Ja, ook jij kan een pull-up leren! (Update 2018)

Eerst geef ik nog even een korte toelichting over deze oefening, voor als ‘m nog niet kent. Bij een pull-up maak je gebruik van je eigen lichaamsgewicht (dat is meteen wat ik er zo leuk aan vindt!) Je traint je rug- en armspieren door jezelf op te trekken. Ik wist in het begin niet hoe ik het mezelf aan moest leren. Want mezelf omhoog hijsen lukte toen echt nog niet. Maar na verschillende oefeningen lukte het eindelijk 1 keer! De week erna 2 keer en de week erna 5 keer. Ik maakte opeens snel progressie en ik vertel jullie graag hoe! 🙂

Oefenen met elastieken!

Het liefste train ik pull-ups met elastieken. Handig voor in het begin als je jezelf nog niet zelfstandig kan optrekken. Je kunt een elastiek gemakkelijk aan een stang vastbinden en vervolgens je voet erin zetten. Doordat de elastiek mee naar boven veert, word je als het ware een beetje omhoog geholpen. Hoe smaller de band, hoe zwaarder het zal worden! Op deze manier kun je steeds een beetje meer jezelf optrekken!

‘Negative pull-ups’

Daarnaast train ik pull-ups af en toe in een negatieve beweging. In plaats van mezelf op te trekken, spring ik meteen omhoog. Vervolgens laat ik mezelf heeeel langzaam naar beneden zakken. Ik doe ten minste vijf tellen over deze beweging. Hang ik weer helemaal gestrekt? Dan spring ik opnieuw omhoog en herhaal ik de oefening. Door je goed te focussen op deze negatieve beweging train je specifiek je armen en zal een ‘echte’ pull-up steeds dichter bij komen!

De Pull up-machine 

Tot slot staat er in sommige sportscholen een pull-up machine. Deze manier van trainen is vergelijkbaar met de elastieken maar dan beoefen je het door middel van een apparaat. Je kunt een gewicht instellen die jou zal helpen omhoog te komen. Het voordeel hiervan is dat je steeds minder gewicht kunt instellen en dus stapje voor stapje je eigen gewicht als weerstand gaat gebruiken! (Net als dat je steeds smallere elastieken gebruikt).

Nog een kleine tip van Jip: Ik train pull-ups met handschoentjes waardoor ik meer grip heb.

Succes ermee! YOU CAN DO IT!
Heb je nog vragen?
Twijfel dan niet om mij een berichtje te sturen.
Ik vind het alleen maar leuk om te helpen! 🙂

Liefs,
Jip

There are 7 comments for this article
 1. Sher 6 maart 2018 10:22

  Wauw super knap! Hoe vaak per week oefen je deze oefening. Mijn doel is om van de zomer 10 herhalingen te kunnen!

 2. Ellen 7 maart 2018 10:49

  Super knap! Ik heb het ook een tijdje geprobeerd, maar progressie kwam niet echt. Uitiendelijk ben ik ermee gestopt. Liever kan ik de pistol squat maar daarvoor moet ik eerst flexibeler worden 😛 Mijn enkels/kuiten/hamstrings zijn heel stijf dus ik heb weinig flexibiliteit in mijn enkels…

 3. Pingback: Friday favourites #80 – Jipsanders.com
 4. Lindy 17 januari 2019 17:15

  Hoihoi!

  Welke handschoentjes gebruik jij voor je pull-ups?

  • Jip Sanders 7 februari 2019 14:31

   Hoi Lindy,
   Ik heb mijn handschoentjes ooit besteld bij de Body&Fitshop. Dus je zou even kunnen kijken naar de webshop wat er nog beschikbaar is. Die van mij zijn wel al oud dus weet niet of die nog verkrijgbaar zijn.

 5. Pingback: 8 x mijn favoriete oefeningen in de sportschool – Jipsanders.com
 6. Pingback: 6 x mijn favoriete oefeningen in de sportschool – Jipsanders.com

Geef een reactie