Dit is de reden dat ik tijdens hardloopwedstrijden sneller en gemakkelijker ren.

hardloopselfieAls je zelf wel eens een hardloopwedstrijd hebt gelopen dan herken je het misschien wel. Je rent sneller, gemakkelijker en verder dan dat je dat tijdens een training zou doen. Zo hoor je ook vaak dat je tijdens de voorbereidingen niet per se de gehele afstand hoeft te oefenen. Zoek maar eens op het internet naar hardloopschema’s voor een bepaalde afstand!

Maar waarom ren ik tijdens wedstrijden sneller, verder en gemakkelijker? Ik stelde deze vraag aan mezelf, ging terugdenken aan mijn wedstrijden en kwam tot de volgende antwoorden. Lees je mee?

Een andere mindset…

Ik merk dat mijn gedachtes veel kunnen verschillen tijdens het hardlopen. Zo denk ik bij een wedstrijd eerder vanuit een positieve mindset met bijvoorbeeld ‘Hoe lang kan ik nog?’. Bij trainingen denk ik eerder ‘Pfff, waarom heb ik het nu al zo zwaar?!’ dus vanuit een negatievere mindset. Hoe dat komt? Ik gok door de wedstrijdspanning die wel of niet aanwezig is. Ik besef dat adrenaline toch wel wat doet met hoe ik denk. Zoals ik al zei, zijn mijn gedachtes tijdens wedstrijden positiever. Waardoor ik (denk ik) sneller, makkelijker en verder kan rennen.

‘…stiekem doet het toch wel wat met me.’

‘KOM OP NOG EVEN!’ Wordt er geschreeuwd langs de kant. Ik denk altijd dat ik niet zo bezig ben met het publiek maar stiekem doet het toch wel wat met me denk ik. ‘Die mensen komen speciaal naar mij kijken, dan kan ik toch niet stoppen?’

‘Je ziet andere vermoeide hardlopers…’

Als ik terugdenk aan de laatste kilometers van mijn allereerste halve marathon dan krijg ik spontaan weer kriebels. Jeetje, wat had ik het toen zwaar. Door een blessure had ik amper kunnen trainen en ik startte de wedstrijd met een ‘Ik zie wel hoe ver ik kom’-mentaliteit. Na 15 kilometer dacht ik écht dat ik in zou storten en alles om me heen ging aan me voorbij. Ik was op, ik kon niet meer en wilde stoppen. Totdat ik een vrouw inhaalde die het duidelijk nog moeilijker had dan ik… ‘Maar als zij nog energie heeft om door te gaan, dan heb ik dat ook nog wel ergens toch?!’  Dit was het zetje in mijn rug waardoor ik uiteindelijk de finish heb kunnen halen.

Wat ik duidelijk wil maken is dat er bij een wedstrijd een soort groepsgevoel ontstaat. Je ziet dat je niet de enige bent die het moeilijk heeft. Dit is denk ik ook een reden waarom ik bij wedstrijden altijd nét iets verder kom.

‘FOCUS!’

Ik eindig met iets ó zo belangrijks, namelijk: FOCUS! Als ik met mijn hardloopmaatje op mijn gemak een rondje ga rennen dan kletsen we de oren van onze kop af. Met het rennen zelf ben ik dan eigenlijk weinig bezig. Op een wedstrijd heb ik die focus meer. Ik wil toch wel een goede tijd neerzetten en ben dus veel meer bezig met het rennen zelf.

Ren jij tijdens wedstrijden ook sneller en/of gemakkelijker een stukje verder? Hoe komt dat bij jou denk je? Let me know!

Liefs,
Jip

There are 2 comments for this article
  1. Marek 5 mei 2017 08:34

    Haha. Leuk geschreven! Ik moet lachen, want ik herken mij in die “oude vrouw”. Ik maakte iets soortgelijks mee tijdens mijn eerste marathon.

    Succes met je eerste wedstrijd van het jaar!

    Groetjes, Marek

Geef een reactie