Ja, ook jij kan een pull-up leren!

Oke, misschien nu nog niet maar niet getreurd, oefening baart kunst! Zoals je in deze blog kunt lezen vind ik pull-ups een heerlijke oefening! Trainen met je eigen lichaamsgewicht en snelle, zichtbare vooruitgang. Je traint hierbij je rug- en armspieren door jezelf op te trekken. Het is echter wel moeilijk om ermee te beginnen, want je gebruikt je gehele lichaamsgewicht als weerstand. MAAR, lukt het je om er eentje te doen? Dan zal het snel gaan. (Ik spreek uit eigen ervaring). In deze blog zal ik je vertellen hoe dit mij gelukt is.

apparaat

 1. Assisted chin up/ pull up machine 
  Dit is een fitnessapparaat waarbij je de weerstand precies kunt bepalen. Door met je knieën op een plateau te gaan zitten hoef je niet je gehele lichaamsgewicht te tillen. Het voordeel hiervan is dat je steeds minder gewicht kunt instellen en dus stapje voor stapje je eigen gewicht als weerstand gaat gebruiken. Totdat je het plateau niet meer nodig hebt en je het helemaal zelf kan!
banden
2. The Banded Pull-up
Staat de ‘pull up machine’ niet bij jou in de sportschool? Dan hebben ze misschien wel deze elastische banden. Maak een band vast aan de stang en zet vervolgens je voet erin. Door de vering van de band verminder je de weerstand en zul je jezelf gemakkelijker kunnen optrekken. Hoe smaller de band, hoe zwaarder het zal worden.

l
3. Negative pull-ups
Staat de ‘pull-up machine’ niet in de sportschool, zijn de elastische banden ook niet aanwezig of wil je gewoon op een andere manier trainen? Dan is dit ook een goede optie. Ik ga eerst altijd op een verhoging staan, bijvoorbeeld een step. Vervolgens pak ik de stang vast en spring ik omhoog. Daarna laat ik mezelf zo langzaam mogelijk zakken totdat mijn armen helemaal uitgestrekt zijn. Door je te focussen op deze beweging train je je armen en zal een ‘echte’ pull-up steeds dichter bij komen!

Nog een kleine tip van Jip: Ik train pull-ups met handschoentjes. Zodat ik meer grip heb en mijn handen minder snel van de stang zullen afglijden.

Succes ermee!
Heb je nog vragen? Neem gerust contact met me op!

Liefs, Jip

 

There are 7 comments for this article
 1. Pingback: Favoriete rugoefeningen | Jipsanders.com
 2. Pingback: Friday favourites #8 – Jipsanders.com
 3. Pingback: Friday favourites #13 – Jipsanders.com
 4. Pingback: 10 x antwoord op 10 sportvragen! – Jipsanders.com
 5. Pingback: Mijn 10 favoriete fitnessoefeningen! – Jipsanders.com
 6. Lindy 17 januari 2019 17:14

  Hoihoi!

  Welke handschoentjes gebruik jij voor je pull-ups? Ik heb nog steeds geen geschikte gevonden..

 7. Pingback: Friday favourites #8 – Jipsanders.com

Geef een reactie