4 x mijn tips om het hardlopen rustig op te bouwen.

Ik snap het wel. Je hebt opeens de motivatie gevonden en besluit: ik ga beginnen met hardlopen! Je koopt een paar blitse hardloopschoenen met een mooi bijpassend kledingsetje, stippelt een aantal routes uit en wilt eigenlijk deze week iedere dag wel een rondje maken. Als ervaren blessurekoningin’ raad ik je aan: doe dat niet! In plaats van dat je meteen een lange afstand wilt kunnen rennen zoals al die hardloopmeisjes op Instagram dat doen raad ik je aan om het hardlopen langzaam op te bouwen. Omdat dat knap lastig kan zijn (is gebleken uit eigen ervaring) geef ik je in deze blog mijn vier tips om het hardlopen rustig op te bouwen! 

Voordat ik begin met mijn tips wil ik nog een paar dingen noemen die belangrijk zijn wanneer je gaat beginnen met hardlopen. Allereerst wil ik benadrukken hoe belangrijk goede schoenen zijn. Het lijkt vanzelfsprekend maar mensen vergeten het soms nog wel eens… Ook is een warming-up (denk aan rekken en strekken) en een cooling down (denk aan even uitwandelen) niet onbelangrijk. Op deze manier zorg je ervoor dat niet alleen je hoofd maar ook je lichaam klaar is voor een rondje! Oké, nu kunnen we beginnen:

• Tip 1: Ga niet meteen dagelijks rennen!

Heb je maandag een rondje gerend? Geef je lichaam dan even rust en laat je hardloopschoenen dinsdag in de kast liggen. Ik wil niet zeggen dat jij niet maandag én dinsdag kan rennen (veel hardlopers kunnen en doen dit ook). Maar als beginnende hardloper is het belangrijk om uit te zoeken wat JOUW lichaam aan kan. Take it easy dus!

• Tip 2: Ren steeds maar een klein stukje verder!

Heb je een rondje van 3 kilometer gerend? Goed bezig! Maar ga de volgende keer niet meteen voor een ronde van 7 kilometer. Want net zoals ik hierboven al zei is het belangrijk om uit te zoeken wat jij op dit moment aan kan. Je lichaam is deze bewegingen (nog) niet gewend en denkt waarschijnlijk ‘wat gebeurt hier?!’ Ren dus steeds maar een klein stukje verder om blessures te voorkomen.

• Tip 3: Ga op zoek naar jouw eigen tempo!

De een rent 9 kilometer per uur, de ander 11… Iedereen heeft een eigen tempo en dat is helemaal prima. Loop met je nieuwe motivatie (letterlijk en figuurlijk) niet te hard van stapel maar probeer te ontdekken op welk tempo jij het fijnste rent!

• Tip 4: Luister goed naar je lichaam!

Voel je ergens een pijntje? Ren dan niet verder! Mij is dit vaak overkomen en mijn eerste gedachte was dan vaak ‘ahhh, het zal wel meevallen’ of  ‘ik ren het er vast wel uit’. Soms is dit ook zo. Maar helaas niet altijd. En dan ben je de pineut… Stoppen dus.

Heb jij nog een goede tip die ik aan dit rijtje kan toevoegen? Laat het me weten in een reactie! ?

Liefs,
Jip

be the first to comment on this article

Geef een reactie