Een kijkje in mijn sporten..

sporten“Vanaf vandaag ga ik er weer tegenaan!” Schreef ik afgelopen zondag vol goede moed onder een foto op Instagram. Na een halve marathon, het herstel hiervan, veel drukte en ziek zijn kan ik niet wachten om weer te gaan knallen. Tijd om weer met dumbbells te gaan gooien en rondjes te gaan rennen. Maar hoe vaak ren ik eigenlijk per week? Hoe ver ren ik dan? Hoe vaak slinger ik dan met die dumbbells..? Welke oefeningen doe ik dan precies? Omdat ik hier veel vragen over kreeg even een nieuwe sport-update: ‘Een kijkje in mijn sporten…’

Ho STOP, wacht eventjes.. Voordat ik ‘dit kijkje’ geef is het eventjes belangrijk om het volgende te zeggen. Ik wil namelijk duidelijk hebben dat ik niet iets omtrent het sporten studeer. Ik beschrijf wat ik doe puur op basis van mijn ervaringen. Ik zeg dus niet dat dit de beste manier is. Laat je inspireren maar doe vooral je eigen ding.  ZO, nu wens ik je veel leesplezier!;)

Ik sport ongeveer vijf keer per week. Ja ik zeg ongeveer want iedere week is natuurlijk anders. Denk aan een iets te leuk feestje waarbij je de vogeltjes hebt horen fluiten (plus een #katerrrr)  of een boek wat iets dikker bleek te zijn dan van te voren gedacht (#studiestress!). Maar ik kom zo ongeveer op vijfmaal per week uit.

‘Omdat ik me hier goed bij voel!’

Hierbij sta ik drie keer in de week in de sportschool om met dumbbells en kettlebells te zwaaien en ren ik twee keer in de week een rondje in de buitenlucht. Waarom deze verhouding? Omdat ik me hier goed bij voel! Drie keer in de week rennen is iets te veel voor mij omdat ik snel last krijg van blessures. Maar misschien is dat aantal voor jou prima te doen. Ik kies voor drie keer in de week fitness omdat ik simpel gezegd geen tijd heb voor vier keer en wel graag wil trainen op basis van een splitschema. Later in deze blog hier meer over.

‘Je ziet het goed. ‘Klein’ en ‘groot’ staan tussen aanhalingstekens…’

Het rennen splits ik uit in een ‘klein’ rondje en een ‘grote’ ronde. Met een ‘klein’ rondje bedoel ik 5 tot 10 kilometer. En tijdens een ‘grote’ ronde ren ik zo’n 10 tot 15 kilometer. Je ziet het goed. ‘Klein’ en ‘groot’ staan tussen aanhalingstekens want dit is per persoon natuurlijk verschillend. BELANGRIJK! Misschien is voor jou een ronde van zeven kilometer al ‘groot’. Helemaal prima!

Hoe doe ik dan het fitnessen? > Ik heb ervaren dat ik het leuk vind om te splitten. Het focussen op bepaalde spiergroepen en het hebben van plaatselijke spierpijn;) Ik heb een overzichtje gemaakt om je een kijkje te geven in welke oefeningen ik allemaal uitvoer. Even belangrijk: de oefeningen die ik doe wisselen ook maar dit is ongeveer de basis. (Vrijwel alle oefeningen doe ik 3x 8 herhalingen).

fitnessschema

Ik zeg het nog een keertje om het helemaal duidelijk te hebben: ik ben geen expert. Ik doe het op deze manier omdat ik zelf heb ervaren dat dit voor mij werkt. Deze oefeningen, gewichten en afstanden vind ik leuk om te doen en zijn haalbaar voor mij.

Heb jij nu een leuke fitnessoefening waarvan je denkt: ‘Jip, die moet je echt een keertje uitproberen!’ Laat het me dan weten in een reactie, vind ik leuk!;)

Liefs,
Jip

 

There are 3 comments for this article
  1. Michaël 24 oktober 2016 16:55

    Leuk om zo over je ervaring en voortgang te lezen.
    Op je vraag of ik nog een oefening heb voor je, jazeker. Dat is burpee, je traint er je volledige lichaam mee en ook je conditie. Hopelijk heb je hier iets aan. gr. Mike

  2. Pingback: Best bekeken blogs in 2016! – Jipsanders.com
  3. Pingback: 10 x antwoord op 10 sportvragen! – Jipsanders.com

Geef een reactie