Zo combineer ik hardlopen en krachttraining.

‘Oeh, ik heb wel erg veel spierpijn van gisteren…’ Ik zal het maar meteen zeggen:  ik vind hardlopen en krachttraining combineren verdomd lastig!  Op dit moment probeer ik zo’n 2 à 3 keer in de week een rondje te rennen, daarnaast gooi ik ook zo’n 2à 3 keer in de week met gewichtjes in de sportschool. Maar hoe combineer ik dat precies? Hoe zorg ik ervoor dat ik geen blessures krijg en mijn lichaam voldoende rust krijgt? Dat vertel ik je in deze blog! 🙂

‘Wel zijn er naar mijn mening een paar dingen die je kunnen helpen:’

Voor zover ik weet is er geen kant-en-klare handleiding waarin eventjes beschreven staat hoe je het hardlopen en krachttraining het beste combineert. Wel zijn er naar mijn mening een paar dingen die je kunnen helpen:

1. Blijf logisch nadenken!

Als ik een duurloop heb gerend van 15 kilometer dan ga ik de dag erna niet als een kip zonder kop een zware legday doen. Dat is wachten op een blessure of overbelasting… Maar heb ik een klein rondje van 5 kilometer gerend? Dan kan ik de dag erna wel de sportschool induiken voor een aantal oefeningen. Denk logisch na over welke workouts je wanneer doet. Geloof me, dan kom je al een heel eind!

2. Luister naar je lichaam! (Pssst! niet eigenwijs zijn).

Had ik eigenlijk een duurloop op de planning staan? Maar voelen mijn benen nog als twee betonblokken door de vorige workout? Dan kies ik ervoor om een extra rustdagje in te plannen. En ja, dat vind ik soms moeilijk (#eigenwijs). Maar ik weet ook dat voldoende rust en herstel enorm belangrijk is! Luisteren dus.

3. Plan je workouts!

PLANNEN. PLANNEN. PLANNEN. Want een goed begin is halve werk! Toch? Ik ben fan van to do lijstjes en ook dingen vooruit plannen zorgt voor rust in mijn koppie. Dat ik me aan de planning houdt, is een ander verhaal, maar ik denk er in ieder geval bewust over na… 🙂 Aan het begin van iedere week plan ik mijn workouts in. Ik denk na over wanneer ik tijd heb, waar ik allemaal zin in heb en wat ik denk dat mijn lichaam aan kan/nodig heeft.

Ik plan niet specifiek in hoe ver ik precies ga rennen of welke oefeningen en spiergroepen ik precies ga trainen. Ik maak een globale planning zodat ik op het moment zelf op basis van mijn gevoel concrete invulling geef aan een workout. Op dit moment doe ik niet aan een ‘legday’. In plaats daarvan doe ik iedere krachttraining +- 2 oefeningen voor mijn benen. Zo belast ik ze niet te veel maar train ik ze wel in de sportschool!

En nee, het lukt me niet altijd om me aan de planning te houden maar het is zeker helpend!

4. Ervaar het.

Ik heb het juist afwisselen van workouts ook niet 3 tellen onder de knie gekregen. Iets nieuws uitproberen bestaat uit vallen en opstaan. Het is me meerdere keren overkomen dat ik na twee kilometer rennen merkte dat ik nog niet voldoende hersteld was of dat ik in de sportschool stond met een portie kippenkracht omdat ik de dag ervoor te ver gerend had. Leer je eigen lichaam en de grenzen daarvan kennen.

Zo, dat waren mijn tips. Hopelijk heb je er wat aan!

Heb jij nog een gouden tip om het hardlopen en krachttraining te kunnen combineren? Laat het me weten in een reactie! Of stuur een mailtje naar jipsanders.com@outlook.com of een DM naar mijn Instagramaccount @jipsanders #vindikinteressant 🙂

Liefs,
Jip

be the first to comment on this article

Geef een reactie