Al die prikkels om ons heen…

Nog even een kort appje om te laten weten dat ik volgende week op het feestje aanwezig kan zijn. Een snapchat om aan de rest duidelijk te maken dat ik dat ene pittige tentamen heb gehaald en dan nog dat ene bedrijf een mailtje sturen… Tegenwoordig zijn er steeds meer verschillende kanalen en mogelijkheden waarmee je kunt communiceren. Bellen, SMS’en, Whatsappen, Facebookchatten, Instagram DM’en, mailen, Snapchatten, Skypen… Ga zo maar door. Voor mijn gevoel zijn steeds meer mensen steeds meer online!

Hoe kijk jij daar tegenaan?

‘Even geen prikkels maar bezig zijn met het moment van NU’.

Laatst moest ik een weekendje werken (lees >10 uur per dag!). Tijdens dit werk was je telefoon bij de hand hebben niet toegestaan. Hoewel mijn telefoon verborgen lag in een kluis, had ik steeds de neiging om even mijn Whatsapp te checken. *Oja wacht, Jip je hebt nu geen telefoon*. Iedere keer, vergat ik dit. Een aantal uurtjes later was mijn mindset compleet veranderd en vond ik het heerlijk om gewoon met het moment bezig te kunnen zijn. Zelfs in mijn pauze dacht ik: *laat die telefoon maar in het kluisje liggen*. Even geen prikkels maar bezig zijn met het moment van NU.

Zit je nu bijvoorbeeld in de trein? Kijk is om je heen en tel eens hoeveel mensen naar hun telefoonschermpje staren.

Ik merk zelf dat dat ‘online-gebeuren’ steeds meer groeit. Zo worden er nieuwe apps ontwikkeld en wordt het steeds makkelijker om contact op te nemen met anderen. Iets wat ik zelf eigenlijk best wel eng vind. Het kan zeker handig zijn maar ik heb gemerkt wat voor een grote rol mijn telefoon in mijn leven speelt. Zit je nu bijvoorbeeld in de trein? In een wachtkamer? Of in een lift? Kijk is om je heen en tel eens hoeveel mensen naar hun telefoonschermpje staren.

‘Waarom ik dat best wel eng vind…’

De nadelen van de groeiende online-wereld? Waarschijnlijk raad je het al. Al die prikkels om ons heen trekken natuurlijk ook steeds meer onze aandacht. Genieten we nog wel van de dingen die werkelijk om ons heen gebeuren? Vraag ik me soms af. Zo was ik laatst in een kroeg en zag ik dat een groepje jongeren de hele tijd bezig was met het maken van snapchatfilmpjes. Ik begrijp goed dat je wilt delen hoe leuk het feestje is (dit doe ik ook regelmatig) maar toch vroeg ik me af of deze jongeren ook écht genoten van het moment. Of waren ze te veel bezig met anderen laten zien hoe leuk het daar wel niet was?

Maar Jip jij bent toch ook veel online als blogger?

Ja dat klopt zeker. Gelukkig ben ik me daar ook heel bewust van. Zo vind ik het heerlijk om een avondje te Netflixen zonder mijn telefoon in de buurt. Ook heb ik erg genoten van mijn vakantie waarbij ik nauwelijks aandacht besteedde aan mijn telefoon. Ja, ik heb af en toe een vakantiekiekje gedeeld maar puur omdat ik dat leuk vind. Tijdens het zonnen op het strand, alle etentjes en stapavonden heb ik genoten van boeken, tijdschriftjes, het eten én mijn cocktails! 😉

Nee, ik wil met deze blog echt niet zeggen dat je minder op je telefoon moet zitten maar ik hoop wel dat je soms even stilstaat bij het feit hoe vaak jij je telefoon gebruikt.  Zo lang ik er bewust van blijf en geen moeite ervaar om mijn telefoon soms eventjes weg te leggen, vind ik het oke.

Hoe ga jij om met al die prikkels om ons heen?

Liefs,
Jip

There is 1 comment for this article
  1. Jana Six 20 juli 2017 05:40

    Heel mooie blogpost! Bewust zijn over het veelvuldig gebruik van je telefoon is inderdaad belangrijk. Ik betrap mezelf er ook vaak op dat ik misschien meer van een moment zou kunnen genieten als ik mijn telefoon eventjes opzij zou leggen.

Geef een reactie