Running diary #28 – Hoe begin je met hardlopen?

beginnendeharloperLaatst vertelde ik in een blog dat ik hardlopen pas echt leuk ben gaan vinden toen ik er een beetje goed in werd. Hiermee bedoel ik dat ik een 5 kilometer run kon rennen zonder de ‘ik-kan-niet-meer gedachtes’. Maar hoe ben ik met hardlopen begonnen en hoe heb ik uiteindelijk dit punt bereikt? In deze blog geef ik tips aan de hand van mijn hardloopervaringen!

‘Ook ik ben ooit met een klein rondje begonnen.’

Het is denk ik niet gek dat je bij de eerste keer rennen na 1 kilometer al kapot bent. Gelukkig zeggen ze altijd: ‘Oefening baart kunst!’ En als ik naar mijn eigen sportervaringen terugkijk dan denk ik zeker dat die uitspraak waar is. Ook ik ben ooit met een klein rondje begonnen. Hieronder geef ik mijn 6 tips die je wellicht kunnen helpen als je wilt gaan beginnen met hardlopen!

Tip 1: Begin rustig aan!
Heb je besloten om te starten met hardlopen? Loop dan niet te hard van stapel (letterlijk en figuurlijk 😉 haha). Begin lekker op je gemak en kijk eens welke afstand je aankan. Ren de keer erna gewoon een klein stukje verder, de keer erna weer een klein stukje verder enzovoorts…

Tip 2: Maak van te voren een hardloopschemaatje!
‘Steeds een klein stukje verder’ rennen klinkt misschien makkelijker dan het is. Je zou eens kunnen Googlen naar ‘hardloopschema’s voor beginners’, ik geloof dat je dan genoeg informatie krijgt. Als je van te voren een schemaatje maakt dan kun je het hardlopen langzaam opbouwen.

Tip 3: Houd je runs bij!
Houd bij welke afstanden en tijden je hebt gelopen. Dit kun je bijhouden door middel van een stopwatch + pen en papier maar tegenwoordig zijn er ook verschillende hardloopapps die je hele run registeren. Handig voor als je jouw hardlopen wilt opbouwen! (Pssst, in deze blog vertel ik over de hardloopapp die ik fijn vind om te gebruiken).

Tip 4: Stel een doel.
Bedenk vooraf wat je wilt bereiken. Ga je bijvoorbeeld voor een 6 kilometer afstand? Of wil je graag 4 kilometer binnen het half uur kunnen rennen? Bedenk waarom jij wilt gaan hardlopen. Op deze manier kun je ergens naar toewerken. En als je dan de motivatie een keertje kwijtraakt kun je terugblikken op waarom je het allemaal doet! Ik weet nog dat ik zelf als doel had gesteld dat ik de 10 km Nike Women run in Amsterdam uit wilde lopen! (Dat is gelukt, nu jij! 😉 )

beginnendehardloper2

Tip 5: Beloon je zelf!
Dit vind ik een hele belangrijke! Hardlopen is nou eenmaal een intensieve sport. Trakteer jezelf na een run bijvoorbeeld op een warm bad of een lekker stukje chocolade! Op deze manier ga je misschien toch iets sneller de deur uit (als je even een keertje geen zin hebt…).

Tip 6: zorg voor goede hardloopspullen!
Jahaa, je mag shoppen van mij!! Want als je een paar gloednieuwe hardloopschoenen hebt binnengehaald dan wil je die meteen gaan uitproberen toch? WIN WIN WIN situation. Hoptop, naar de winkel jij!

Misschien heb jij nog wel een andere tip voor beginnende hardlopers? Zoja, laat het me dan weten zodat we iedereen aan het rennen kunnen krijgen! 😉

Liefs,
Jip

be the first to comment on this article

Geef een reactie