10 x mijn tips om het hardlopen rustig op te bouwen.

JOEPIE! Ik ben bezig om het hardlopen weer rustig op te bouwen naar langere afstanden. Sorry voor het ‘blessure-gezeur’ afgelopen maanden. Ik hoop dat het allemaal, zowel de blessure als het gezeur, voorbij is! πŸ˜‰ Nu is het mijn taak om niet te hard van stapel te lopen. Ik ken mezelf. Gaat een rondje goed? Dan wil ik verder, sneller, beter… Daarom stelde ik mezelf de vraag: ‘Wat helpt mij om met het hardlopen rustig aan te kunnen doen?’ Ik maakte een lijstje en deel deze graag met jullie. Misschien heb jij er ook wat aan! πŸ™‚

β€’ Tip 1: Maak een hardloopschemaatje
Maak van tevoren een hardloopschemaatje voor jezelf. Zo voorkom je dat je (letterlijk & figuurlijk) te hard van stapel loopt!

β€’ Tip 2: Schaf goede hardloopschoenen aan!
Toen ik begon met hardlopen heb ik een tijd lang op relatief goedkope schoenen gerend. Nu, na al mijn blessures zie ik in dat het belangrijk is om te investeren in goede stappers! Ja, ze kunnen best duur zijn maar als je iedere week een rondje rent dan vind ik dat het geld waard. Ik kocht laatst een nieuw paar hardloopschoenen bij Plutosport.nl. De ‘Asics gel-nimbus 20’ om precies te zijn. Β De schoen heeft een gel-dempingssysteem en daar ben ik erg fan van!
Pssst! Ik zag dat verschillende hardloopschoenen (ook deze van Asics) nu afgeprijsd zijn. Ben je benieuwd? Dan kun je hier een kijkje nemen:Β Plutosport.nlΒ !

β€’ Tip 3: Neem voldoende rust tussendoor!
Ga niet opeens drie dagen achter elkaar hardlopen als je blessure net weg is. Logisch lijkt me, dat is wachten op pijntjes. Ik neem zeker 24 uur rust tussen twee hardlooprondjes zodat mijn benen goed kunnen herstellen.

β€’ Tip 4: Rek en strek!
Meestal ren ik in de ochtend, direct nadat ik mijn bed uit stap. Mijn spieren zijn op dat moment nog niet helemaal wakker en vooral heel erg stijf. Om te voorkomen dat ik een spiertje overbelast doe ik voordat ik ga hardlopen een aantal oefeningen om mijn spieren even wat losser te maken. Denk aan het rekken en strekken van mijn kuiten, bovenbenen en rug.

β€’ Tip 5: Houd een rustig tempo aan!
Dit kun je later altijd nog opvoeren. πŸ˜‰

β€’ Tip 6: Luister naar je lichaam!
Voel je ergens een pijntje? Stop dan direct met rennen! Mij is dit vaak overkomen en mijn eerste gedachte was dan vaak ‘ahhh, het zal wel meevallen’ of Β ‘ik ren het er vast wel uit’. Nou niet altijd dus. En als dat zo het geval is. Dan ben je de pineut… Stoppen dus.

β€’ Tip 7: Mindset!
Ben je herstellende van een blessure? Ben je daar dan van bewust en wil niet binnen 1,2,3 tellen weer 10 kilometer kunnen rennen. Stapje voor je stapje zul je weer komen waar je was. Blijf dat in je gedachten houden.

β€’ Tip 8: Laat je begeleiden!
Informeer een expert zoals een fysio en vraag om raad wanneer je niet zo goed weet wat te doen.

β€’ Tip 9: Intervalrondjes
Intervalrondjes hebben mij in het begin geholpen aan te voelen hoe ver ik kan gaan. Denk bijvoorbeeld aan 10 keer 1 minuut rennen met steeds 1 minuut wandelen tussendoor. Tijdens het wandelen kun je voelen of je blessure het rennen aan kan.

β€’ Tip 10: drink en eet voldoende!
Daar word je lichaam blij van. πŸ™‚

Heb jij nog een goede tip die ik aan dit rijtje kan toevoegen? Laat het me weten in een reactie! πŸ™‚

Liefs,
Jip

There is 1 comment for this article
  1. Pingback: 10x hardloopblogs met mijn tips. – Jipsanders.com

Geef een reactie