Rustdagen of iedere dag trainen?

Goedemorgen allemaal! Vandaag is het rustdag nummer 5 voor mij. Al vijf dagen is het al: zitten, toch weer liggen, van mijn linkerzij naar mijn rechterzij, op mijn rug, op mijn kop en weer terug naar de eerste houding… Eerlijk gezegd word ik helemaal gek van mezelf… Ik kan niet naar het werk, niet naar de sportschool, geen rondjes rennen en boodschappen doen is op dit moment  een hele onderneming. Het is even niet best dus (lees: gesnotter, heel veel gesnotter). Maar het lijkt me wel een mooi moment om het te hebben over rustdagen… Vind jij rustdagen belangrijk? Of train jij het liefste iedere dag?

Fotograaf: Jan Bijl

Is het belangrijk om rustdagen in te plannen?

Een rustdag wordt in de Van Dale omschreven als ‘een dag waarop niet gewerkt wordt’. In de sportwereld wordt het begrip ‘rustdag’ gezien als ‘een dag waarop niet wordt gesport’. Logisch lijkt me. Waarom wordt hierover gesproken? Is het belangrijk om rustdagen in te plannen? En hoe veel dan?

Ja, ik weet dat rustdagen belangrijk zijn. Maar ik besef dat ik niet concreet kan uitleggen waarom. Ik hoor het (sport)mensen gewoon heel vaak zeggen. Om achter antwoorden van bovenstaande vragen te komen heb ik simpelweg gegoogeld. Mijn bevindingen (geschreven in eigen woorden) luiden als volgt:

‘… je spieren zijn een tijdje verzwakt’.

Als je een goede workout hebt gedaan, zijn als het goed is je spieren een tijdje verzwakt. Dit merk ik bijvoorbeeld goed wanneer ik mijn armen heb getraind. Ik heb dan vaak moeite om het sleuteltje (dat ding is ook verdomd ienimini) in het slotje van het kluisje te krijgen… (lees: trillende armen). Op zo’n moment heeft je lichaam hard gewerkt en is een  herstelperiode nodig om weer op oude kracht te komen. Als je hard genoeg getraind hebt én je lichaam genoeg rust hebt gegeven dan zullen je sportprestaties verbeteren. Kortom: hard trainen is belangrijk, maar rustdagen dus net zo!!

Hoeveel rustdagen ‘moet’ je dan nemen?

Je moet natuurlijk niks. Maar het is dus wel verstandig. Er is geen gouden regel (die heb ik ten minste nog niet gevonden) waarin staat hoe veel rustdagen je het beste kunt nemen. Dit hang af van verschillende factoren zoals de intensiteit van je training. Ben je met enorm zware gewichten aan de slag gegaan? Dan zal je lichaam waarschijnlijk een langere herstelperiode nodig hebben dan wanneer je met lichte gewichten hebt getraind. Verder hangt de nodige herstelperiode af van je slaappatroon (slapen = ook herstellen) en de hoeveelheid stress (stress kan leiden tot een langzamer herstel). Tot slot is het belangrijk om voldoende (eiwitten) te eten. Je lichaam heeft hard gewerkt en dus ook weer voedingsstoffen nodig om te herstellen.

Hoeveel rust neem ik?

Ik sport ongeveer vijf keer in de week. Ik doe meestal drie krachttrainingen en twee keer cardio (in de vorm van voetballen of hardlopen) per week. Als het op rusten aankomt dan ga ik goed af op mijn gevoel, logisch verstand en luister ik naar mijn lichaam. Heb ik op zondag een voetbalwedstrijd gespeeld? Dan ga ik maandagochtend geen zware legday doen… Heb ik mijn bovenlichaam getraind? Dan geef ik mijn lichaam ten minste 48 uur rust voordat ik weer zo’n soortgelijke training zal doen.

Conclusie: ben ervan bewust dat rust voor je lichaam belangrijk is, luister naar je lichaam en denk logisch na. Ik ben van mening dat je op deze manier al een heel eind komt!

Plan jij bewust rustdagen in? Of sport jij het liefste iedere dag?

Liefs,
Jip

(Bron gebruikte informatie voor deze blog: www.fit.nl )

 

 

be the first to comment on this article

Geef een reactie