De geheimen van productief werken!

Je kent het vast wel. Je zit al een hele tijd naar je laptopscherm te staren en komt maar niet op gang. Iedere keer wanneer je denkt dat je even goed aan het werk bent, gaat de deurbel of zie je je telefoonscherm weer oplichten (en kun je het niet laten om even te kijken). Je had eigenlijk een relax-avondje op de planning staan om even te kunnen ontspannen van al dat werken maar het lijkt erop alsof je ook vanavond nog aan de slag moet om alles af te krijgen…

Geloof me, het kan ook anders! De laatste tijd krijg ik steeds meer de vraag van mensen hoe ik alles combineer. Het sporten wat ik maar al te graag doe, het volgen van een masteropleiding, stagelopen, blogs schrijven, mijn mail bijhouden, sociale contacten onderhouden enzovoorts. In deze blog vertel ik je hoe ik dit alles combineer én ook nog tijd over heb voor ontspanning zoals een avondje Netflix!

Als ik aan de slag ga met bijvoorbeeld het typen van een blog of het maken van een studieopdracht dan zorg ik dat ik productief te werk ga. Dit houdt in dat ik een goede focus heb waardoor ik effectief werk. Zie hieronder mijn tips:

1. Maak een realistische (!), concrete to-do list.
Maak voordat je aan de slag gaat een concrete planning voor jezelf. Mijn valkuil is dan weer om een ellenlange to-do list te maken. Niet slim! Ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat het alleen maar deprimerend werkt als je weet dat je de taken toch nooit af gaat krijgen… Maak dus een planning die realistisch haalbaar is voor die ene (mid)dag.

2. Zet je telefoon op vliegtuigstand! Of nog beter: leg ‘m weg…
Dit voorkomt dat je verschillende keren wordt afgeleid door appjes die eigenlijk helemaal niet zo belangrijk zijn.

3. Beloon jezelf!
Want als je een uurtje met volle focus gewerkt hebt dan verdien je ook een lekker chocolade paaseitje of een kwartiertje tv kijken! Gun jezelf tussendoor iets lekkers/leuks zodat je hier naartoe kan werken.

4. Zoek een rustige werkruimte.
Ga niet in de woonkamer zitten waar je broertje FIFA aan het spelen is en je moeder je de oren van je kop af kletst… Meer uitleg over deze tip is denk ik niet nodig. 😉

5. Denk aan waarvoor je het doet!
Heb je écht geen zin meer en wil je je to-do list het liefste de prullenbak in gooien? Denk dan aan dat ene moment dat je klaar bent met alles…. En helemaal kunt relaxen!

6. Zoek uit wat voor jou werkt.
Ik werk het meest productief in de ochtend. Wanneer ik vol goede moed aan een nieuwe dag wil beginnen en mezelf het beste kan concentreren. In de ochtend of avond, op je slaapkamer of op kantoor, met of zonder muziek… Kortom, zoek uit voor jij het fijnst vindt want iedereen werkt op een eigen manier.

Wat ik doe als mijn lijstje helemaal af is? Juist. Tijd voor Netflix!

Heb jij nog een andere ultieme tip om productief te werken? Laat het me weten in een reactie!

P.s. Ja, je ziet op de foto’s mijn nieuwe laptop die eerder voorbijkwam in mijn friday favourites blog. In deze blog lees je welke toffe functies die allemaal heeft en waar die verkrijgbaar is!

 Liefs,
Jip

be the first to comment on this article

Geef een reactie