Ik sport omdat…

basicfit7Duik jij de sportschool in omdat je jouw conditie wil verbeteren? Of doe jij kneiterhard je best om een paar kilootjes kwijt te raken? Volg jij twee keer in de week een live les Body Pump om al je energie weg te kunnen pumpen met leuke muziek erbij? Of doe jij aan krachttraining om grotere spierballen te krijgen? (Sport)doelen kunnen per persoon verschillen. Iets waar we wel bewust van moeten zijn…

De definitie van ‘sporten’ luidt als volgt: ‘Het uitvoeren van lichamelijke oefeningen waarbij vaardigheid, kracht en inzicht vereist worden.’ Dit klinkt logisch en heel simpel maar naar mijn mening is ‘sporten’ méér dan jezelf in het zweet werken. Er zit vaak een doel achter, een bepaalde prestatie die je wilt bereiken.

Toen ik 2,5 jaar geleden begon met krachttraining heb ik een tijdje te maken gehad met andermans meningen over mijn sportdoelen. Omdat ik denk dat ik hier niet de enige in ben, schrijf ik deze blog! Lees je mee?

basicfitbewerkt1

“Is het je cheatday vandaag ofzo?”

“Jip, schep je nu voor de tweede keer op? Is het je cheatday vandaag ofzo?” Of “Ben je nu alwéér naar Basic-Fit geweest?” Deze opmerkingen krijg ik als fanatieke sporter vaak naar mijn hoofd geslingerd. Iets wat ik voorheen best wel vervelend vond. Totdat ik het volgende opmerkte.

Want als je goed kijkt, zie je dat in bovenstaand genoemde opmerkingen bepaalde normen of ideeën zitten verstopt. Zo denkt de persoon met de opmerking: ‘Jip, schep je nu voor de tweede keer op?’ eigenlijk: Jip sport veel >> ze wil dus een goed lichaam hebben >> moet ze dan wel zoveel eten? De persoon met de opmerking ‘Ben je nu alwéér naar Basic-Fit geweest’ suggereert dat vaak naar de sportschool gaan niet goed of overdreven is.

Mijn hoofddoel is niet ‘een goed lichaam hebben’

Mijn hoofddoel is niet ‘een goed lichaam hebben’. Het is zeker mooi meegenomen maar de voornaamste reden dat ik sport, is omdat ik daar mijn energie in kwijt kan. Ja, ik sport graag vijf keer in de week. Daar voel IK mij goed bij! Ik zeg niet dat iedereen dat zou moeten doen. Doelen en niveaus kunnen enorm per persoon verschillen en daar is niks mis mee! Doe lekker waar jij je goed bij voelt en laat je niet van de wijs brengen door anderen.

Go for it, wat je doel ook is!

basicfitbewerkt2

Ik sport omdat…

Ben jij bewust van waarom je wil sporten? Voor je eigen gevoel? Je conditie? Een goed lichaam? Probeer de volgende zin eens voor jezelf af te maken:

‘Ik sport omdat……..’

Mijn moraal van dit verhaal is: Laat jezelf niet gek maken door de normen en ideeën van anderen! Het is JOUW doel, GA ERVOOR!

Zucht. Nu duik ik de sportschool in! 😉

Liefs,

Jip

be the first to comment on this article

Geef een reactie