De 10 meest gestelde workout vragen!

Ongeveer drie jaar geleden ontdekte ik het krachthonk. Ik durfde steeds meer verschillende oefeningen uit te proberen en vond op mijn eigen manier een weg in de wereld van de krachttraining. Regelmatig krijg ik vragen als ‘Jip, hoe doe je dit?’ ‘Hoe doe je dat?’. Om deze reden leek het mij leuk om een blogje te schrijven waarin ik antwoord geef op de 10 meest gestelde workoutvragen! 

Mijn antwoorden zijn niet gebaseerd op theorie maar puur op mijn persoonlijke ervaringen. Ben je benieuwd naar de vragen en mijn antwoorden? Let’s go! 

1. Waarom doe je aan krachttraining?
Dit antwoord ligt erg voor de hand maar is simpelweg wel de waarheid: ‘Ik vind krachttraining gewoon heel leuk’. Nieuwe uitdagingen durven aangaan, je uit het zweet werken om vervolgens een frisse douche te pakken. Ik doe het dus voornamelijk voor het plezier, de spierpijn en het voldane gevoel achteraf!

2. Hoe vaak in de week doe je aan krachttraining?
Ik probeer iedere week 2 of 3 keer een workout met gewichten in de sportschool te doen. Als ik fanatiek aan het trainen ben voor een hardloopwedstrijd dan kan het minder zijn, als ik tijd over heb (dit gebeurt niet vaak moet ik zeggen) dan kan het vaker zijn. Over het algemeen doe ik 2 tot 3 keer in de week een krachttraining.

3. Train je volgens een sportschema?
Nee, het werkt voor mij om te trainen op gevoel. Ik wil niet te veel bezig zijn met getalletjes en voer oefeningen uit waar ik op dat moment zin in heb.

4. Welke spiergroep vind je het leukst om te trainen?
Rug en schouders! Waarom? Geen idee. Deze oefeningen vind ik gewoon het leukste om te doen.

5. Wat is je favoriete oefening in de sportschool?
Voorheen was pull-up (jezelf optrekken aan een stang) altijd mijn favoriete oefening. Ik merk dat ik hier wel een beetje aan mijn max zit (ongeveer 8 herhalingen) en moeite heb om nog vooruitgang te maken. Dit is denk ik de reden dat een andere oefening (waar ik meer progressie bij mezelf zie) mijn voorkeur heeft gekregen. Namelijk: Military Press! 3,2,1 BAM Met al je kracht de stang omhoog duwen. Goed voor je schouders én armen!

6. Wat is je grootste tip voor beginnelingen?
Train met iemand mee! Ik weet nog wel toen ik voor het eerst het krachthonk indook. Ik vond dit retespannend en had het idee dat iedereen naar mij keek. De vraag ‘doe ik het wel goed?’ spookte iedere seconde door mijn hoofd. Met iemand samen trainen hielp mij om deze onzekerheden los te laten en meer zelfvertrouwen te krijgen in de sportschool.

7. Wat eet je meestal voor een krachttraining?
Ik train vaak in de ochtend en eet dan het liefste een havermoutje. Lekker én ik krijg daar echt een vol gevoel van! Dat is precies wat ik nodig heb voor een krachttraining! Hoe ik zo’n havermoutje maak, lees je hier.

8. Wat eet je meestal na een krachttraining?
Wat ik ná een krachttraining eet is heel verschillend. Vaak is de maaltijd na een krachttraining bij mij mijn lunch. Dat zijn meestal  boterhammen met een gekookt eitje, kipfilet, hummus en of komkommer! 🙂  In ieder geval een combinatie van voldoende koolhydraten, eiwitten en vetten.

9. Train je met muziek? Zoja, welke liedjes luister je dan tijdens je workout?
Ja, ik train altijd met muziek! Dan word ik niet afgeleid door anderen en kan ik lekker mijn eigen wereldje induiken (verdwalen in mijn gedachten). Waar ik meestal naar luister? Gewoon top 40 nummers, technomuziek of andere nummers met een goede beat.

10. Train je alleen of samen?
Of ik samen of alleen wil trainen verschilt heel erg!  Soms vind ik het super fijn om met mijn sportbuddy te trainen. Dan kletsen we tussendoor lekker bij en sporten we op ons gemak. Af en toe heb ik juist behoefte aan een workout in mijn eentje. Geen afleidingen en lekker op tempo trainen. De muziek, de gewichten en ik.

Heb jij nou nog een vraag over krachttraining in de sportschool die hier niet bij staat? Je mag mij altijd een mailtje sturen (>> jipsanders.com@outlook.com) of een reactie achter laten! Vind ik alleen maar leuk! 🙂

Liefs,
Jip

There are 2 comments for this article
  1. Eline 14 november 2017 09:31

    Ik ben nu ongeveer een jaar bezig en ik voel me eindelijk geen beginner meer. Het is zo fijn om jezelf sterker te zien worden!

Geef een reactie