10 tips voor je eerste hardloopwedstrijd!

hardlopentipsAls ik terugdenk aan mijn allereerste hardloopwedstrijd dan krijg ik weer kippenvel van top tot teen. Ik weet nog goed dat ik met kriebels in mijn maag stond te wachten op het startschot. Voor mijn gevoel duurde dat wel uren. Ik had geen idee wat ik moest verwachten. Nu achteraf heb ik ietsje meer ervaring met wedstrijden. Hoewel ik beter weet wat me nu te wachten staat, word ik toch iedere keer weer overvallen door de geweldige sfeer, de mensen langs de kant en de adrenaline die naar boven komt! In deze blog vertel ik hoe ik me voorbereid op een hardloopwedstrijd! Lees je mee?

1. Plan je trainingen vooraf!
Door een aantal weken voor de wedstrijd een hardloopschemaatje te maken, zorg je ervoor dat je niet opeens ongetraind aan de start staat. De tijd kan snel gaan dus laat je niet verrassen!

2. Doe niets anders dan normaal!
Ga bijvoorbeeld niet opeens een andere maaltijd van te voren eten. Of doe niet opeens een nieuwe  sport-bh aan. Dit zorgt er alleen maar voor dat je voor onverwachte problemen zou kunnen komen te staan!

Lets do this!’

7

 

3. Praat jezelf moed in!
Een hardloopwedstrijd is niet niks! Maar gelukkig heb je geoefend. Dus heb vertrouwen in jezelf en ‘Lets do this!’

4. Zorg dat je op tijd bent!
Zorg dat je niet hoeft te stressen om de tijd voor een hardloopwedstrijd. Het is al spannend genoeg.

5. Lees vooraf goed de regels. 
Waar moet je je melden? Waar kun je je spullen kunt laten? Zorg ook hierbij dat je goed voorbereid bent.

‘Alleen mezelf, een muziekje en de weg’.

fotobewerkt1

6. Neem een momentje voor jezelf als dat nodig is!
Soms is het hardlopen gewoon wat minder leuk. Dan krijg je het een stukje zwaar en denk je waarom doe ik dit ook alweer?! Op zo’n moment vind ik het fijn om mezelf even af te sluiten van de buitenwereld. Alleen mezelf, een muziekje en de weg. Schreeuwende toeschouwers bekijken is hartstikke leuk maar kost stiekem ook wel wat energie. En geloof me, aan het einde van de wedstrijd staan ze er ook nog hoor!

7. Ren niet alleen!
Ik vind het supertof om met een hardloopmaatje te rennen. En om maanden later samen te kunnen terugkijken op onze prestaties!

8. Regel toeschouwers die je aan komen moedigen!
Geloof me, hoe meer hoe beter. Het helpt echt!

9. Zorg voor goede hardloopschoenen!
Goede hardloopschoenen is een must. Hiermee voorkom je blessures en andere narigheden. Ennnn hoe meer schoenen hoe beter! Toch? Aanschaffen dus!

‘Ga er lekker van genieten!’

file10-2

10. Leg niet te veel druk op jezelf.
Het is tevens je allereerste hardloopwedstrijd. Ga er lekker van genieten. Kijk om je heen en geniet van de sfeer!

Zo.
En nu ben je er helemaal klaar voor!!

Met welke hardloopwedstrijd ga jij meedoen?
Laat het me weten en missschien zie ik je daar wel! 😉

Liefs,

Jip

There are 4 comments for this article
 1. Jolieke 3 augustus 2017 16:07

  Wat een leuke blog! Ik ga me misschien nog inschrijven voor de Damloop by Night maar ik twijfel nog een klein beetje aan mijn eigen kunnen, of ik die afstand wel red voor die tijd. Dus dat moeten we nog even zien.

  • sandersjip 3 augustus 2017 18:38

   Uit ervaring heb ik gemerkt dat je tijdens een wedstrijd verder komt dan je denkt!;) Maar je moet natuurlijk geen blessures krijgen.. Succes!!

   • Jolieke 7 augustus 2017 07:45

    Ja, dat lijkt me ook wel een beetje door al het publiek en de mooie omgeving enzo. Ik denk dat ik er gewoon voor ga trainen, en pas inschrijf als de uiterlijke datum is (als er dan nog plekken zijn). En als het voor die tijd niet lukt durf ik niet haha, want ik wil niet stukjes moeten lopen tijdens een wedstrijd. Dank voor je reactie. 🙂

 2. marritloopt 16 augustus 2017 20:56

  Leuk je blog! Ik ga voor de vijf km op Terschelling begin november. Ben net gestart met trainen ?

Geef een reactie