De reden dat ik compressiekousen draag tijdens het hardlopen.

Je ziet het op mijn hardloopplaatjes steeds vaker voorbijkomen: compressiekousen! Ik merk dan ook dat ik er steeds meer vragen over krijg. In deze blog leg ik je precies uit wat compressiekousen zijn en vertel ik je de redenen waarom ik deze draag. Dus lees snel verder zou ik zeggen… 😉

‘Oei. dacht ik. Dat klinkt niet goed’.

Door een blessure heb ik een tijd lang niet kunnen hardlopen. De pijnscheuten in mijn voet waren soms zo scherp dat ik het gewoon uitschreeuwde van de pijn. Niet goed dus. Na een aantal onderzoeken bij een orthopeed (een medische specialist op het gebied van botten, spieren en pezen) kreeg ik een technisch verhaal met allemaal ingewikkelde termen te horen. Ik begrijp het soms nog steeds niet helemaal maar het komt op het volgende neer: ‘het gewricht in mijn voet kantelt te veel naar binnen (overpronatie), wat een risicofactor is voor shin splints’. Oei. dacht ik. Dat klinkt niet goed.

‘Waarom ik compressiekousen ben gaan dragen.’

Zoveel blessures en risicofactoren. Pfff, ik was er HELEMAAL klaar mee. Een aantal dagen na deze uitkomst van de orthopeed, werd er een pakketje bezorgd van ‘STOX Energy Socks’. Het bleken compressiekousen te zijn en mijn oog viel meteen op een zin op de verpakking: ‘Compressiekousen zorgen voor energiebehoud en verkleinen de kans op shin splints.’ Hee. Dit vind ik interessant!

Volgens STOX Energy Socks (bron) werkt het als volgt: “De compressie sok geeft druk vanuit de enkels, met afnemende drukverloop naar de bovenbenen. De STOX Energizing Flow zorgt voor een optimale bloedcirculatie in de benen en voor maximale zuurstof capaciteit naar de spieren. Dit resulteert in een sneller herstel.” “Voordelen van de compressiekousen zijn onder andere: kunnen vermoeide benen voorkomen, kunnen spierpijn/krampen voorkomen, kunnen de kans op shin splints verkleinen en verbeteren de bloedcirculatie in de benen’. 

‘Werken compressiesokken nou echt?

Na wat Googlen ben ik erachter gekomen dat er nog geen wetenschappelijk bewijs is gevonden dat deze kousen daadwerkelijk zorgen voor minder blessures. Wel blijkt dat veel sporters er positief over zijn. Ik vond het in ieder geval het proberen waard!

Ik draag de kousen nu een aantal weken tijdens mijn hardlooprondjes en ook ik ben er positief over! Ik moet eerlijk zeggen dat ik het moeilijk vind om met zekerheid te zeggen dat ik fysiek verschil merk. Ik heb het idee dat mijn benen tijdens het rennen minder zwaar voelen, maar of dat in mijn hoofd zit of daadwerkelijk zo is, tja…?!

Wat ik wel degelijk opmerk is een mentaal verschil! Een tijdje terug benoemde ik dat hardlopen veel meer is dan gewoon hardlopen. Het is ook een mentaal spelletje dat je moet overwinnen. Want hoe vaak spookt er tijdens een rondje hardlopen door jouw hoofd ‘ik kan niet meer’ of ‘mijn benen zijn te moe’. Door al mijn blessures raakte ik enorm gefrustreerd. Na ieder pijntje durfde ik niet meer verder te rennen en denk ik (nu nog steeds af en toe) dat ik weer een blessure heb opgelopen. Het idee dat de doorbloeding in mijn benen door de compressiekousen gestimuleerd wordt en de kans op blessures minder is, maakt het dat ik de sokken voortaan draag! Al met al, draag ik ze dus om preventieve redenen.

Meer informatie over de sokken vind je hier.
Ook mag je mij natuurlijk altijd een berichtje sturen! 🙂

Liefs,
Jip

There are 8 comments for this article
 1. Anouk 16 augustus 2018 08:09

  Interessant artikel! Zelf liep ik tot voor kort 4x in de week en ren halve marathons, maar ik begon intense last te krijgen van mijn kuiten… Nu doe ik het dus wat rustiger aan en ben begonnen met krachttraining, hoewel ik het rennen wel enorm mis! Er staan nog 3 wedstrijden gepland dit jaar, dus misschien dat deze compressiekousen voor mij wel de oplossing zijn! Hopelijk kan ik ze binnenkort uitproberen 🙂

 2. Inge van Lint 16 augustus 2018 09:15

  Ik vind het altijd zo fijn dat jij je oprechte mening ergens over geeft! Heb zelf altijd een steek in m’n scheenbeen, dus misschien is dit wel een stapje richting de oplossing! Ik ga eens kijken! X

 3. annel26 16 augustus 2018 22:02

  Wat een fijn artikel! Ik vraag me ook al lang af of het werkt/iets voor mij is.. Lijkt me super handig voor wat extra ondersteuning tijdens mijn beach obstacle run binnenkort, misschien toch maar aanschaffen! En al helpt t alleen al voor het mentale idd, alle beetjes helpen 🙂 Het staat ook wel heel leuk vind ik!

 4. Sophie 1 september 2018 10:21

  Ik draag die van Herzog al járen sporadisch, maar ik ben een jaar geleden wéér uitgevallen met shin splints. ZO frustrerend! Maar ik ga het deze maand weer proberen! Herzog is wel echt heel duur en ze zijn stiekem ook wel aan vervanging toe. Daarom zou ik die van Stox heeeel graag willen proberen!

 5. Pingback: 8x mijn favoriete hardloopaccessoires! – Jipsanders.com
 6. Milou 21 juni 2020 22:08

  Toevallig vandaag bij het uitzoeken van nieuwe hardloopschoenen er ook achter gekomen dat ik overproneer. Bij een analyse zag ik dat mn enkels wel mooi recht stonden bij wat meer ondersteunende schoenen! Heb jij ondanks een goed paar schoenen hier nog last van?

  • Jip Sanders 22 juni 2020 21:23

   Ik heb er soms last van bij langere afstanden, wanneer ik meer vermoeid raak en dan een minder goede loophouding aanneem (meer inzak). Een actieve en goede loophouding in combinatie met goede schoenen helpt mij hierbij!

 7. Pingback: Over hardloopkleding in de winter. – Jipsanders.com

Geef een reactie