Word je dik van brood? Eet ik veel brood?

fullsizerender-3Laatste tijd krijg ik steeds vaker vragen over het eten van brood. Begrijpelijk, na het zien van al die uitspraken op het internet: ‘Eet niet te veel brood, want daar kom je van aan!’, ‘Brood is slecht voor je darmen!’ Of ‘Waarom je brood beter niet kunt eten!’.  Maar zijn deze uitspraken wel waar? En eet ik veel brood? Ik vertel het allemaal in deze blog.

Ik zal het maar meteen vertellen: Nee, van brood word je niet meteen dik. Je komt inderdaad aan als je meer calorieën binnenkrijgt dan dat je verbrandt. Of je deze calorieën binnenkrijgt door het eten van brood, een glaasje frisdrank of een patatje met fritessaus dat maakt in principe niets uit. Vanwaar dan al die uitspraken op het internet? Ik zal het uitleggen.

‘Je belegt een boterham al snel met iets zoets als hagelslag of iets anders calorierijks als pindakaas’.

Allereerst is het belangrijk te melden dat er verschillen zijn tussen soorten broden. Zo heb je wit brood, speltbrood en ook volkorenbrood. Brood bestaat uit bloem of meel, water, zout en gist/desem. Wit brood bevat minder vezels dan volkorenbrood wat ervoor zorgt dat je minder snel een verzadigd gevoel hebt (Bron: Voedingscentrum).

Eet je wit brood? Dan is de kans groter dat je meer boterhammen eet voor een verzadigd gevoel. Op deze manier kun je onbedoeld veel calorieën en koolhydraten binnenkrijgen. Ook kan het beleg van brood veel calorieën bevatten. Je belegt een boterham al snel met iets zoets als hagelslag of iets anders calorierijks als pindakaas.

Al met al kun je dus niet zeggen dat je dik wordt van brood. Ben je aan het letten op je calorie-inname? Zorg er dan gewoon voor dat je niet te veel sneeën brood eet en let op het beleg.  Je kunt dus het beste kiezen voor volkorenbrood. Omdat hier de meeste vezels inzitten waardoor je eerder een verzadigd gevoel krijgt (Bron: Fit.nl).

Hoeveel brood eet ik?

dsc_1306

Ik ben dol op brood en eet het sowieso iedere dag. Dit verschilt van 2 tot 4 sneeën per dag. Het liefste varieer ik zo veel mogelijk met voeding maar als ik een lange dag op school heb dan is een boterhammetje nou eenmaal makkelijk om te maken én mee te nemen. Ik eet vrijwel altijd volkorenbrood. Omdat hier de meeste voedingsstoffen inzitten.

Ik sluit deze blog af met mijn favoriete recepten met brood. Variërend van een lekkere tosti tot een broodje burger!

1. Boterhammen met pindakaas en banaan.
 In zowel de boterhammen als de banaan zitten koolhydraten. Daarom eet ik dit vaak vóór het sporten (ik krijg er energie van!).

2. Boterhammen met plakjes kipfilet, een (zacht)gekookt eitje en een scheutje mosterd-dille saus.
Dit is mijn standaardlunch die ik vaak in de middag opeet.

3. Broodje met een burger.
Een broodje burger met een soepje eet ik regelmatig als avondeten. Ik beleg een broodje met bijvoorbeeld een kip- of een hamburger. Ook maak ik soms zelf tonijnburgers, het receptje hiervan vind je in deze blog.

4. Wentelteefjes!
Ik kan hier geen genoeg van krijgen. Lekker voor als ontbijt of lunch. Het receptje hiervan heb ik ook uitgeschreven en vind je in deze blog.

5. Italiaanse tosti!
Doe twee sneetjes brood in een tosti-ijzer en doe daartussen de volgende ingrediënten: een plakjes kaas, een plakje salami en pizzakruiden. Gegarandeerd dat jij een lekkere lunch hebt! En oja, ook je huis zal heerlijk ruiken!

Wat is jouw favoriete recept met brood? Laat het me weten!

Liefs,
Jip

There is 1 comment for this article

Geef een reactie