Hoe bouw je het hardlopen op tot een langere afstand?

hardloopfoto.JPG‘Maar hoe kun je 21 kilometers rennen zonder te stoppen?’,  ‘Is het niet slecht voor je lichaam om zo lang te blijven lopen?’ Na mijn halve marathon spam kreeg ik verschillende vragen over het lopen van langere afstanden. Om deze reden dit keer een blogpost over hoe ik het hardlopen heb opgebouwd.

‘Je hebt die hele Pokemonverzameling van je ook niet in één dag gevangen…’

Een message met de volgende tekst kwam tevoorschijn op mijn telefoonschermpje: *B. heeft zojuist 10 kilometers gerend.* ‘Wauw! 10 Kilometer?! Hoe dan?!’ Was mijn eerste reactie. Ik was samen met een vriendin gestart met hardlopen. Regelmatig liepen we samen rondjes met als doel om in het najaar (van 2015) een 10 kilometer wedstrijd te rennen. Tien kilometer zag ik als ‘veel’, als ‘ver weg’, als iets wat ik ooit wilde gaan bereiken. En nu, een jaar later heb ik twee halve marathons op mijn naam staan . Ik kan de vraag: ‘Hoe bouw je het hardlopen op tot een lange afstand?’ eigenlijk met één woord beantwoorden. En dat ene woord is: ‘langzaamaan’. Want Rome is ook niet in één dag gebouwd, je hebt die hele Pokemonverzameling van je ook niet in één dag gevangen en je hebt dat ene dikke boek ook niet in één uurtje uitgelezen.

‘De volgende keer ren je tot het einde van de wijk…’

Heb je nog nooit eerder gerend? Start dan gewoon langzaam met joggen en zie hoe ver je komt. Al is dit tot het einde van je straat. Je moet toch ergens beginnen. De volgende keer ren je tot het einde van de wijk en de keer erna ren je via een andere wijk weer terug.

‘Maar is het dan niet slecht voor je lichaam om zo lang achter elkaar te blijven lopen?’ Ja, als je als onervaren hardloper morgen 21 kilometers gaat rennen wel ja. Maar als je de afstand langzaam opbouwt raakt je lichaam er ook aan gewend. Dat wil niet zeggen dat je lichaam het na 21 kilometers niet zwaar heeft #Jipkwamdetrapnietaf de dag na de wedstrijd. Maar met een goede periode van rust en voldoende voeding kan het (naar mijn mening) niet veel kwaad voor je lichaam.  

‘Tot slot nog een #TipvanJip:…’

Om een lang verhaal kort te maken. Wil je een ‘langere’ afstand gaan rennen? Maak dan een planning voor jezelf hoe je dit langzaam wilt gaan opbouwen.Start met korte afstanden met bijvoorbeeld als doel om volgende maand 5 kilometer te kunnen rennen. Met als gedachte om volgend jaar misschien een 10 kilometer run te lopen. En misschien wel als planning om eind volgend jaar een halve marathon te gaan lopen. Tot slot nog een  #Tipvanjip –> Er zijn genoeg hardloopschemaatjes op het internet te vinden. Zodat je op je eigen tempo het hardlopen kunt opbouwen!

Succes!

Liefs,
Jip

be the first to comment on this article

Geef een reactie