Geen cijfertjes maar eten op gevoel.

Een voedingsschema, calorieën tracken en/of hoeveelheden afwegen… Nee, dat is niet voor mij weggelegd. Net zoals met sporten vind ik het fijn om uit te gaan van mijn gevoel. Geen getalletjes of grammen maar bewustzijn en intuïtie. In deze blog vertel ik je waarom en hoe ik dat doe! Lees je mee?

Waarom ik geen fan ben van calorieën tellen.

De reden dat ik geen fan ben van calorieën tellen heeft te maken met het gevaar voor obsessiviteit. Of je nou een controlfreak bent of niet. Ik verwacht dat vrijwel iedereen baalt wanneer een rood getal in beeld komt met de boodschap dat je ‘te veel’ gegeten hebt die dag. Maar wat is nou eigenlijk de impact van 100 calorieën meer of minder? Naar mijn mening gaat het veel meer om de basis daarachter. Denk hierbij aan voldoende beweging op een dag, een vast voedingspatroon en voldoende slaap.

Bovendien kost het invoeren van calorieën enorm veel tijd. Je moet ieder product opzoeken of scannen en vervolgens ook nog een juiste inschatting kunnen maken van de hoeveelheid. Hoe accuraat je berekening aan het einde van de dag is, daar kun je dus ook vraagtekens bij zetten.

Waarom ik dit voorheen wel gedaan heb.

Maar Jip, hoe weet je dat calorieën bijhouden een obsessieve werking heeft en veel tijd in beslag neemt? Dit weet ik omdat ik voorheen wel een tijdje mijn calorieën bijhield. Niet met de doelstelling om af te vallen maar om inzicht te krijgen in mijn voeding. Ik had namelijk nul kennis over wat voor voedingsstoffen in een bepaald product zat en vond dit interessant. Zelfs met dit doel kon ik af en toe balen als ik dat rode getal zag.

Op gevoel eten, hoe doe je dat dan?

Het klinkt allemaal wel heel leuk en aardig dat ‘op gevoel eten’ maar hoe doe je dat dan? Naar mijn mening is het een kwestie van uitvogelen en ervaring opdoen. Hieronder deel ik een aantal tips hiervoor:

1. Allereerst kan het helpen om enige basiskennis te hebben over voeding. Je hoeft niet uit je hoofd te gaan leren hoeveel calorieën een boterham precies heeft maar op websites zoals het Voedingscentrum.nl vind je veel informatie over vitamines, vezels, koolhydraten, eiwitten, vetten en ga zo maar door.

2. Daarnaast kun je ervoor kiezen om, net zoals ik heb gedaan, tijdelijk je voeding bij te houden. (Ik deed dit aan de hand van de app ‘MyFitnessPall’). Let wel op dat je je niet te veel focust op dat getalletje maar probeer vooral te kijken naar de hoeveelheid, grootte en inhoud van jouw maaltijden. Door dit bijvoorbeeld een week te doen heb je meer inzicht in jouw voedingspatroon en behoeften. Zodat je dit in de toekomst weer los kan laten.

3. Ik vind het fijn om een bepaald ritme te hebben qua voeding. Ik heb een aantal vaste maaltijden die ik op een vast tijdstip eet. Denk aan een bakje kwark met fruit in de ochtend, een plak bananenbrood of een eiwitreep als tussendoortje en boterhammen met standaard beleg voor in de middag. Door op zoek te gaan naar een ritme wordt het voor jou gemakkelijker om op gevoel te eten.

4. Vanuit bovenstaande drie tips is het een kwestie van luisteren naar je behoeften. Heb ik honger? Dan eet ik wat. Heb ik trek in chocolade? Dan geef ik daar regelmatig aan toe. Door mezelf niet te vaak dingen te ontzeggen, verwacht ik minder last te hebben van een overdreven verlangen naar zoet en ongezond.

Belangrijke laatste boodschap!

Al met al, vind ik het belangrijk om te beseffen dat je echt niet meteen aankomt als je een beetje meer eet dan een andere keer. Heb je je een keer laten gaan? Baal dan niet maar denk na over de oorzaak en zie het als een leermoment. Last but not least: We leven maar een keer toch? Besef dat, ben niet teveel bezig met de getalletjes, zeg ja tegen die traktatie op je werk, beweeg, slaap, GENIET!

Eet jij ook op gevoel? Of vind jij het wel fijn om je voeding bij te houden?

Liefs,
Jip

P.s. heb je een vraag met betrekking tot bovenstaande blog of wil je gewoon iets heel anders van mij weten? Je kunt me altijd een privéberichtje sturen op mijn Instagram of mij mailtje sturen! (jipsanders.com@outlook.com).

There are 6 comments for this article
 1. Fiona 6 februari 2019 09:35

  Goede blog!
  Op reis track ik nooit. Dat is niet te doen en gaat ook ten koste van alles wat je daar beleeft. Bovendien is op vakantie toch alles anders. Maar thuis track ik wel.
  Hoe lang heb jij eigenlijk getrackt? En hoe ben je daar dan precies mee gestopt? Want je schrijft dat je een bepaald ‘ritme’ hebt en dus een aantal vaste maaltijden hebt. Dat hebben de meeste mensen denk ik wel, ik ook, maar toch…ik houd ook van variatie. De ene keer een ik bijv. pannenkoekjes van dit beslag en dan weer van dat beslag en dan eet ik dit als avondeten en dan weer wat anders. Natuurlijk weet je na een tijdje in grote lijnen wel wat er in zit. Maar als ik thuis niet zou tracken dan denk ik dat ik ook snel te weinig eet, omdat ik dus bang ben dat ik anders teveel eet (snap je hem nog, haha :-P). Hoe ben jij dat los gaan laten en hoe doe je dan bijvoorbeeld een bulk of cut? En hoe zorg je dan toch voor variatie? Ben benieuwd 😉

  • Jip Sanders 7 februari 2019 14:26

   Dankjewel! 🙂 Ik weet niet precies meer hoelang ik het heb gedaan maar ik gok ongeveer een maandje (ook niet iedere dag). Ik ben er toen mee gestopt omdat ik er genoeg van had. Vond het te veel werk en raakte dus gefrustreerd door die cijfertjes. Je kunt ook een ritme vinden in variatie! Klinkt misschien gek maar ik heb bijvoorbeeld vier standaard tussendoortjes, waar ik steeds tussen afwissel. Of een ritme is bijvoorbeeld boterhammen als lunch in de middag maar dan kies ik steeds voor ander beleg. Ik snap je nog haha, het is een kwestie van ervaren en uitproberen wat voor jou werkt. Zelf doe ik niet aan bulken of cutten dus dan ligt het allemaal niet zo nauw. Zo, heel verhaal haha. Als je nog een andere vraag hebt dan hoor ik het wel! 😉 Liefs, Jip

   • Fiona 13 februari 2019 21:27

    Dank je wel voor je reactie:-)

 2. marc_healthy 6 februari 2019 14:30

  Ik houd mijn eten strak bij in MFP, wel laat ik het in het weekend vaak los en dan ga ik maandag gewoon weer verder.

  Krachtraining en niet tracken lijkt me erg lastig. Voeding is zo belangrijk bij het halen van een doel zoals afvallen of aankomen of zoals nu voor mij richting een studio shoot. Als ik dat op gevoel zou doen dan zou ik resultaat laten liggen. Kan gevoelsmatig zijn. Zelfs geld wil ik aankomen en eet ik alsnog onder onderhoud omdat ik het niet bij houd.

  Na mei ga ik minstens 6 maanden aankomen en dat wil ik wel meer op gevoel gaan doen ipv constant alles vast te leggen.

  • Jip Sanders 7 februari 2019 14:23

   Als dat voor jou werkt is dat natuurlijk helemaal prima! Succes met alles

 3. Pingback: Geen schema’s maar sporten op gevoel – Jipsanders.com

Geef een reactie