Eetdagboekje januari 2019

Van uitgebreide kerstdiners tot oliebollen met poedersuiker, ik heb heerlijk kunnen smullen tijdens de feestdagen. Na zo’n periode vind ik het ook weer fijn om ‘normaal’ te doen. Hier bedoel ik mee: een ritme en balans vinden in mijn ‘gezonde levensstijl’. Zoals je hieronder misschien al ziet, start ik met een broodje Nutella. Dat is toch niet heel ‘gezond?’ Klopt. Ik eet als basis genoeg ‘gezonde’ producten maar met als aanvulling hier en daar iets minder ‘gezonds’.

Voordat ik start met dit eetdagboekje is het belangrijk te beseffen dat ieders voorkeuren en behoeften anders zijn.  Kortom, neem dit eetpatroon niet klakkeloos over maar hopelijk kan ik je een beetje inspireren! 

Dag 1: woensdag

Ontbijtje nr. 1: boterham met Nutella.

Ik startte deze woensdag met een klein rondje hardlopen. Om deze reden nam ik met een niet al te groot ontbijt, een boterhammetje is voor mij genoeg om 30 minuutjes te hollen. Als beleg koos ik voor Nutella want ik word altijd blij van chocolade.

Ontbijtje nr. 2: kwark met gebakken appel in honing.


Na het rennen kies ik vaak voor een maaltijd met in ieder geval eiwitten en koolhydraten. Op deze manier kan mijn lichaam goed herstellen van mijn workout. Ik koos vandaag voor een schaaltje kwark met appel, kaneel en havermout gebakken in de pan (met een scheutje honing). Aanrader!

Lunch: boterhammen met kalkoenfilet en gebakken pompoen.


Snel daarna kreeg ik weer trek. Mijn maag lijkt na het hardlopen soms wel een zwart gat te zijn… Als lunch koos ik voor twee volkoren boterhammen met ieder een plakje kalkoenfilet, een laagje hüttenkäse en stukjes pompoen (die ik voor ongeveer 20 minuutjes op 200 graden in de oven had gedaan). Tot slot deed ik er nog een fris yoghurtsausje overheen. Ik at er nog een paar kaasblokjes bij (niet het hele bakje op de foto) omdat ik daar trek in had.

Tussendoortje: een eiwitreep.

Mijn maag begon eind van de middag weer te knorren dus nam ik eind deze eiwitreep van de Body en Fitshop (mijn favoriet!)

Avondeten: groene curry met vega kipstukjes.


Rond half 8 vulden we onze bordjes. We aten (ieder en flink bord) groene curry met heel veel groenten en vega kipstukjes. Dit was tevens mijn laatste maaltijd van de dag.

Dag 2: donderdag

Onbijt: havermoutje met frambozen.


Ik voelde me deze dag niet helemaal fit en vond dat een goed excuus om mezelf te verwennen met een warm ontbijtje op bed. Ik mixte de volgende ingrediënten in een pannetje: 200 ml amandelmelk, 40 gram havermout, 10 gram rozijnen, 1 schepje eiwitpoeder (Whey perfection van de Body and Fitshop) en een handje framboosjes. Ik at dit ontbijtje rechtstreeks uit het pannetje omdat dat stiekem nog een stuk lekkerder is (+ minder afwas, heuj!).

Tussendoortje: eiwitreep van My protein.

Deze ochtend heb ik mezelf toch uit bed weten te slepen en studeerde ik en mijn vriend een aantal uurtjes in de bibliotheek. Als tussendoortje aten we ieder de helft van deze eiwitrepen van My Protein. Alleen vond ik ze allebei niet zo lekker… Geen aanrader dus als je het mij vraagt.

Lunch: hard broodje met tonijn, hüttenkäse en avocado.


Hard studeren mag beloond worden toch? We haalden harde broodjes en belegden ze met de volgende ingrediënten: tonijn, hüttenkäse, avocado, tomaat, peper, zout en een laagje chilisaus. Twee broodjes waren voor mijn vriend en eentje voor mij. Ik at erna nog een crackertje met pindakaas maar die was al in mijn mond voordat ik er een foto van kon maken…

Avondeten: halve portie groene curry, broccoli uit de oven en een tomatensoepje.

We hadden nog één portie groene curry over van de dag ervoor. We besloten deze te delen en vulden de maaltijd aan met een tomaten-créme soepje (gewoon uit zak) met wat groentjes uit de oven.

Snack: schaaltje kwark met fruit.

In de avond at ik nog een bakje kwark met een shotje ‘cheesecake’ van Personal Protein met als topping een peer in stukjes gesneden.

Dag 3: vrijdag

Ontbijtje nr. 1: havermoutje met appel

Deze ochtend maakte ik een ander havermoutje (ook warm). Ik mixte 125ml amandelmelk met ongeveer 40 gram havermout in een schaaltje en zette dit voor 2 minuutjes in de magnetron. Hier voegde ik vervolgens een appeltje, rozijnen en een snufje kaneel toe. Een grote kop thee erbij en ik kon mijn dag rustig beginnen.

Tussendoortje: rijstwafels met pindakaas en banaan.

Als tussendoortje at ik twee rijstwafels met een laagje pindakaas en stukjes banaan. Dit blijft mijn favoriete combinatie!

Lunch: brood/cracker met beleg.

Als lunch at ik een boterham hummus, kalkoenfilet, een gekookt eitje, komkommer en honing-mosterdille saus (ronde 1). En erna nog een boterham met pindakaas en een crackertje met kalkoenfilet, hummus en komkommer.

Avondeten:  Mexicaanse wraps!

In de avond aten we Mexiaanse wraps! Oftewel: wraps met rulgehakt, paprika, avocado, mais en een pittig sausje. YUM!

Avondsnack: een schaaltje kwark en koekjes uit het kerstpakket!

In de avond koos ik eerst voor een ‘gezond’ tussendoortje (bakje kwark met granola) om erna zonder schuldgevoel te kunnen genieten van een halve rol browniekoekjes die mijn vriend in zijn kerstpakket had zitten! BROWNIEkoekjes…. ja die vond ik lekker.

Dit was ‘m dan alweer! Ik hoop dat je hebt kunnen zien hoe ik ‘gezonde’ producten en maaltijden combineer met wat minder ‘gezond’. Wat ik altijd probeer over te brengen is dat je best wel veel kunt genieten van eten. Eet ‘ongezonde’ dingen met mate, zorg ervoor dat je in ieder geval de voedingsstoffen binnen hebt en voldoende beweegt. Dan komt je al een heel eind… 😉

Liefs,
Jip

be the first to comment on this article

Geef een reactie