Heb ik #eenweekzondervlees volgehouden?

Afgelopen week stond in het teken van de ‘Nationale Week Zonder Vlees’. Ik vond het wel een mooie uitdaging en ging de challenge aan om 7 dagen lang vegetarisch te zijn. Mijn verwachtingen? Die had ik eerlijk gezegd niet. Want ja, ik eet regelmatig een kippetje of portie bitterballen maar nee, ik ben geen grote vleeseter… 7 dagen zonder vlees, is dit me gelukt? Hoe vond ik het? Ga ik vanaf nu in de toekomst vegetarisch eten ja of nee? In deze blog geef ik uitgebreid antwoord op deze vragen! Lees je mee?

Een week zonder vlees, is het me gelukt?

In de vroege uurtjes op de maandagmorgen, stond ik in mijn pyjama en sloffen mijn lunch voor de dag klaar te maken. Mijn ogen kreeg ik nog niet helemaal open en mijn gedachten waren ook nog niet helemaal bij komende week. Zonder na te denken, belegde ik mijn boterhammen met plakjes kipfilet. Bij het laatste sneetje brood, werd ik opeens wakker. Oeps, de #weekzondervlees is gestart! Dit was geen goed begin. De kipfilet ging daarom terug de koelkast in en een bakje hummus kwam tevoorschijn…

Het was dus bijna op het begin al misgegaan. Gelukkig werd ik nét op tijd wakker en ook de rest van de week is het mij gelukt om geen vlees te eten. CHALLENGE COMPLETED!

Vond ik het lastig?

Het is me dus gelukt om 7 dagen geen vlees te eten. Maar hoe vond ik het eigenlijk? Het stukje hiervoor over kipfilet op mijn boterham was eigenlijk wel typerend voor mijn week. Af en toe had ik zo’n moment dat ik dacht OJA! Jip je eet vegetarisch weet je nog. Ik kwam erachter dat bijvoorbeeld een plakje kipfilet op de boterham voor mij een gewoonte geworden is.

Ik heb genoten van onder andere spinazie kaas rondo’s en vegetarische kipstukjes en ervaren dat er tegenwoordig zoveel mogelijkheden zijn om vegetarisch te eten. Thuis vegetarisch koken was voor mij geen probleem. Wel merkte ik dat ik het lastiger had wanneer er bijvoorbeeld buiten de deur iets lekkers klaar stond met vlees. Zo stonden er op het werk broodjes met parmaham klaar om te pakken en had mijn vriend tijdens een avondje bankhangen lekkere toastjes met kipsalade gekocht. SHIT, die mocht ik niet…

Ga ik in de toekomst door als vegetariër?

Mijn antwoord op bovenstaande vraag is ‘nee‘. Ik ga geen vegetariër worden. Zoals ik eerder in deze blog schreef, hou ik van ‘alles met mate’. Denk aan een alcoholisch drankje op zijn tijd, af en toe een taartje bij de thee en zo nu en dan een stukje vlees op mijn bord. Omdat ik weet dat je ook heel lekker vegetarisch kunt koken zal ik dat vaker gaan doen. Maar staan er op het werk lekkere hapjes klaar? Of heeft mijn vriend toastjes met lekkere salade gehaald? Dan wil ik daarvan kunnen genieten.

Ik ben van mening dat je al een heel eind komt als je af en toe bewust minder vlees eet. Op deze manier hoef je jezelf niets te ontzeggen maar ben je toch bewust bezig voor het milieu en de diertjes. Ik wil graag afsluiten met wat ze op weekzondervlees.nl zo mooi zeggen:

“Vaker een dagje geen vlees of vis eten, is een kleine moeite met een onvoorstelbaar positieve impact op mens dier en milieu”.

Wat is jouw mening hierover?

Liefs,
Jip

There are 4 comments for this article
  1. Kirsten 12 maart 2018 11:02

    Goed bezig Jip! Ik heb zelf ook mee gedaan en wil vanaf nu vegetarisch eten. Mijn buik is veel rustiger zodra ik vlees laat staan. Voor mij een van de voornaamste redenen om vanaf nu een vegetarische basis te hebben. Ik schreef er ook over op mijn blog :).

  2. Ilse 12 maart 2018 12:33

    Leuk om te lezen! Wat ligt er allemaal op je bordje op de foto? groenteballetjes, champignons…? en de rest ;)?

  3. Pingback: Eetdagboekje #weekzondervlees (maart 2018) – Jipsanders.com
  4. Suus 13 maart 2018 23:02

    Ha lieve Jip! Leuk om te lezen ! Mij is t ook gelukt ookal eet ik sowieso ongeveer maar 2x vlees p week ? Vraag van mij is : mag ik jouw curry recept ? Ziet er heerlijk uit !

Geef een reactie