Q&A #1 – voeding.

Afgelopen week vroeg ik jullie via mijn Instagram (@jipsanders) of jullie vragen voor mij hadden met betrekking tot voeding. Mijn inbox stroomde vol dusss er is genoeg om over te praten! In deze blog geef ik antwoord op de 8 meest gestelde vragen!  

1. Doe je aan bulken of cutten?

Even ter verduidelijking: ‘bulken’ is het aankomen in gewicht met als doel zo veel mogelijk spiermassa opbouwen. ‘Cutten’ daarentegen heeft juist te maken met afslanken met als doel het verlagen van je vetpercentage (bron: fit.nl).

Op dit moment ben ik niet bezig met bulken of cutten. Sterker nog, mijn lichamelijke doel heeft niets te maken met uiterlijk. Op dit moment ligt mijn focus juist op sterker, fitter en leniger worden!

2. Ren je ook wel eens zonder ontbijt?

Ik heb dit één keer geprobeerd. Het feit dat dit bij die ene keer is gebleven zegt denk ik al genoeg. Het was geen succes… Ik ben zo’n persoon die in de ochtend wakker wordt van de honger. (Ook als ik de avond van te voren voor 3 personen heb gegeten…) Ik word snel duizelig en licht in mijn hoofd als ik ontbijt uitstel of oversla. Dus nee, ik ren nooit zonder ontbijt.

Maar dit kan voor iedere persoon anders zijn. Mijn tip is om proberen te luisteren naar wat jouw lichaam nodig heeft!

3. Wat is je favoriete tussendoortje?

Dat is zonder twijfel een eiwitreep! Het liefste van de Body & Fitshop of van Vifit Sports!

4. Heb je wel eens eetbuien?

Nee, ik heb nauwelijks last van eetbuien. Ik denk dat dat komt doordat ik mezelf niets ontzeg. Krijg ik trek? Dan eet ik nog wat. Wel zijn er momenten dat ik bewuste keuzes maak. Heb ik bijvoorbeeld zin om een hele reep chocolade weg te werken? Maar wil ik liever niet teveel snoepen? Dan ga ik op zoek naar een goed alternatief. Denk aan een cracker met Nutella of een beschuitje met hagelslag. Op deze manier geef ik toch toe aan de chocolade-cravings en voorkom ik dat ik een paar dagen later niet 1 maar 2 hele repen in één keer naar binnen werk… (Af en toe ga ik natuurlijk wel gewoon voor die hele chocoladereep! #balans)

5. Hoeveel calorieën eet je ongeveer per dag?

Dit verschilt voor mij per dag. Als ik een ronde van 10 kilometer heb gerend dan kan ik soms blijven eten. Ik gok dat ik op zwaardere trainingsdag rond de 2200 calorieën eet. Als ik een andere dag veel stilzit en niet sport, dan heb ik minder trek en kan het zijn dat ik misschien  ‘maar’ 1800 calorieën eet. Ik houd niet bij hoeveel ik eet maar probeer te luisteren naar mijn lichaam. Heb ik honger? Dan eet ik. Heb ik geen honger? Dan ietsje minder. Dit werkt voor mij het beste.

6. Hoe denk jij over koolhydraten eten?

‘Koolhydraten zien voedingsstoffen die het lichaam energie geven’ (bron: Het Voedingscentrum). Als sportieveling wil ik die energie graag op peil houden dus kom maar door met die koolhydraten! Al met al, vind ik het een belangrijk onderdeel van mijn voedingspatroon. Een tijdje terug schreef ik hier een heel blogje over. Benieuwd? Je vindt ‘m hier!

7. Wat eet jij vaak voor een training en erna?

Ik train vaak in de ochtend en ontbijt ervoor het liefste met een bakje kwark met banaan en appel of een schaaltje havermout met banaan en pindakaas. Wat ik na een training eet is heel verschillend. De ene keer lunch ik met brood en gebakken ei de andere keer neem ik een reep en een uur later pas een grotere maaltijd.

8. Eet jij na het avondeten ook nog wat?

Dit verschilt ook per dag. Als ik wat vroeger eet (rond 17:00-18:00 uur) maak ik in de avond nog een lekker bakje kwark met fruit en/of granola voor mezelf. Als ik later eet (rond 19:00-20:00 uur) dan neem ik niet altijd een avondsnack. Ook hierbij geldt: ik probeer te luisteren naar wat mijn lichaam nodig heeft!

Zo. Dit waren de meest gestelde vragen!
Heb je nog een andere vraag? Laat het met weten in een reactie, ik beantwoord ze graag! (Je mag me natuurlijk ook altijd mailen of een DM sturen op Instagram!) 😉

Liefs,
Jip

be the first to comment on this article

Geef een reactie