8x mijn tips om te beginnen met hardlopen!

Eerder vertelde ik al hoe ik ooit ben begonnen met hardlopen (klik hier om deze blog terug te lezen). Wil je hier ook graag mee beginnen maar houdt iets je nog tegen? Zonde! Hopelijk durf/kun je met mijn 8 tips wel de eerste stap maken! GO GO GO 😉

Tip 1: Zorg voor geschikte hardloopkleding en -schoenen.

Wil je je voeten, enkels, knieën etc. te vriend houden? Ga dan niet hardlopen op een willekeurige paar sneakers! Zoek naar een goed paar hardloopschoenen en schaf een comfortabele sportoutfit aan.

Weet je niet zo goed wat voor schoenen je moet kiezen? Mijn tip: ga voor een hardloopschoen die lekker zit, dan kom je al een heel eind!

Tip 2: Begin klein.

Ook al wil je het liefst meteen een verre afstand kunnen rennen, begin toch klein! Ren een blokje om en ervaar hoe dat voelt. Doe dit een paar keer totdat je merkt dat je lichaam went aan de hardloopbeweging en klaar is voor een extra blokje om. Ren steeds een stukje verder maar bouw dit dus langzaam op. Zo voorkom je blessures!

Tip 3: Zorg ervoor dat het een gewoonte wordt! (Consistentie)

Waarschijnlijk herken je het wel, (misschien niet zozeer met hardlopen, dan wel met iets anders) je hebt een nieuw voornemen en zit vol motivatie om te gaan knallen. In de eerste week wil je het liefst iedere dag een rondje rennen! Doe dit niet. Ten eerste om blessures te voorkomen en ten tweede omdat je dat van het hardlopen eerst een gewoonte moet maken. Ja, nu heb je nog wel de motivatie om vaak te gaan maar straks op de langere termijn (als het kouder wordt en de tentamens dichterbij komen) is dat waarschijnlijk minder.

Mijn derde tip is daarom te zorgen voor consistentie. Kies bijvoorbeeld voor twee (of een ander aantal dat realistisch is voor jou) vaste momenten in de week dat jij gaat hardlopen. Dit zal niet altijd op dezelfde momenten kunnen maar het geeft je in ieder geval houvast om ook te gaan in drukkere tijden.

Tip 4: Stel een klein doel!

Ik heb uit eigen ervaring geleerd dat het heel fijn is om te weten waar je het eigenlijk voor doet. Vooral op momenten dat je de motivatie even kwijt bent… Bedenk dus waar je voor wilt trainen. Belangrijk hierbij is wel dat dat doel klein en realistisch is. Want als je als beginnende hardloper meteen voor een hele marathon wilt gaan, tja dan kan de moed snel in je schoenen zakken. Denk bijvoorbeeld aan ‘ik wil vijf kilometer aan één stuk door kunnen rennen’ of ‘ik wil twee keer in de week een rondje rennen’.

Tip 5: Houd je rondjes bij.

Gewoon met pen en papier of via een hardloop app. Als je rondjes die je al hebt gelopen bijhoudt kun je terugblikken op wat je al bereikt hebt! En ja dat zal je trots maken, hiephoi voor positieve vibes! 🙂

Tip 6: Loop een route die je kent.

Want als beginnende hardloper heb je al genoeg onzekerheden aan je hoofd. Wat moet ik van te voren eten? Welke kleding moet ik aan met deze temperatuur? Wil ik met muziek rennen? Ga zo maar door… Als je bekend bent met de route is dat in ieder geval één zorg minder. Verdwalen kun je later altijd nog doen als je zeker weet dat je een tijdje aan een stuk door kunt rennen.

Tip 7: Rust en herstel is net zo belangrijk!

Hardlopen kan goed zijn voor zowel je lichaam als je geest. Je bouwt een conditie op en kunt ontspanning vinden. Maar vergeet rust en herstel niet! Dit is net zo belangrijk! Ik heb het idee dat dit soms onderschat wordt…

Tip 8: gewoon ‘ffetjes’ doorzetten!!

Zoals ik al vaker zeg vind ik het hardlopen niet alleen iets fysieks. Ik vind het ook een mentale uitdaging. Je moet accepteren dat het niet altijd leuk en gemakkelijk gaat zijn. Soms heb je gewoon echt geen zin, is het koud en vies weer buiten en/of heb je even andere dingen aan je hoofd. Op dit soort momenten is het gewoon ff doorzetten. Hoe vervelend het ook is, achteraf heb je sowieso geen spijt!

Heb jij nog een goede tip die ik aan dit rijtje kan toevoegen? Laat het me dan weten in een reactie! 🙂

En nu, RENNEN MAAR! 😉

Liefs,
Jip

There is 1 comment for this article
  1. Shanna 29 november 2019 16:48

    Met een loopmaatje! Samen klagen over hoe zwaar het is werkt motiverender!

Geef een reactie