Maak ik gebruik van voedingssupplementen?

voedingssupplementenBCAA, creatine, eiwitshakes, multi-vitamine pillen, pre-workout, superfoods… En zo zou ik nog wel eventjes kunnen doorgaan. Tegenwoordig zijn er allerlei producten op de markt gekomen die je sportprestaties en -resultaten kunnen beïnvloeden. Ik moet zeggen, soms zie ik door alle bomen echt het bos niet meer… Is het nu goed om supplementen te gebruiken of kan ik ze beter laten staan? Hoe ik het aanpak, vertel ik in deze blog. Lees je mee?

De meeste mensen hebben helemaal geen voedingssupplementen nodig…

Laten we allereerst eventjes kijken naar het begrip ‘voedingssupplementen’. Ik noemde al een paar voorbeelden, maar wat is het nu eigenlijk PRECIES? Volgens het Voedingscentrum zijn het ‘producten in de vorm van pillen, poeders, druppels, capsules of drankjes die bedoeld zijn als aanvulling op de dagelijkse voeding’. Daarnaast wordt verteld dat de meeste mensen eigenlijk helemaal geen voedingssupplementen nodig hebben (met uitzondering van zwangere vrouwen, jonge kinderen en ouderen) (Bron: www.voedingscentrum.nl).

Toch wordt er in de sportwereld naar mijn mening veel aandacht besteed aan het gebruik van supplementen. Zo zijn er verschillende webshops die talloze producten aanbieden en wordt er veel reclame gemaakt. Ik zeg trouwens in deze blog niet dat het niet goed is om voedingssupplementen te gebruiken! Want misschien streef jij wel een heel ander doel na dan ik. Ik probeer je alleen een beeld te geven van hoe ik ermee omga…

Laat ik mij er door beïnvloeden?

Het antwoord op bovenstaande vraag is: JA, ook ik laat me er door beïnvloeden. Ik sport regelmatig en kom hier en daar in aanmerking met verschillende voedingssupplementen. Denk aan mensen die het zelf gebruiken en het mij aanraden of aan de reclame die ik allemaal tegenkom via de social media. Ook maakt het me als fanatieke sporter toch wel nieuwsgierig. Want wie wil er nu niet betere sportprestaties en meer resultaat? Daarentegen ben ik er wel heel bewust mee bezig dat ik me er niet te veel door wil laten leiden. Want zoals het Voedingscentrum zegt: De meeste mensen hebben helemaal geen voedingssupplementen nodig…

Maak ik gebruik van voedingssupplementen?

Ja ik gebruik voedingssupplementen en nee niet veel. Zie het rijtje hieronder:
– Eiwitpoeder voor in shakes
Eiwitshakes zijn voor mij een handig middel om als sporter aan voldoende eiwitten te komen. Ik behaal mijn eiwitdoel vaak al door mijn natuurlijke voeding. Zo bestaan mijn maaltijden vaak uit kip, tonijn, eieren, noten of kwark. Maar als ik bijvoorbeeld een dagje op pad ga (en veel buiten de deur eet) dan vind ik het lastig om aan voldoende eiwitten te komen. Op zo’n moment neem ik dan een eiwitshake mee. Ik ga dan meestal voor de ‘Whey perfection’ van de Body & fitshop.

– Eiwitpoeder voor in mijn havermoutje
Ook hierbij maak ik gebruik van eenzelfde eiwitpoeder. Ik voeg hierbij eiwitpoeder toe om mijn havermoutje op smaak te brengen. En net als bij de shakes, om aan voldoende eiwitten te komen. Ik gebruik voor een havermoutje het volgende product: ‘Smart protein van de Body & Fitshop.

img_8679

– Eiwitrepen
Tot slot eet ik af en toe een eiwitreep. Waarom ik dit doe is heel simpel, ik vind het gewoon een heerlijk tussendoortje! Mijn favoriete repen zijn de ‘Clean proteïn bars’ van de Body & Fitshop! 

That’s it. Toen was het lijstje alweer ten einde. Want door een goed slaappatroon en voldoende te eten heb ik geen pre-workout nodig om een goede training neer te zetten. Door gevarieerde voeding zijn multi-vitamine pillen en superfoods overbodig voor mij. En omdat mijn grootste doel is om plezier te hebben in het sporten, zijn supplementen als creatine en BCAA’S voor mij niet relevant.

Maak jij wel veel gebruik van voedingssupplementen? Waarom doe je dat? Ik ben er benieuwd naar, dus laat het me weten in een reactie! 🙂

Liefs,
Jip

There are 9 comments for this article
 1. Pascal Helmig 6 juni 2017 14:57

  Hii Jip!

  Leuk en interessant om jou blogs te lezen!

  Zelf eet ik alles wat los en vast zit, wel oplettend met de vetten.
  Ik drink dagen lang van ochtend vroeg tot avonds laat alleen maar water.

  Zelf werk ik ook in een sportschool als fitness trainer/Personal Trainer & groepsles trainer. Veel in beweging dus naast mijn hobby voetbal om.

  Ik zie gelukkig rustig aan de groei van mijn spiermassa en vermindering van het vetpercentage, niets te klagen heb ik dus.

  Ik heb zelfs al mensen jou laten volgen via Instagram, omdat jij zeker een voorbeeld ben voor heel veel anderen l!

  Ga vooral zo door met je blogs maken, je doet het erg leuk!

  Houdoe,
  Pascal Helmig

  • sandersjip 6 juni 2017 15:10

   Hoi Pascal, wat een leuk berichtje!! Dankje voor het compliment en succes met alles 😉

 2. Tiziana 7 juni 2017 08:54

  Hey Jip! Ik gebruik wel eens voedingssupplementen omdat deze mij een positief effect gaven. De basis is wel je voeding, maar als je echt intensief sport (zoals ik) dan kun je wel wat extra gebruiken. Zoals je zelf aangeeft komt een shake goed van pas als je onderweg bent of weinig tijd hebt. Heb zelf een artikel geschreven omtrent de supplementen die ik zelf gebruik. Laat mij weten wat je ervan vindt. grtjs en mooi werk 🙂
  https://foodandlifestylebloggertiziana.wordpress.com/2017/05/14/welke-voedingssupplementen-gebruik-ik-en-sport-producten/

 3. Nynke Hofstra 9 juni 2017 22:16

  Leuk om te lezen! Heb wel een vraagje: wat is het verschil tussen de smart protein poeder en de whey perfection? Kan je ze beide in je havermoutje doen en verschillen de macro’s?
  Ben benieuwd!

 4. Pingback: Mijn Body en Fit favorieten op dit moment! – Jipsanders.com
 5. Pingback: Mijn Body & Fit favorieten op dit moment! – Jipsanders.com

Geef een reactie