Likes kopen? Een tactiek of bedrog?

Op het internet lees ik er bijna niets over maar de laatste tijd kom ik tot de ontdekking dat steeds meer Instagrammers extra likes voor bij hun foto’s kopen. Google ernaar en je vindt tientallen sites waar je voor slechts 2 euro +250 likes kunt ‘krijgen’. Een tactiek of bedrog? Ik ben heel benieuwd naar jullie mening over dit onderwerp!

‘Ondertussen ben ik steeds meer in het ‘bloggerswereldje’ terecht gekomen…’

Ik ben ooit begonnen met plaatjes delen via Instagram als hobby. Dat is het nog steeds. Al kan ik het inmiddels een ‘uit de hand gelopen hobby’ noemen… 😉 Ik kan mijn creativiteit erin kwijt en haal er voldoening uit als ik anderen kan motiveren en inspireren. Ondertussen ben ik voor mijn gevoel steeds meer in het ‘bloggerswereldje’ terecht gekomen. Ik ontmoet medebloggers op events en begin als hobbyist steeds meer te begrijpen hoe het allemaal werkt online.

‘Toch voel ik me een soort van bedrogen iedere keer als ik erachter kom…’

Hier en daar gaan verhalen de ronde over likes kopen en vaak ook waarom dat niet slim is om te doen. “Het zijn namelijk likes van ‘nepvolgers’ dus daar heb je helemaal niets aan”. Toch zie ik hier en daar steeds meer Instagrammers het doen. Ieder zijn ding, echt waar. Maar iedere keer als ik er weer achter kom voel ik me toch een soort van bedrogen. Ik stop tijd en moeite in ‘echte’ content en dan gaat de ander eventjes subtiel de likes kopen. Een klik op de knop en klaar… Het heeft misschien niet veel zin omdat het, ik noem het maar even ‘neplikes’ zijn, maar voor mijn gevoel lijken sommige bedrijven erin te trappen. Ze zien een groot aantal likes en/of volgers en denken laten we hem of haar maar een berichtje sturen voor een samenwerking.

Aan de andere kant…

Aan de andere kant zou je het kunnen zien als strategie om te kunnen groeien als account. Als een investering om in contact te komen met grotere bedrijven die met jou willen samenwerken. Waardoor jouw account vervolgens ook weer groeit…

Mijn doel is niet om met mijn account zo groot mogelijk te worden maar om mijn persoonlijke ervaringen, plaatjes, hersenspinsels, kortom: mijn creativiteit kwijt te kunnen. Ik heb al zo veel toffe dingen mogen doen en nieuwe mensen mogen ontmoeten door mijn blog. Daar ben ik al heel erg dankbaar voor!

Ik merk dat ik het stom van mezelf vind dat ik hier aandacht aan besteed. Ik wil me graag focussen op mijn eigen account en mijn eigen trouwe volgers. Maar ondanks dat groter worden niet mijn voornaamste doel is, blijft het toch kriebelen in mijn onderbuik. Ook dit is een hersenspinsel van me, vandaar dat ik toch heb besloten iets over deze ‘oneerlijke kriebels’ online te zetten.

Mijn mening

Nogmaals,  ieder zijn eigen ding. Als jij er gelukkig van wordt om grotere getallen bij je foto te krijgen prima. Maar als ik naar mijn gevoel luister voelt het dus verre van een strategie, oneerlijk zelfs.

Zucht…

Dit moest er gewoon even uit. Nu ga ik weer lekker verder met bloggen want dat is en blijft toch een van mijn favoriete bezigheden!

Nu ben ik heel benieuwd naar jouw mening hierover! Vind je likes kopen een strategische zet om als account te kunnen groeien? Of zie jij het als de boel bedonderen? Laat het me weten in een reactie.

Liefs,
Jip

There are 5 comments for this article
 1. Rachel Kromdijk 1 oktober 2018 21:41

  Dit heeft mij nooit getrokken, wat goed dat je hier een artikel over hebt geschreven!

 2. Isabella 1 oktober 2018 22:58

  Ik ben ook al best wel wat keren benaderd of ik likes wilde kopen zodat mensen m’n Instagram groter konden maken. Nooit op ingegaan, mij is altijd geleerd om ergens hard voor te werken en zo ‘echt’ mogelijk te blijven. Dikke doei naar de neppers dus, dan maar iets minder snel groeien met mensen die je dingen wel leuk vinden!

  Liefs,
  Isabella

  • Jip Sanders 9 oktober 2018 13:16

   Bedankt voor je mening! Ik sluit me helemaal bij jou aan. 🙂

 3. Linda 8 oktober 2018 18:30

  Likes kopen is ook absoluut niet mijn ding. Volgens mij doe je bloggen inderdaad in de eerste plaats voor jezelf en is het toch ontzettend leuk om te zien dat jouw aantal likes of volgers groeit, omdat jouw content ze ook echt aanspreekt. Kan je mooi trots op zijn!!

  • Jip Sanders 9 oktober 2018 13:15

   Hoi Linda, bedankt voor je mening en je lieve reactie! 🙂

Geef een reactie