6x mijn tips om geconcentreerd te kunnen studeren!

Als je mijn Instagram volgt dan heb je waarschijnlijk al wel voorbij zien komen dat ik op dit moment flink aan het ploeteren ben voor mijn masterscriptie. Dit onderdeel is het allerlaatste van mijn studie wat ik nog moet afronden voordat ik die lange reis naar Mexico kan gaan maken (en ik mijn diploma in ontvangst kan nemen natuurlijk). Nu kreeg ik van een aantal volgers de vraag hoe het mij lukt om me voor langere tijd te kunnen concentreren. Ik heb de afgelopen jaren ontdekt wat voor mij helpt en deel deze tips natuurlijk graag met jullie! In de hoop dat jij er misschien ook nog wat aan hebt! 😉 Kijk je mee?

1. Ga naar de bibliotheek!
Thuis heb ik veel sneller de neiging om iets anders te gaan doen. Denk aan toch eerst even mijn bureau opruimen, een praatje maken met mijn huisgenoten of een filmpje kijken. Wanneer ik naar de bibliotheek ga, ben ik meer gemotiveerd om daadwerkelijk aan de studie te gaan zitten. Want ja, ‘als ik een filmpje wil kijken dan kan ik net zo goed naar huis gaan’. Ik zeg niet dat dit bij iedereen zo het geval is maar ik zou zeker een keertje uitproberen of dit voor jou werkt!

2. Bedenk vooraf concreet wat je die dag af wil hebben.
Als ik een concrete planning maak van wat ik die dag af wil hebben dan ga ik veel gerichter aan de slag. Denk aan ‘ik stop pas met studeren als ik de inleiding geschreven heb’. Heb ik halverwege geen zin meer? Dan denk ik aan dat concrete doel wat ik vooraf gesteld heb waardoor de kans groter is dat ik toch nog even doorwerk.

3. Neem pauze!
Dit gaat bij mij nog vaak mis. Ik heb vaak de neiging om aan een stuk door te werken met de gedachte ‘hoe eerder ik klaar ben, hoe eerder ik naar huis kan’. Maar ik merk ook dat even een frisse neus halen of even een praatje maken met een studiegenoot vaak zorgt voor ontspanning en erna weer nieuwe concentratie.

4. Concentratiemuziek/oordoppen.
Ik ben snel afgeleid van externe geluiden. Denk aan een telefoon die steeds trilt, een krakend zakje waar iemand iets uit eet of muziek van mijn buurman die nét iets te hard staat. Om deze reden draag ik vaak oordoppen tijdens het studeren óf zorg ik zelf voor een afspeellijst van concentratiemuziek. (Pssst! de Spotifylijst hieronder vind ik fijn! Zo kan ik mij een stuk beter concentreren.

5. Werk in tijdsblokken.
Ik zet vaak een timer van bijvoorbeeld 60 minuten. In dit uur probeer ik mij 100% te focussen. Ik leg dan mijn telefoon uit het zicht en doe even niets anders dan waar ik mee bezig ben. Is het uur voorbij? Dan beloon ik mezelf met bijvoorbeeld 10 minuutjes surfen op het internet of het kijken van een (kort) filmpje. Zo werk ik gerichter en verlies ik minder tijd aan bijvoorbeeld steeds het tussendoor checken van mijn telefoon.

6. Zorg voor overzicht!

Last but not least, zorg dat je overzichtelijk werkt! Wanneer je overal bestanden hebt staan en je aantekeningen steeds kwijt bent dan verlies je natuurlijk veel tijd met steeds weer zoeken, of je moet opnieuw beginnen…

Ik mocht afgelopen tijd de Royole RoWrite van CoolblueAdvertisement uitproberen en ik ben fan! Ik zal je vertellen waarom. Ik ben zo’n persoon die het liefst alles nog op papier doet. Zo wil ik een papieren agenda waar ik in kan krassen en schrijf ik tijdens colleges.

Daarentegen gaat alles tegenwoordig digitaal. Het is ook wel fijn om je bestanden en aantekeningen ten alle tijden bij de hand te hebben… De Royole RoWrite is een digitaal notitieblok waarbij je met een drukgevoelige pen op papier kunt schrijven. Vervolgens druk je op een knopje en worden je aantekeningen via Bluetooth naar de app op je telefoon gestuurd. Dit vind ik dus echt geniaal! Zo kan ik gewoon op papier mijn aantekeningen maken én heb ik hier een digitaal overzicht van.

Zie hieronder een voorbeeldje van mijn aantekeningen voor mijn scriptie.

Ik schrijf mijn aantekeningen op  papier, druk op een knopje en ze worden via Bluetooth naar mijn telefoon gestuurd.

Tot slot heb ik de aantekeningen via de app nog bewerkt met een aantal kleurtjes! (Pssst! Deze handige gadget is van Coolblue en vind je hier).

Zo dit waren mijn tips. Heb jij nog een goede tip die ik aan dit rijtje kan toevoegen? Laat het me dan weten in een reactie!

Liefs,
Jip

be the first to comment on this article

Geef een reactie