Jip, hoe is jouw Instagram (+blog) zo gegroeid?

Gisteren had ik een interview over mijn blog voor een master onderzoek van een aantal studenten. Ik werk regelmatig mee aan zulke projecten omdat onderzoek naar mijn mening erg interessant kan zijn. Het kan ons nieuwe inzichten, ideeën en informatie geven. Het interview deed me weer even laten nadenken over vragen als ‘hoe denk je dat mensen jou zien via social media?’, ‘wat vind jij belangrijk om over te brengen?’ en ‘hoe ben je eigenlijk aan zoveel volgers gekomen? In deze blog vertel ik je meer die laatste vraag.

Mijn eerste foto postte ik op 2 maart 2014: ‘Heppie hippie jippie..’

Het was carnaval en ik dronk bier uit blik verkleed als hippie. Dat wilde ik denk ik gewoon even laten zien…

Vanaf 2015 postte ik steeds vaker foto’s.

Ik heb fotografie altijd al heel leuk gevonden. Op de middelbare school nam ik een krantenwijk zodat ik genoeg centjes had om een spiegelreflex camera te kunnen kopen. Mijn vriendinnetjes stonden regelmatig voor mijn lens. Later ontdekte ik dat je via Instagram op een toffe manier plaatjes kan delen. Ik kon al mijn creativiteit hierin kwijt! Vanaf het begin van 2015 postte ik steeds vaker foto’s van bijvoorbeeld mijn lunch, mijn sportactiviteiten of selfies.

Zo begon ik met mijn blog.

Naast mijn passie voor het maken van plaatjes vind ik schrijven ook altijd al leuk. Toen ik me een keer verveelde ben ik eigenlijk ‘voor de lol’ een blog begonnen. Deze heb ik in eerste instantie ook voor mezelf heb gehouden met de gedachte ‘wie vindt het nou interessant om dingen te lezen over mijn leven?’. Op een willekeurige avond besloot ik deze PATSBOEM toch online te gooien. Waarom? Ik vond dit gewoon mega leuk om te doen dus waarom niet? Toch vond ik dit RETE spannend want ‘wat zouden anderen er wel niet van vinden?’

Inmiddels zijn we drie jaar verder, is mijn Instagram gegroeid tot bijna 25.000 volgers en heeft mijn blog zo’n 8.000 tot 10.000 unieke bezoekers per maand. Dit had ik van te voren echt NOOIT verwacht! Maar dat vind ik wel heel erg leuk! 🙂 Ik ben heel dankbaar voor de leuke dingen die ik door mijn blog mag doen, voor de toffe samenwerkingen die ik heb en de pakketten die ik krijg (ja, ik weet dat ik soms een enorme bofkont ben #gratisspullen).

Maar hoe ben je nou aan zoveel volgers gekomen?

Ik zal het maar meteen zeggen: ook ik heb geen speciaal geheim hoe je gemakkelijk veel volgers kunt krijgen. Helaas pindakaas. Ik vind het zelfs erg moeilijk om te zeggen hoe mijn account zo gegroeid is omdat dit nooit mijn intentie is geweest. Ik vond plaatjes delen gewoon heel erg leuk. Maar natuurlijk heb ik wel wat over Instagram geleerd de afgelopen drie jaren. Vandaar dat ik je wel een aantal tips kan geven hoe je jouw Instagram account zou kunnen laten groeien. BELANGRIJK: Deze tips zijn gebaseerd op mijn eigen ervaringen!

Mijn 7 tips:

1. Blijf jezelf.
Hoe leuk en mooi je iemand anders ook vindt, blijf lekker jezelf. Ik vind het zelf tof om mensen te volgen die zichzelf durven zijn,  hun eigen ding doen en eigen mening durven te geven.

2. Laat ook de realiteit zien.
Ook ik maak plaatjes mooier dan dat ze in werkelijkheid zijn . Denk aan een mooie compositie en een kleurrijke filter. Ik vind dit een onderdeel van de ‘fotografie’. Door middel van Instastories probeer ik het ‘echte’ meer te laten zien. Ik merk dat mensen het waarderen als je dit ook laat zien.

3. Zorg voor interactie.
Ik vind het tof als mensen de tijd en moeite nemen om mij een persoonlijk te berichtje sturen of te reageren onder een post. Alleen al daarom neem ik ook weer de moeite om terug te reageren. Nog een voordeel: meer interactie zorgt ook weer voor meer zichtbaarheid, oftewel: meer volgers.

4. Maak mooie plaatjes!
Want dat is gewoon leuker om naar te kijken.

5. Zorg voor consistentie.
Plaats niet de ene week 7 foto’s en vervolgens 2 weken niets. Het is voor zowel je volgers als bedrijven fijn om te weten wat ze van je kunnen verwachten.

6. Ben creatief!
Volg niet de kudde maar probeer iets unieks te bedenken. Iets wat bij jouw past, wat jij leuk/interessant vind om te delen met je volgers.

7. Stel jezelf de vraag: ‘wat vindt jij leuk om bij anderen te zien?’
Wat zijn voor jou belangrijke dingen aan een blog/Instagramaccount. Pas dit ook toe bij je eigen account.

Behalve deze tips zijn er nog een aantal slimme trucjes, zoals ‘hashtags gebruiken’ of ‘ook foto’s van anderen liken’. Als je even Googlet dan kom je deze wel tegen! 😉

Heb je nog een andere vraag over dit onderwerp? Dan mag je mij natuurlijk altijd een berichtje sturen via mijn Instagram of mijn mail (jipsanders.com@outlook.com).

Liefs,
Jip

be the first to comment on this article

Geef een reactie