Doe ik aan bulken of cutten?

bcBulken is een proces met als doel het opbouwen van spiermassa. Je eet gedurende dit proces meer dan dat je lichaam verbrandt. Behalve eten boven je energiebehoefte is het ook belangrijk dat je aan intensieve training doet. Op deze manier bouw je spiermassa op. Cutten daarentegen is een proces met als doel het verliezen van vet. Hierbij is je dagelijkse calorie-inname lager dan je energiebehoefte waardoor je juist zult afvallen.

Een paar keer per week sta ik met gewichten te zwaaien in de sportschool. Tegelijkertijd doe ik ook aan cardio (hardlopen). Regelmatig krijg ik de vraag of ik juist bezig ben met het opbouwen van spiermassa (bulken dus) of dat ik me juist focus op het verliezen van vet (cutten). Op welke manier ik hier mee bezig ben, vertel ik in deze blog. Lees je mee?

‘Ik kon oprecht chagrijnig zijn als ik over mijn caloriebehoefte zat…’

Zoals je misschien weet heb ik een tijdje geleden het Personal body plan traject gevolgd. (Uitgebreide blogs hierover kun je hier lezen). In deze periode hield ik nauwkeurig mijn calorie-inname bij en volgde ik bepaalde trainingen. Ik vond deze periode erg leerzaam maar toch ben ik al een tijdje gestopt met het bijhouden van mijn voeding. Ook train ik niet meer volgens een bepaald schema maar doe ik oefeningen die ik leuk vind wanneer ik er zin heb.

‘Waarom doe ik het nu zo op gevoel?’

Waarom doe ik het nu zo op gevoel? Omdat eten en sporten volgens schema bij mij kan resulteren in het feit dat ik er te veel mee bezig ben. Ik kon oprecht chagrijnig zijn als ik over mijn caloriebehoefte zat…

‘Ik heb geen idee, ik zal het zien.’

Vanuit hier kom ik bij het volgende stukje. Want bulken óf cutten is natuurlijk heel zwart wit gezegd. Veel mensen hebben wel een specifiek doel zoals aankomen of afvallen. Een focus op bulken óf cutten is dan heel begrijpelijk. Zoals ik al zei, houd ik niet specifiek bij hoe veel ik eet. Ik heb eerder geleerd hoe veel ik ongeveer binnenkrijg en ben op dit moment vooral bezig met balans. Ik sport wanneer ik daar zin in heb en eet wanneer ik honger of trek heb in iets.

Al met al kan ik dus zeggen dat ik me niet specifiek bezig houd met het bulken of cutten omdat ik niet een gericht doel heb. Of ik in de toekomst het bulken/cutten wel eens ga uitproberen? Ik heb geen idee, ik zal het zien. Ik vind het allemaal wel erg interessant maar op dit moment hoeft het dus allemaal nog niet voor mij!

Heb jij wel een specifiek doel waarmee je bezig bent met een bulk of cut?
Laat het me weten!

Liefs,
Jip

 

 

 

be the first to comment on this article

Geef een reactie