Eten is voor mij meer dan gewoon ‘eten’.

Met de hele groep aan tafel. Een lekkere borrel, het zonnetje, lachen, gieren, brullen… Volgens de Van Dale luidt de definitie van ‘eten’ als volgt: voedsel tot zich nemen’. Voor mij betekent het meer dan dat. Voor mij is eten samenzijn, gezelligheid en keihard genieten. Als ik bijvoorbeeld naar een restaurant ga, hoef ik niet na 30 minuten weer buiten staan. Het liefste blijft ik urenlang aan tafel zitten, praten over koetjes, kalfjes, Jan en alleman… 

Barbecuen vind ik net als uiteten gaan een typisch voorbeeld van eten in combinatie met samenzijn, gezelligheid en genieten. In het bijzijn van familie, vrienden, collega’s, huis en/of studiegenoten besteed je uitgebreid aandacht aan dit eetmoment. Je eet niet even snel omdat je lichaam voedingsstoffen nodig heeft maar vooral omdat eten lekker kan zijn, je samen kunt genieten van het moment en eventjes niet hoeft te denken aan die stressvolle werkdagen van afgelopen week.

Afgelopen weekend had ik een workshop barbecuen in samenwerking met Weber en Coolblue. Waarom? Omdat ik barbecuen dus mega gezellig vind maar eigenlijk altijd maar wacht tot diegene achter de barbecue roept dat iets klaar. Ervaring achter de barbecue heb ik dus eigenlijk (nog) helemaal niet.

Om deze reden ging ik de uitdaging aan en vertrok ik afgelopen weekend naar Kasteel De Hooge Vuursche in Baarn om daar te gaan bakken en grillen! Eenmaal aangekomen stonden de twee getrainde en gecertificeerde Weber barbecue chefs Menno en Robert voor ons klaar. De opdracht? Maak samen met je groepje vijf verschillende gerechten op de barbecue na. In eerste instantie zonder hulp van de chefs… oh oh.. Zou ons dit lukken?!

Behalve dat de biefstuk iets te goed doorbakken was en de pizzabodem een wel erg krokant korstje had (vond ik eigenlijk wel lekker) hadden we het er goed vanaf gebracht. We maakten de volgende gerechtjes. Ik zou zeggen laat je inspireren voor je volgende barbecue! Want er zitten mega lekkere gerechtjes bij. 🙂

1. Burgers met pulled pork, spekjam en mayonaise.
(Dit heerlijke gerechtje maakten we trouwens niet zelf maar kregen we vooraf, ik denk zodat we met een gevulde maag en een goed voorbeeld aan de slag konden gaan).

2. Witvis met honing, limoen, tijm, rozemarijn en geroosterde groenten (pastinaak en lente-ui)

3. Biefstuk met gegrilde peer, gorgonzola en zoete aardappel.


4. Camembert met honing, tijm, rozemarijn en zoute chips.


5. Zoete pizza met mascarpone, gekarameliseerde witte chocolade, mini-marshmallows, blauwe bessen en honing.


Wat ik heb geleerd? Allereerst dat het belangrijk is om de temperatuur van ingrediënten in de gaten te houden (vlees/vis etc.) Iets kan er van de buitenkant wel klaar uit zien maar als de temperatuur niet goed is dan kun je het nog niet eten. Ten tweede dat je niet moet vergeten ingrediënten af en toe om te draaien … (Dit op tijd doen kan moeilijk maar ook heel essentieel zijn). En tot slot heb ik geleerd om te variëren met ingrediënten. Bij barbecuen denk ik meteen standaard aan hamburgers, speklapjes en worstjes. Maar een simpel gerechtje zoals de camembert met chips (mijn favoriet!!), is net even wat anders en daardoor juist heel lekker! 🙂

Welke betekenis heeft eten voor jou? Laat het me weten in een reactie!

Liefs,
Jip

Advertisement

There is 1 comment for this article
  1. Pingback: Wat is jouw betekenis van eten? - Gewichtsconsulent & Lifestylecoach

Geef een reactie