Eetdagboekje januari 2018

Het nieuwe jaar is gestart! Het is over met de kerstdiners en schalen oliebollen… In dit eerste eetdagboekje van 2018 geef ik jullie een kijkje in mijn voedingspatroon. Van havermoutjes tot salades en van tot borrelnootjes tot wijntjes… Kortom, BALANS!

Dag 1: donderdag

Ontbijt: mijn ‘standaard havermoutje’.

Ik heb een nieuw favoriet ontbijtje uitgevonden! Voorheen maakte ik havermout altijd met eiwitpoeders maar nu heb ik een andere manier gevonden om mijn havermoutje op smaak te brengen. Ik gebruik op dit moment de volgende ingrediënten: 200 ml melk, 50 gram havermout, 1 banaan, 1 eetlepel pindakaas, 10 gram rozijntjes en een flinke scheut kaneel. Hoe ik dit ontbijtje precies maak en wat de voedingswaarden zijn, kun je in deze blog lezen.

Snack: twee crackers met roomkaas en kipfilet.
Rond 10:30 uur kreeg ik alweer lichte trek. Ik at twee crackertjes met roomkaas en kipfilet en dronk een grote kop thee.

Lunch 1: gebakken ei met gekruide tofu en maïs.

Ik had nog een beetje tofu en maïs over en dacht toen, waarom gooi ik dit niet gewoon op een omelet? Et voilà. Daar was mijn lunch. Ik at er ook nog een sneetje brood bij.

Lunch 2:
Ik ging pas laat in de middag sporten en wilde voor deze training natuurlijk wel genoeg energie hebben. Om deze reden at ik rond een uurtje of vier een koolhydraatrijke maaltijd bestaande uit een boterham met banaan.

Avondeten: soep met belegd stokbrood.

Na de training had ik honger en at ik een goed gevulde kom met deze soep (lievelings!). Ook aten we met z’n tweeën een stokbrood op die we belegden met onder ander hummus, kipfiletplakjes, komkommer en tomaat.

Snack: twee rijstwafels met pindakaas en een appeltje.
Hoewel ik voor mijn gevoel genoeg had gegeten deze dag, had ik rond 22:30 toch weer een beetje trek. Ik probeer goed naar mijn lichaam te luisteren en at daarom toch nog een kleine maaltijd voordat ik ging slapen.

Dag 2: vrijdag

Ontbijt: bakje kwark met een appeltje en een banaan.
Mijn ontbijt was een bakje magere kwark (250 gram) met een banaantje en een appel in stukjes gesneden. Meestal voeg ik hier nog wat granola of havermout aan toe maar ik wist dat ik deze middag heel wat lekkers voor mijn neus zou krijgen. Uit voorzorg wilde ik wat extra ruimte in mijn maag vrijhouden… 😉

Lunch: high tea bij The Happiness Bakery met heel veel lekkers!

En of ik wat lekkers zou krijgen in de middag! Samen met een vriendin reserveerden we als verrassing voor onze moeders voor een high tea bij The happiness bakery in Eindhoven. We kregen niet één maar twee van deze dienbladen gevuld met chocoladetaartjes, scones met jam, blissballs, broodjes, sapjes, overnight oats en bananenbroodplakjes. Zo lekker!

snack: een bakje fruit.
Omdat ik veel zoetigheid had gegeten merkte ik dat ik tegen het einde van de middag toch wel zin kreeg in wat ‘frisse vitamientjes’. Ik at een bakje gevuld met fruit. Twee mandarijnen, een peer en een halve appel om precies te zijn.

Dinner: Italiaans buffet! En borrelnootjes, chips, kaasstengels en wijn!
‘S avonds had ik een nieuwjaarsborrel en daar stond een groot buffet klaar. Ik nam wat pasta, stokbroodjes met kruidenboter en lasagne. En uiteraard een wijntje erbij! 😉

Snacks: nog meer wijntjes én nacho’s!

Van borrel 1 ging ik naar borrel 2 en ja, ook daar stonden wijntjes klaar. Ook bestelden we nog een mega schaal nacho’s. En ik moet zeggen, ik ben verbaasd hoe snel ik die nog opkreeg na al dat lekkers van borrel 1…

Dag 3: zaterdag

Ontbijt: ‘standaardhavermoutje’ met onder andere kaneel, pindakaas en banaan.

Ik werd toch wel wat brakker wakker dan verwacht en at om een uur of 11 pas mijn ontbijt. Net als donderdag was dit mijn ‘standaardhavermoutje’.

Lunch: salade met gerookte kip.

Omdat ik wel wat gezonds kon gebruiken maakte ik een voedzame salade met de volgende ingrediënten: rucola slamelange, komkommer, tomaat, gele paprika, gerookte kipstukjes, gekookt eitje, mosterd-dille dressing en een handje pijnboompitjes. YUM!

Tussendoortje: kwark met een appeltje en blauwe bessen.

Aan het einde van de middag kreeg ik toch weer trek en koos ik wederom voor een ‘gezonde’ maaltijd. Ik at een bakje met magere kwark (250 gram) een appeltje en een handje blauwe bessen. Om aan mijn portie eiwitten te komen deed ik hier ook nog een half schepje eiwitpoeder bij.

Avondeten: wraps!
Als avondeten at ik twee wraps ingesmeerd met roomkaas en belegd met gerookte zalm, sla, komkommer, tomaatjes en weer wat pijnboompitjes.

Snacks: borrelhapjes (ZONDER borrel).

Deze zaterdag kwamen wat vrienden op bezoek en stonden er weer lekkere hapjes op tafel. Ik at stokbroodjes met alioli en parmaham (zo lekker!!) en stokbroodjes met eiersalade. Een borrel daar had ik echt geen zin in dus hield ik het bij fris en wat kopjes thee.

Toen waren we drie dagen verder! Ik hoop dat ik door middel van zulke eetdagboekjes anderen kan inspireren hoe je balans kunt vinden in je eetpatroon. Ik probeer de basis van mijn voeding ‘gezond’ te houden maar kan ook goed genieten van lekkere en misschien minder gezonde hapjes.

Liefs,
Jip

There are 2 comments for this article
 1. Amanda 18 januari 2018 13:47

  Hoi Jip,

  Leuk om weer eens een voedingsdagboekje te zien! Wat ik me afvraag: ben jij bewust gezonder/minder aan het eten na een dag als vrijdag of totaal niet?

  Groetjes!

  • Jip Sanders 4 februari 2018 17:13

   Hoi Eva,

   Ja en nee. Ik eet een dag erna vaak wel wat gezonder maar dat is dan omdat ik daar behoefte aan heb.
   Na zo’n stapavondje snak ik eerder naar wat fris en gezond voedsel.
   Dus niet zozeer ter compensatie maar omdat ik daar op dat moment zin in heb.

   Liefs,
   Jip

Geef een reactie