Waarom ik tien dagen geen krachttraining deed…

Een legday of een lekker zware upper-body training… Normaal gesproken sta ik zo’n 2 à 3 keer in de week in het krachthonk. Ook schrijf ik regelmatig een blogje over deze workouts. Afgelopen 10 dagen stond ik juist NIET in de sportschool. In deze blog vertel ik je waarom! Lees je mee?

‘Maar de ‘drukte’ was niet de hoofdreden voor mijn sportbreak…’

Rennen, fietsen, krachttraining, voetballen, zwemmen… Ga maar door, ik vind het allemaal leuk te doen. En het liefste doe ik het iedere dag. Maar soms komt het ook voor dat ik besluit een training te skippen. Omdat ik het studeren qua tijd heb onderschat, mijn lichaam vermoeid aanvoelt, ik extra uren moet draaien op werk en soms omdat ik gewoon te lekker op de bank lig… Afgelopen week besloot ik niet om één training over te slaan maar koos ik er bewust voor om even tien dagen helemaal niet aan krachttraining te doen.

Ik had het druk, MEGA DRUK. Combineer tentamens met een weekendje weg, deadlines voor school en drukte op stage en dan merk je dat 24 uur in een dag eigenlijk te weinig is. Maar die ‘drukte’ was niet de hoofdreden voor mijn sportbreak, want met goed plannen kan ik hier altijd ruimte wel voor maken!

‘Laten we zeggen dat de batterij even helemaal opgeladen moest worden’.

Om progressie te boeken is het belangrijk dat je lichaam de tijd krijgt om te herstellen. Er wordt soms gedacht dat wanneer je een week niet sport, je spiermassa direct verminderd. Wees gerust, dit is niet het geval (bron). Ik merkte afgelopen weken dat mijn lichaam wat vermoeid was. Ik sliep niet altijd even lekker en had het idee dat ik gedurende de dag minder energie had dan normaal. Laten we zeggen dat de batterij even helemaal opgeladen moest worden. Ik doorbrak mijn sportroutine om mijn lichaam wat extra rust te geven. Zodat ik de trainingen later met een energie boost en nieuwe motivatie kon oppakken!

‘Ik voelde me zelfs beter, sterker en gemotiveerder!’

Er zijn nu tien dagen voorbij en ik kan je vertellen: ik heb heeeerlijk getraind vandaag. Hetzelfde aantal herhalingen met dezelfde gewichten. Oftewel, mijn kracht is in afgelopen tien dagen niet achteruitgegaan. Ik voelde me zelfs beter, sterker en gemotiveerder! Ik vond het zelfs zo fijn dat ik heb besloten dit vaker te doen. Om de zoveel tijd kies ik voor rust en herstel, wanneer mijn lichaam daar om vraagt.

Sla jij het sporten ook regelmatig over? Of sta je echt iedere week in de sportschool? Laat het me weten in een reactie!

Liefs,
Jip

There are 3 comments for this article
 1. Isabella 25 april 2018 22:48

  Zo herkenbaar! Ik werd laats weer even terug geroepen door een griepje en heb echt een week op de bank gelegen, ook omdat ik gewoon zo moe was.. Nu is de batterij weer helemaal opgeladen maar ik zal nu wel sneller tussendoor even gaan slapen of “chillen” want ook dat heeft een lichaam nodig inderdaad..

 2. Mirthe 27 april 2018 13:25

  Wauw, je blog helpt echt even hoor! Ik ben altijd zo perfectionistisch en ik móét altijd sporten van mezelf.
  Dit maakt dat ik de motivatie ben verloren, gewoonweg omdat ik zoveel andere dingen had die mijn energie slurpten dat de energie voor sporten er vaak niet meer was. Ik ben nu gemotiveerder om eerst even op te laden en er dan weer met volle bak tegenaan te gaan.

 3. Marc Healthy 7 mei 2018 11:09

  Hier ook regelmatig even een break of een deload weekje, doet een mens echt goed! 🙂

Geef een reactie