Waarom ik Nieuwjaarsvoornemens onzin vind…

‘Komend jaar ga ik écht beter mijn best doen, gezonder eten en/of vaker sporten…’ Dit zijn denk ik voornemens die voor veel mensen bekend in de oren klinken. Ik snap dat de start van een nieuw jaar een mooi moment is om het roer om te gooien. Maar als je nou heel eerlijk bent naar jezelf, verwacht je dan dat je het lang gaat volhouden?! Ik denk dat je door het hebben van ‘grote’ goede voornemens juist eerder een ervaring tot falen opdoet. Terwijl succeservaringen juist zo belangrijk zijn als je bepaalde doelen wilt bereiken. Wat je naar mening dan wel moet doen? Dat vertel ik in deze blog!

‘Omdat ik denk dat grote voornemens nergens op gebaseerd zijn…’

Ik moet bekennen dat ik afgelopen weken ook wel eens heb gedacht ‘ach in januari gaan we weer normaal doen.’ Maar ik kies bewust niet voor grote goede voornemens. Omdat ik denk dat deze nergens op gebaseerd zijn. Neem bijvoorbeeld het goede voornemen ‘komend jaar ga ik gezonder eten’. Wat maakt het dat je het dit keer wel volhoudt? Op welke manier ga je dit aanpakken? Wat is je doel achter deze gedachte? Wat ga je doen op moeilijke momenten? En wat vind jij ‘gezond?’

‘Maar hoe moet het volgens jou dan wel?’

Fijn Jip, dat je jouw mening hier over geeft. Maar hoe moet het volgens jou dan wel? Ik ben van mening dat het beter is om verandering te brengen in kleine stapjes. In plaats van ‘ik ga gezonder eten’ kun je bijvoorbeeld ook zeggen ‘ik eet voortaan twee stuks fruit per dag’ of  ‘ik ga iedere dag beginnen met een voedzaam ontbijt’. In plaats van ‘ik ga meer sporten’ kun je bijvoorbeeld ook als doel stellen ‘ik ga voortaan 2x in de week trainen’.  Deze voornemens zijn concreter, kleiner en dus beter vol te houden. Heb je over een tijdje de verandering doorgezet? Dan kun je natuurlijk weer verdergaan met een volgend stapje.

‘Mijn moraal van het verhaal is…’

Ik vind best dat je grote goede voornemens mag hebben hoor (ik zal niet boos worden 😉 ). Maar mijn moraal van het verhaal is dat ik van mening ben dat het werken in kleine stapjes effectiever is om een bepaald doel te behalen. Of je moet beschikken over een ijzersterkte discipline. Dan heb ik heel veel RESPECT voor je!

Wat is jouw mening over het hebben van goede voornemens? Heb jij ze?
Ik wens je in ieder geval een gelukkig en gezond 2018! Hopelijk wordt het een jaar vol met mooie ervaringen en toffe nieuwe herinneringen!

Liefs,
Jip

 

be the first to comment on this article

Geef een reactie