Vegetarisch op mijn manier…

Vegetarisch zijn. Gelukkig wordt dit steeds makkelijker gemaakt. Er komen steeds meer gerechten zonder vlees en vis op menukaarten in restaurants en volgens mij veranderen de normen en waarden over vegetarisme. Voor mijn gevoel laten steeds meer mensen vlees en vis achterwege en wordt het steeds minder ongewoon. In deze blog, vertel ik hoe ik tegen ‘vegetarisch zijn’ aankijk en hoe ik dit in mijn eetpatroon wil gaan vormgeven.

Ik moet zeggen dat ik nooit zo’n grote vleesliefhebber ben geweest. Een kipburger of slavink op zijn tijd vind ik lekker. Maar als we van de zomer bijvoorbeeld met z’n allen gaan barbecuen dan pik ik toch liever het mandje met stokbroodjes met kruidenboter en de schaal met patatjes/salades leeg.

‘Alles met mate!’

Als je me al langer volgt, heb je het vast wel eens vaker van mij gehoord: mijn motto is ‘alles met mate!’ Een alcoholisch drankje op zijn tijd, af en toe een taartje bij de thee en zo nu en dan een stukje vlees op mijn bord. Eigenlijk zegt dit motto het al: ik wil niet 100% vegetarisch worden. Wel ben ik van plan om bewust minder vlees te gaan eten…

‘Ik betrap mezelf erop dat…’

Een portie aardappelen, een beetje groente en een stukje vlees. Ik heb het over het bekende AVG’tje. Ik betrap mezelf erop dat ik standaard bij een recept vlees of vis wil toevoegen. Wil ik een pasta maken? Dan denk ik meteen aan een aantal groenten, een lekkere saus én een stukje vlees/vis. Het is een soort standaardriedeltje hoe ik bedenk wat ik die avond wil gaan eten. Laatst maakte ik een pasta pesto met alleen groenten en ik vond het niet eens minder lekker. Dat standaardriedeltje wil ik veranderen naar een mindset met nieuwe gerechten en dus minder vlees en vis.

‘Dan wil ik gewoon kunnen meegenieten van de portie bitterballen…’

Hoe ik van plan ben om minder vlees te eten? Ik heb met mezelf afgesproken dat probeer een aantal keren per week bewust vegetarisch te koken. Te starten met 1 à 2 dagen per week. Maar eet ik met vrienden? Of ga ik ergens uit lunchen? Dan wil ik gewoon kunnen meegenieten van de portie bitterballen. Ik vind dat dat op zijn tijd moet kunnen.

Ik schreef deze blog ook een beetje naar aanleiding van volgende week. Want van 5 t/m 11 maart is het De Nationale Week Zonder Vlees. Wanneer je één week geen vlees eet, bespaar je 7 maanden douchewater, 111 kilometer autorijden, 1 blije kip en 7 maanden werk voor een boom. (Bron: www.weekzondervlees.nl)

Ik vind dit wel een mooie challenge, dus ga volgende week een keertje helemaal GEEN vlees eten. Doe jij met me mee?

Liefs,
Jip

There are 3 comments for this article
  1. Lianne 28 februari 2018 15:11

    Ik doe ook mee ^^ en ik heb mijn vrienden overgehaald om het weekendje weg (dit weekend) ook helemaal vegetarisch te doen! Ik heb er echt zin in.

  2. Pingback: #weekzondervlees – Heb ik het volgehouden? – Jipsanders.com

Geef een reactie