Over een maand zal ik mijn verste afstand ooit rennen!

Je leest het goed, over precies één maand zal ik mijn langste ronde ooit rennen! In deze blog vertel ik je hier meer over. Lees je mee?

Afgelopen december stelde ik als doel om ‘3x in de week hard te lopen’. Op één week na is me dit gelukt. Mijn conclusie: ik ben tevreden! Maar de maand is voorbij en ik vind het tijd voor een nieuw doel. Dit heb ik namelijk nodig om tijdens deze koude en donkere dagen te blijven rennen. Dit keer heb ik ervoor gekozen om wel een wedstrijd als doel te stellen. Namelijk: ‘op 3 februari wil ik de Asselronde (25 kilometer!) in Apeldoorn uitlopen.’ De Asselronde wordt omschreven als ‘een van de mooiste parcours in Nederland’. Ik ben benieuwd!

 “… vind ik het wel gaaf om ene stapje verder te nemen.”

Na drie keer een halve marathon te hebben gelopen vind ik het wel gaaf om letterlijk en figuurlijk een stapje verder te zetten. De laatste tijd heb ik al een aantal keren een langere duurloop gerend (18 km). Ik ben van plan om dit ook komende maand wekelijks te doen. Afgewisseld met kortere en snellere loopjes. Hierdoor hoop ik de wedstrijd conditioneel aan te kunnen.

“Dat mentale stuk wordt steeds lastiger én belangrijker.”

Nu ik steeds vaker een langere duurloop ren, vind ik dat mentale stuk steeds een beetje lastiger. Want probeer jezelf maar eens twee uur lang te vermaken. Ik kijk bijvoorbeeld tijdens het rennen graag naar de natuur om me heen. Maar na een half uurtje heb ik die bomen en bruggetjes wel gezien hoor… Wanneer ik gedwongen word om een duurloop in mijn eentje te rennen (lees: als mijn hardloopmaatje niet mee kan) deel ik de run op in verschillende blokken. Zie hieronder een voorbeeld:

 – 1 tot 5 kilometers = ‘rustig inlopen en zoeken naar een fijn tempo’.
– 5 tot 10 kilometers = 
‘het tempo proberen aan te houden, bijna op de helft!’
– 10 tot 15 kilometers = ‘even door bikkelen’.
– 15 tot 20 kilometers = ‘focussen, het einde is in zicht!’

Door een langere duurloop in te delen in verschillende blokken zoals hierboven, bekijk ik de afstand stapje voor stapje wat voor meer rust zorgt in mijn hoofd. Als ik denk ‘ik moet 20 kilometer lopen’, dan raak ik eerder gestresst dan wanneer ik het bekijk per 5 kilometer. Ook weet ik van mezelf dat ik er een stuk lichter over denk wanneer ik eenmaal aan het rennen ben.

Heb jij nog een goede tip om die lange duurlopen te overleven? Ik hoor ze nodig dus let me know!
En wie zie ik allemaal zondag 3 februari in Apeldoorn aan de start van de Asselronde?

Liefs,
Jip

There are 4 comments for this article
 1. Eveline 3 januari 2019 20:31

  Storytel! Geniaal voor lange stukken hardlopen. Tijd en kilometers vliegen voorbij ?

 2. Michel 3 januari 2019 22:01

  Ik ga weer voor de 10 mijl in Apeldoorn 🙂
  Vorige maand wel 23,7km gelopen (met gezelschap gelukkig) en ik vind het nog steeds te gek dat me dat is gelukt! Wie volgend jaar ook wel een keer de Asselronde proberen.

  Veel succes alvast! Groetjes uit Apeldoorn..

 3. Sabrina 3 januari 2019 23:15

  Podcasts!!?

 4. Carien 4 januari 2019 07:25

  Podcasts vind ik ook altijd wel lekker, soms afwisselen met muziek. Marathon training academy heeft leuke afleveringen (vooral die gaan over een mooie loop). Toevallig heb ik mij net ingeschreven voor Apeldoorn. Op 17 Maart loop ik de heuvelland marathon (van Vaals naar Maastricht), dus 25 km is een mooie voorbereiding! Groetjes, Carien

Geef een reactie