Running diary: ben ik klaar voor de halve marathon?

runIk strekte  mijn arm naar het nachtkastje om mijn telefoon te pakken. Ik drukte op de home-button, het scherm lichtte op en ik zag dat het *9:00* was. Met één oog half geopend wilde ik uit bed gaan voor een bezoekje aan het toilet. Mijn hoofd was nog niet helemaal wakker want het feit dat ik de avond ervoor bijna 17 kilometers had gerend was nog niet bij me opgekomen. Ik strekte mijn benen én,… zakte meteen weer in elkaar. Als een bambi strompelde ik uiteindelijk naar de gang…  Fijn, trainen voor een halve marathon. 🙂

Al na twee-en-een-halve kilometers had ik het door, mijn benen voelden wel erg zwaar. Ik rende de dijk op en de kreeg de scherpe wind ook nog eens tegen. Een twijfel ontstond in mijn hoofd. Was het wel zo slim om vandaag al een duurloop te gaan rennen? Maar ik was al vertrokken en om nu na 2,5 kilometers alweer om te keren richting huis daar ben ik toch een beetje te eigenwijs voor…

Afgelopen week maakte ik een ronde van maar liefst 16.8 kilometers. Zoals je las was het niet gemakkelijk. Zowel de run zelf als de ochtend erna hadden mijn benen het best wel zwaar. Ik had dan ook het hele weekend gewerkt en mijn benen waarschijnlijk iets meer rust moeten geven. Maar zwaar of niet, ik heb het gered!

Hoeveel train ik op dit moment?
Al een aantal weken ren ik twee keer in de week een ronde. Een ‘klein’ rondje van zo’n 5 tot 10 kilometers op een snelheid van ongeveer 11 km/h. En een wat ‘groter’ rondje van ongeveer 15 kilometer. Na steeds een stukje verder rennen komt eindelijk de afstand van de halve marathon in zicht.

7Wat nu?
Er wordt vaak gezegd dat je van te voren niet 21 kilometers hoeft te oefenen. ‘De adrenaline van de wedstrijd zorgt er waarschijnlijk wel voor dat je die laatste kilometers op karakterkunt rennen’. Toch vind ik het voor mijn gevoel fijn als ik voor de wedstrijd de 21 kilometers een keer kan aantikken. Om dit te behalen heb ik voor mezelf een hardloopschemaatje opgesteld. Het kan best zijn dat ik hier en daar een beetje van het schema af ga wijken maar het geeft me in ieder geval een houvast.

Week Hardlooprondje 1 Hardlooprondje 2
36 ‘Grote’ ronde 18 km ‘Kleine ronde’ 8 km
37 ‘Grote’ ronde 19 km ‘Kleine ronde’ 8 km
38 ‘Grote’ ronde 21 km ‘Kleine ronde’ 6 km
39 ‘Grote’ ronde 15 km ‘Kleine ronde’ 7 km
40 ‘kleine ronde’ 5 km HALVE MARATHON!

Er zullen vast wel andere en misschien wel ‘betere’ schema’s bestaan maar aan de hand van eigen ervaringen lijkt dit het beste voor mij. (Tips zijn altijd welkom!)

Zoals je ziet ga ik komende week een duurloop van 18 kilometers rennen. HELP! Ik ben stiekem wel een beetje zenuwachtig als ik een lange afstand ‘moet’ rennen.

Heb jij ooit een halve marathon gerend en nog een tip voor me om mezelf optimaal voor te bereiden? Laat het me weten!

Liefs,
Jip

There is 1 comment for this article
  1. Aurelie 9 september 2016 10:16

    Fijn om te lezen dat ik niet de enige ben een beetje nerveus is als ze een lange duurloop moet doen. Zelf train ik nu ook voor mijn eerste halve marathon en in het schema dat ik volg (eentje van Nike) is de langste duurloop 17,5 km. Die staat normaal gezien dit weekend op de planning, maar doordat ik een infectie heb aan een wonde aan mijn voet weet ik niet of dat gaat lukken. Ik hoop natuurlijk van wel want anders schuift alles op en loopt mijn hele planning eigenlijk in de war. Nog veel succes met je trainingen!

Geef een reactie