Geen schema’s maar sporten op gevoel.

Een tijdje terug schreef ik een blogje over dat calorieën bijhouden voor mij niet werkt maar dat mijn voorkeur uitgaat naar eten op gevoel (klik hier om dit blogje terug te lezen). Dit geldt bij mij ook voor mijn workouts. Ik sport niet aan de hand van een schema maar train wanneer ik daar zin in heb. In dit blogje deel ik waarom en hoe ik dat doe. Lees je mee?

Voor- en nadelen sportschema

Een groot voordeel van het volgen van een sportschema is de duidelijkheid. Je weet precies welke trainingen je wanneer ‘moet’ uitvoeren, wat voor een houvast kan zorgen. Een ander voordeel is dat een sportschema op maat kan worden gemaakt. Wanneer sprake is van een lichamelijk doel zoals willen afvallen of aankomen kan een sportschema dus zeker helpend zijn om dit persoonlijke doel te bereiken.

Hieronder zal ik toelichten waarom een sportschema in mijn geval juist kan tegenwerken.

Waarom een sportschema mij juist tegenwerkt

Ik sport om verschillende redenen: voor mijn plezier, om mijn energie kwijt te kunnen en mijn hoofd leeg te maken. Op dit moment heb ik geen concreet lichamelijk doel zoals afvallen of aankomen. Wanneer ik sport aan de hand van een schema voelt het eerder als ‘moeten’ en ervaar ik in mindere mate de ontspanning en het plezier waar ik naar streef. Ik vind het fijn om op het moment zelf te kunnen beslissen waar ik zin in heb.

4 voorwaarden om te sporten op gevoel

Maar hoe doe ik dat dan? Dat sporten op gevoel. Hieronder geef ik je mijn tips:

1. Allereerst is het handig om enige basiskennis te hebben met betrekking tot het sporten. Wanneer je bijvoorbeeld bekend bent met veel verschillende oefeningen in de sportschool, heb je de mogelijkheid om hiermee te variëren.

2. Ten tweede is het een kwestie van het vinden van een sportritme dat bij jou past. Zo vind ik het fijn om 2 tot 3 keer in de week krachttraining te doen en 2 tot 3 keer hard te lopen. Wanneer dit voor jou duidelijk is, heb je een beter overzicht van je beoogde workouts.

3. Bovendien is planning een belangrijk onderdeel. Ik kijk aan het begin van iedere week wanneer ik tijd vrij zou kunnen maken voor een eventuele workout.

4. Mijn laatste tip is misschien wel de belangrijkste: je moet het sporten leuk vinden! Zoals ik al zei biedt een schema je houvast voor je trainingen. Mis je vaak de motivatie? Dan kan sporten zonder schema ervoor zorgen dat je workouts gaat skippen waardoor je niet meer aan sporten toekomt.

Wat vind jij fijn?

Het kan dus per persoon verschillend zijn of sporten aan de hand van een schema helpend kan zijn of niet. Motivatie, kennis en het doel spelen hierbij onder andere een rol. Vind jij sporten aan de hand van een schema fijn? Of kies jij er ook liever voor om te sporten op gevoel? Laat het me weten in een reactie!

Als je andere vragen hebt mag je mij natuurlijk altijd een mailtje/berichtje sturen! 🙂

Liefs,
Jip

There are 3 comments for this article
 1. Vera 18 maart 2020 22:37

  Hi, hoe ontstaat dan jouw training. Heb je in je hoofd wat je wil trainen, bv benen en kies je daar de oefeningen op dat moment voor uit. Of doe je de oefeningen waar je op dat moment zin in hebt? Hoe vertaal je jouw gevoel in een workout? Ik volg nu heel zwart/wit in schema en zou graag wat meer naar mijn lichaam willen leren luisteren. Grt.
  Vera

 2. René Winters 3 juni 2020 00:56

  Hey wat leuk om te lezen. Ik zocht op sporten op gevoel en kwam bij jou blog uit. Ik heb altijd al een lichte afkeer van schema s gehad. Ook sporthorloge s enzo vind ik overbodig voor mijzelf. Ik heb een Strava account maar heb vanavond gesport zonder mijn telefoon daarvoor mee te nemen. Besefte dat ik dat heel prettig vind. Ik wil sporten omdat ik het leuk vind en daarbij luisteren naar mijn lichaam i.p.v. op tijd en snelheid te letten. Bedankt voor je stukje! Groet Rene

  • Jip Sanders 22 juni 2020 21:28

   Dankjewel voor je reactie! Fijn he! Sporten op gevoel vind ik ook zo heerlijk, even alles loslaten en gewoon gaan!

Geef een reactie