Eetdagboekje september 2018: 1x vlees, 1x vega & 1x vegan!

Ik hield weer voor drie dagen een eetdagboekje bij. Één dagje met vlees, één dag zonder vlees en de laatste dag at ik geheel vegan! Ben je benieuwd naar wat ik allemaal at de afgelopen dagen? Lees (en kijk) dan snel verder! 🙂

Dag 1: Maandag (vegetarisch dagje)

Onbijt: havermoutje met banaan.
Ingrediënten: 50 gram havermout, 300 ml water, 12 gram rozijnen, 10 gram pindakaas, 1 banaantje en een snufje kaneel. Eigenlijk is dit heel simpel om te maken. Je doet alle ingrediënten in een pannetje en roert het door elkaar totdat de havermout volgens jou de juiste dikte heeft.

Lunch: salade.

Rond een uur of 12 kreeg ik weer trek en maakte ik een frisse (en vegetarische) salade. Ik gooide de volgende ingrediënten in een kom: veldsla, een gekookt eitje, snoeptomaatjes, vegetarische kipstukjes (van Vivera), een half bakje hüttenkäse, een half appeltje en honing-mosterddressing. YUM!

Tussendoortje: rijstwafels!

Voordat ik deze middag de sportschool in dook, at ik nog twee rijstwafels met pindakaas, een banaantje en kaneel. Zodat ik met genoeg energie met de gewichten kon gaan zwaaien!

Avondeten: pompoenschotel met pesto en geitenkaas.

Dit is een van mijn favoriete herfstrecept! De zomer is nu toch echt een beetje voorbij… Jammer, maar een goede reden om de keuken in te duiken voor de gerecht. Het is een pompoenschotel met onder andere, pesto, geitenkaas en geroosterde kikkererwten. Hoe ik dit gerechtje precies maak, vertelde ik eerder in deze blog!

Snack: kwark met een smaakje.

Voordat ik ging slapen at ik nog een bakje kwark met een shotje van Personal Protein (in de smaak ‘cheesecake’ #favoriet)!

Dag 2: Dinsdag (dagje met vlees)

Ik ben over het algemeen geen grote vleeseter, dat zul je ook wel in dit eetdagboekje zien. Maar wat ik wel erg lekker vindt zijn kipfiletplakjes bij mijn lunch. Dus vandaag kies ik hier dan ook gewoon voor. 

Onbijt 1: bammetjes met appelstroop.

Ik wilde deze dinsdag beginnen met een duurloop van 12 kilometer dus besloot ik goed te ontbijten. Bammetjes met appelstroop vind ik een lekker en fijn ontbijt voordat ik ga hardlopen.

Onbijt 2: kwark met appel en gebakken eitjes met spinazie.

De run ging goed maar dit betekent niet dat ik kapot was. Mijn lichaam voelde vermoeid en leeg en ik besloot daarom te kiezen voor een goede lunch met veel eiwitten en vitamientjes. Ik maakte een bak kwark met eiwitpoeder en een appeltje en at daarnaast twee crackers met twee gebakken eitjes, kipfilet, spinazie en een beetje curry. Eet smakelijk!

Tussendoortje: hagelslagggggfeestje!

Als snel had ik weer trek en at ik twee van deze boterhammen met hagelslag. Ik had zin in chocolade en wilde wat koolhydraten binnenkrijgen voor herstel van mijn lichaam. Chocolade + koolhydraten = bammetjes met hagelslag! 🙂

Avondeten: pannenkoeken.

Tijd voor pannenkoeken! Ik at er drie om precies te zijn. Eentje met appelstukjes, stroop en poedersuiker en twee met gesmolten kaas. YUM!

Snacks: chipjes, Tony’s chocolade en popcorn… OEPS.

Deze avond stond er heel wat lekkers op tafel en feit dat ik een duurloop had gerend zorgde ervoor dat ik de hele dag trek had #herkenbaar? Ik at chipjes, proefde Tony’s chocolade in de smaak ananas kokos (ik was aangenaam verrast!) en last but not least ging er ook nog zoete popcorn met poedersuiker naar binnen. OEPS. Maar ik heb genoten!

Dag 3: Woensdag (dagje vegan)

Deze laatste dag koos ik ervoor om een heel dagje vegan te eten. Ik ben er wel mee bezig om bewust te eten dus wil ik dit eens uitproberen. Of het me gelukt is? En of dit voor herhaling vatbaar is? Dat lees je hieronder:

Onbijt 1: standaard havermoutje.

Gelukkig is mijn standaard havermoutje vegan! Havermout, kaneel, banaan, rozijnen en pindakaas. Een makkelijk begin dus.

Lunch 1: Plantaardige yoghurt en een bammetje pindakaas.

In plaats van ‘normale’ kwark koos ik voor een plantaardige variant van Alpro. Daarnaast at ik nog een boterham en cracker met pindakaas en dronk ik een grote kop thee.

Lunch 2: salade met gegrilde aubergine.

Rond een uur of drie kreeg ik weer trek en maakte ik een salade die ik lekkerder vond dan verwacht! Een keer eens wat anders dan mijn standaard ingrediënten kipfilet, ei etc. Wat ik precies op mijn bordje legde: veldsla, plantaardige kopstukjes (van Vivera), kikkererwten, gegrilde aubergine (met peper en zout) en een beetje hummus.

Avondeten: uiteten bij Tati in Nijmegen!

Last but not least ging ik uiteten bij Tati, een vegetarisch/veganistisch restaurantje in Nijmegen. Ik koos uiteindelijk voor een vegan lasagne met linzengehakt. Ohhhh kon ik dat zelf maar maken! Ja dat bordje was binnen no-time op. En last but not least aten we nog TAAAART! Een banaan-kokos taartje en een gebakje met dadels, rozijnen en appel. Tati in Nijmegen, aanrader dus!

Mijn ervaring met een dagje vegan: appeltje eitje! (Maar dan zonder eitje natuurlijk HA-HA…) Een dagje vond ik eerlijk gezegd een slechte challenge voor mezelf. Ja, ik heb wat dingen moeten laten staan maar ik denk dat het een stuk lastiger word als je op de langere termijn echt vegan eet (en bijvoorbeeld M&M’s moet missen!). Ik wist van tevoren natuurlijk ook al dat ik uiteten ging bij een veganistisch restaurant dus dat maakte het al helemaal makkelijk. Misschien moet ik het dus voor een wat langere periode uitproberen. Heb je wat vegan tips? Voor lekkere gerechten? Dan zou ik die graag willen weten!!! 🙂 Alvast bedankt.

Liefs,
Jip

There are 6 comments for this article
 1. Peggy 14 september 2018 07:31

  Heel leuk eetdagboekje en wat leuk dat je een dag vegan hebt gegeten! Mijn favoriete gerechten zijn de Aziatische aardappelschotel van De Groene Meisjes, en de zoete-aardappel couscoussalade uit het boek Kickstart van Lisa Steltenpool (te vinden op mijn website :-))

 2. Veerle 20 september 2018 15:26

  Vegan eten is een makkie, áls je weet waarvoor je het doet. Als je alleen maar vegan wilt proberen omdat het trendy is of omdat je wel weet dat vlees slecht is voor het milieu maar je eigen eetlust belangrijker vindt dan dat, hou je het niet vol. Mijn tip is vooral: focus op de slachtoffers, niet op jezelf. Ik was om toen ik de documentaire Cowspiracy had gekeken. Ik had een paar maandjes eerder al vegan geprobeerd, maar hield het niet langer dan 8 dagen vol, omdat ik niet echt wist waarom ik het nou deed. Na deze docu, en ook de documentaires Forks over Knives en Earthlings (en heel veel pinterest-zoekopdracht-‘vegan’-plaatjes, ben ik al acht maanden vegan. Voor de rest is het vooral even verdiepen in wat je allemaal kan eten. Focus hierbij vooral op wat je nog wél mag, dat is ook een hoop! Een fijn instagram account (en websiteg) is @huh_is_this_vegan. Bedoel deze comment absoluut niet aanvallend (het lijkt misschien alsof ik je dwing om vegan te worden haha. Is niet zo natuurlijk!). Hopelijk heb ik je kunnen helpen om kleine stapjes te zetten Succes! X

  • Jip Sanders 9 oktober 2018 13:21

   Hoi Veerle, heel erg bedankt voor je tips! Vooral kijken naar wat je wel mag helpt me. Ik ga me er verder in verdiepen! 🙂

 3. Cindy 27 september 2018 12:32

  Een zak gemengde ijsbergsla mengen met 1 el alproyoghurt, wat rozijntjes en wat peper (en zout)
  2 speltpitabroodjes roosteren.
  Falafel bakken.
  Alles in de pita’s doen. Heerlijk en simpel en vegan 🙂

  • Jip Sanders 9 oktober 2018 13:17

   Oehh klinkt heerlijk en lekker simpel haha (houd ik van)! Bedankt voor het receptje 🙂

Geef een reactie