Mijn hardloopschema voor de halve marathon.

hardloopschema.JPGOp zondag 8 oktober zal ik voor de derde keer een halve marathon gaan rennen. Natuurlijk ben ik al een aantal weken bezig met de voorbereidingen hiervoor. Ik wil namelijk niet weer zooo STUK gaan als mijn eerste halve marathon (het verhaal daarover kun je hier lezen ;). Een tijdje terug maakte ik een hardloopschema voor mezelf. Hoe en waarom ik dit deed, vertel ik in deze blog! Ben je benieuwd? Lees dan snel verder πŸ˜‰

‘Het leek mij toch slim om…’

Is een hardloopschema nou echt nodig? Ik heb het voorheen toch ook zonder gedaan? Desondanks leek het mij slim om dit keer een schemaatje op te stellen. Zodat ik een houvast heb, kan zien wat ik allemaal al bereikt heb en om bij te houden of ik goed op schema lig voor die FINALE op 8 oktober!

‘…et voila. Je hebt 1630 verschillende sites met voorbeelden.’

Hoe ik mijn hardloopschema heb gemaakt? Nou dat is eigenlijk heel simpel. Ik heb gegoogled naar ‘Hardloopschema’s halve marathon’ et voila. Je hebt 1630 verschillende sites met voorbeelden. MAAR. toen was ik nog niet klaar.

Ik ben namelijk van mening dat het goed is om niet zomaar een bepaald hardloopschema over te nemen. Want wat voor iemand fijn kan zijn, kan voor jou misschien minder goed uitpakken.

Zo zag ik veel hardloopschema’s waarbij drie trainingen in de week staan gepland terwijl ik er juist bewust voor kies om twee rondjes in de week te rennen. Ten eerste omdat ik nogal blessure gevoelig ben (lees: enkel, rug, lies, voet) en ten tweede omdat ik naast het hardlopen ook graag andere sporten doe zoals voetballen en fitness.

‘…Een trainer moet hebben die mij een schop onder mijn kont kan geven af en toe.’

Daarnaast zie ik vrijwel altijd een intervaltraining verwerkt in een hardloopschema. Ja, hier wil Jip ooit aan beginnen (heb ik al 100x tegen mezelf gezegd), maar kan dat nu mentaal nog even niet aan. Ik denk dat ik bij een intervaltraining echt een trainer moet hebben die mij een schop onder mijn kont kan geven af en toe. Want intervallen daar ga ik voorlopig nog niet de deur voor uit! Daarnaast speel ik natuurlijk wel voetbal, wat op zich ook intervallen is (ten minste dat praat ik mezelf maar aan).

‘Kortom!’

Ik ren dus 2x in de week een rondje hard. Γ‰en keer is dit een langere duurloop en één keer is dat een kort rondje op tempo. Mijn hardloopschema voor de halve marathon van zondag 8 oktober is er als volgt uit komen te zien:

Ga je nu ook een halve marathon lopen? Neem dan niet 1,2,3 dit schemaatje over! Maar denk aan de dingen die ik in deze blog beschreef. Wat vind jij fijn? Denk na over vragen als ‘Hoe vaak wil ik rennen?’ En ‘Welke soort trainingen vind ik leuk/fijn om te doen?’. Maak dit voor jezelf duidelijk en ga op basis hiervan Googlen en puzzelen naar een schema voor jou op maat. SUCCES!

Wie zie ik trouwens 8 oktober aan de start? πŸ™‚

Liefs,
Jip

There are 4 comments for this article
 1. Kiki 31 augustus 2017 19:16

  Ik ben er bij 8 oktober!

 2. reijersenrent 1 september 2017 06:12

  Als (oud)voetballer kan ik je vertellen dat die intervals juist ook bij gaan dragen aan je voetbalspel. Dus misschien dat je er toch maar eens aan moet wagen πŸ™‚

  • sandersjip 1 september 2017 12:21

   Ojeeee, misschien moet ik het toch maar eens gaan proberen… πŸ˜‰

Geef een reactie