langer je dag… En dus meer tijd om naast je leerwerk ook te gaan sporten.

2. Sport met een klas-/studiegenootje
Hoewel ik alleen sporten af en toe ook lekker vind is het toch fijn als jullie na een lange schooldag elkaar nog hebben. Motiveer de ander en grotere kans dat jij de gym nog induikt.

3. Ga sporten in tussenuren
Dit is natuurlijk niet altijd mogelijk maar af en toe heb ik een bepaalde tijd geen colleges, dan sluiten de lessen niet aan of heb ik gewoon een lange pauze. Dan ga ik tussendoor even een rondje rennen of een uurtje krachttraining doen en heb ik na school tijd over voor andere dingen!

4. Houd je schoolwerk bij
‘Dit keer ga ik echt mijn schoolwerk bijhouden’. Iedere maar ook echt iedere keer zeg ik dit tegen mezelf. Ja nu weer zoals je in de inleiding van deze blog kunt lezen;) Maar het helpt écht. Want nu hoef je niet de laatste week voor de tentamens 24/7 in de boeken te zitten en wordt je niet gedwongen om een training over te slaan.

5. Doe een sport die je leuk vindt
Dit is een beetje een algemene tip maar nog steeds ó zo belangrijk. Want heb je uren op een stoeltje moeten zitten luisterend naar het te lange verhaal van de geschiedenisleraar dan is het naar mijn mening logisch dat je toe bent aan iets ‘leuks’. Vind je hardlopen niet leuk? Grote kans dat jij na school de deur niet uit gaat..

6. Doe af en toe een ‘korte’ workout
Een uurtje krachttraining kan stiekem toch best wel lang duren. Want ook al duurt je training maar een uurtje, denk aan die 10 min naar de sportschool toe fietsen, die 5 minuten omkleden, die 2 minuten dat je nog naar de toilet moet, die 5 minuten douchen achteraf, die 5 minuten omkleden en weer die 10 minuten terug fietsen. Heb je weinig tijd kies dan voor een snelle run van 5 kilometer of doe wat oefeningen thuis!

7. Schaf een agenda aan!
Niet alleen handig voor je lesrooster maar ook je trainingen kun je plannen. Zo kom je minder snel voor onverwachte situaties te staan.

Heb jij nog een goede tip hoe je een drukke tijd kunt combineren met sporten?
Laat het me weten in een reactie!

Liefs,
Jip

 

 

There is 1 comment for this article
  1. My Runnary 2 september 2016 17:02

    Hey! Leuke tips, maar ik als student ervaar dezelfde problemen. Echter… Ik moet al om 5u30 opstaan om op tijd op school te geraken met de trein? Een zak volg sportkledij meesleuren op de fiets/trein/tram is nu ook niet iets waar ik zin in heb. En vaak ook pas thuis om 20 uur van mijn lessen. Enige tips hiervoor? 😀 zelf loop ik 2/3x per week maar tijdens het academiejaar weegt dit vaak wel zwaar door.

Geef een reactie