Een standaard hardlooprondje of steeds op verkenning?

fullsizerenderDoor de bossen, over dat lange fietspad of over die brug met dat mooie uitzicht. Het voordeel van hardlopen in de buitenlucht vind ik de vrijheid. De vrijheid om heen te gaan waar jij wilt. Zo kun je van te voren een hardlooproute uitstippelen maar je kunt ook pas tijdens het rennen bedenken welke kant je op gaat. Nog een optie is een bestaande hardlooproute kiezen die ervaren hardlopers hebben uitgestippeld (denk aan Runner maps). Wat ik meestal doe? Dat vertel ik je in deze blog!

‘Dan ben ik al 36 stoplichten, 8 bushaltes en 3 heuvels verder..’

Het liefste ren ik enkel en alleen door een mooi bos of een aantal weilanden. Met links een kudde koeien, af en toe een mooi bruggetje en hier en daar een leuk parkje. Daarentegen is dit niet altijd mogelijk. Ik woon (net als vele anderen) namelijk in een stad. Voordat ik uberhäupt een bos heb bereikt ben ik al 36 stoplichten, 8 bushaltes en 3 heuvels verder. Oke, dit is een beetje overdreven maar wat ik wil zeggen is dat een hardlooproute niet altijd optimaal kan zijn. Ik heb een aantal standaard rondjes die ik afgelopen jaren heb leren kennen. (Alle Nijmegenaren snappen me als ik als voorbeeld het ‘Waalbrugrondje’ noem.) Deze hardlooprondjes heb ik via via als tip gekregen of heb ik zelf leren kennen tijdens het rennen.

‘Dat op de derde lantaarnpaal een gele sticker zit en de trap uit 24 tredens bestaat..’
Untitled.png

Maar soms heb ik zo’n moment dat ik geen zin heb in zo’n standaardrondje. Ik weet immers dat op de derde lantaarnpaal een gele sticker zit, dat er links van die ene weg twaalf bomen staan en dat de trap naar beneden uit 24 tredens bestaat. Nee, soms ben ik écht toe aan een nieuwe route. Dan vertrek ik vanuit huis en zie ik wel waar ik uit kom.

Een groot gevaar hiervan is een grote kans op verdwalen (#Jipspreektuitervaring). Als je uiteindelijk maar weer op het juiste pad terechtkomt is dat natuurlijk niet erg. Gelukkig is dit meestal wel het geval. Een voordeel van het ontdekken van een nieuwe route is het zien van nieuwe dingen. Denk aan een mooi parkje waar je nog nooit bent geweest of een groot kasteel waarvan je het bestaan niet wist.

‘Ren jij altijd hetzelfde rondje?’

Ik wissel bekende hardlooproutes dus af met het verkennen van nieuwe routes. Op zo’n moment verdwaal ik vaak maar kom ik nieuwe dingen tegen en uiteindelijk vind ik wel een weg terug. Ik ben benieuwd hoe jij dit als hardloper aanpakt. Ren jij altijd hetzelfde rondje? Of ben jij ook vaak op avontuur?

Laat het me weten!

Liefs,
Jip

be the first to comment on this article

Geef een reactie