Mijn Braziliaanse broertje voetbalt bij PSV 1.

Hoewel ik het tof vind om te schrijven over persoonlijke ervaringen, vertel ik niet al te vaak over mijn familie. Simpelweg omdat ik niet alle persoonlijke dingen zo 1,2,3 op het internet wil zetten. In deze blog geef ik je hier toch een kijkje in. Omdat het een onderdeel is van mijn leven en toch ook wel erg leuk is om met jullie te delen! Ik heb namelijk een Braziliaans ‘broertje’ dat sinds kort voetbalt bij het eerste elftal van PSV Eindhoven.

‘Zijn voetbalspel viel toen al op. Ook door PSV…’

Bij ons thuis heeft voetbal altijd in het middelpunt gestaan. Zowel mijn vader, als moeder hebben gevoetbald en mijn twee jongere broertjes en ik voetballen zelf ook al sinds klein af aan. Ongeveer 2,5 jaar geleden, in de zomer van 2015, deed Mauro met zijn toenmalige team van Desportivo Brasil mee aan het internationale voetbaltoernooi bij ons in het dorp Nuenen. Wij waren gastgezin voor Mauro en een medespeler. Tijdens dit toernooi viel Mauro’s voetbalspel al op. Dit zagen niet alleen de toeschouwers maar ook PSV…

Mauro Junior (zijn gehele naam: Mauro Jaqueson Júnior Ferreira dos Santos) viel zoals ik al zei op door PSV. Maar omdat hij nog geen 18 jaar was mocht hij nog niet officieel onder contract staan. Hij kwam in deze periode wel verschillende keren voor stages naar Nederland om bij PSV te spelen. Omdat hij ons al kende van het gastgezin van het internationale toernooi in het dorp, verbleef hij die tijd bij ons thuis.

‘Hij kreeg mijn paarse slaapkamer van vroeger…’

In mei 2017 werd Mauro 18 jaar en kwam hij vast bij ons thuis wonen. Hij kreeg mijn paarse slaapkamer van vroeger en we leerden hem zijn eerste Nederlandse woordjes zoals ‘lekker’ en ‘appelmoes’. Ook kwam zijn familie een maand naar Nederland om te zien hoe wij en Mauro hier wonen.

‘Mauro vroeg verbaasd: ‘You only go with girls?!’

Een van de leuke dingen dat Mauro bij ons in huis woont, vind ik het ontdekken van de verschillen in culturen. Als wij van de zomer gingen barbecuen aten wij ook stokbroodjes en salades, maar Mauro wil dan alleen maar vlees, vlees en nog een stuk vlees. En over ieder stukje fruit gaat een snufje zout..? Een ander voorbeeld is van toen ik een keer op stap ging met vriendinnen. In Nederland is een ‘girls night out’ heel normaal maar toen ik thuis opgetut de deur uit wilde gaan, vroeg Mauro verbaasd: ‘You go only with girls?’ Dat is ‘impossible’ in Brazil. Want volgens hem ga je in Brazilië niet op stap zonder je vriendje. Wel vertelde hij dat jongens wel zonder vriendin op stap mogen… Geloof jij het?

‘…ben ik hem ook als een broertje gaan zien.’

Ja, in het begin was het wennen om een voor mij onbekende jongen met een andere cultuur (en nog een broertje!!) in huis te hebben wonen. Maar toen hij al na een aantal weken zonder schaamte in zijn boxershort door de woonkamer liep, was het ijs voor mij gebroken en ben ik hem ook als een ‘broertje’ gaan zien.

Foto van Eindhovens Dagblad

Soms vind ik het minder leuk om drie voetballende broertjes te hebben want thuis gaat het vaak over voetbal, voetbal en nog meer voetbal. Al met al, zie ik er wel de positieve dingen van in. We komen thuis in aanraking met andere culturen, spreken meer engels en krijgen een kijkje van dichtbij van de grote voetbalwereld. Zo zag ik voetbalspelers uit de Eredivisie eerst echt als ‘bekende mensen’. Maar nu komen regelmatig bekende spelers langs zoals Pereiro of Arias waardoor ik zie dat zij ook maar ‘gewone’ jonge jongens zijn. Jongens die hun voetbaldroom achterna gaan…

Mauro, I’m super proud of you and I hope you’ll play in the first team of Barcelona in the future! 😉

Liefs,
Jip

P.s. ook het Eindhovens dagblad schreef een stukje over Mauro Junior dat je hier kunt lezen: ‘PSV talent Mauro Junior gaat via Ruud en Ans naar de top.’

 

 

There are 3 comments for this article
  1. Pingback: Get to know me tag! – Jipsanders.com
  2. Pingback: 10 feitjes over mij – Jipsanders.com
  3. Pingback: Get to know me tag – 2020 – Jipsanders.com

Geef een reactie