4x mijn tips voor een ‘gezonde’ balans!

Het lijkt misschien simpel maar in de werkelijkheid kan het toch best lastig zijn om een ‘goede’ balans te vinden tussen biertjes en een vette hap enerzijds, en genoeg vitamientjes en slaap anderzijds. In dit blogje deel ik graag mijn 4 tips voor het vinden van een balans tussen ‘gezonde’ en ‘minder gezonde’ keuzes. Lees je mee? 

‘Instagram is en blijft een momentopname…’

Afgelopen weekend had ik een aantal gezellige feestjes waarbij ik genoot van onder andere biertjes, mixdrankjes, chipjes en frietjes. Waarna ik op de zondagavond uiteindelijk last had van symptomen van een duidelijk slaaptekort. Op zulke dagen leef ik in het moment en ben ik meer bezig met de mensen om mij heen dan met mijn telefoon. Hierdoor kan het zijn dat ik misschien wel mijn havermoutje met fruit in de ochtend met jullie deel, maar niet de hele zak chips die ik in de avond naar binnenwerk. Kortom, Instagram is en blijft een momentopname, je ziet nooit het geheel van iemands leven en ik hoop heel erg dat je daar bewust van bent! Waarom benadruk ik dit? Omdat ik denk dat iedereen wel eens geniet van een vette hap zoals een pizza of friet. En ja, ook alle ‘fitgirls’ (even tussen aanhalingstekens want ik blijf het een stom woord vinden) die je voorbij ziet komen op Instagram.

4x mijn tips voor een ‘gezonde’ balans

Maar hoe houd ik dan een ‘goede’ balans tussen ‘gezonde’ en zoals hierboven beschreven, ‘minder gezonde’ momenten. Op mijn eigen manier heb ik hier een weg in gevonden en ik deel graag mijn 4 tips met jullie!

Tip 1: Zoek naar ‘gezonde’ maaltijden die jij lekker vindt.
Lekkere ingrediënten hoeven niet altijd ‘ongezond’ te zijn. Ik heb een aantal standaard ontbijtjes, tussendoortjes, lunch- en diner recepten in mijn hoofd die ik lekker én ‘gezond’ vind. Een aantal voorbeelden zijn: een bakje kwark met blauwe bessen en noten, een havermoutje met pindakaas, een plak zelfgemaakte bananenbrood of boterhammen met ei. Kortom, maak een lijstje voor jezelf met ‘gezonde’ ingrediënten/recepten waar jij ook van kunt genieten! Op deze manier voorkom je dat je niet weet wat je wilt/kunt eten en dus maar voor een vette hap kiest.

Tip 2: Zorg voor een ritme.
Eet ongeveer op dezelfde momenten en bedenk (zoals ik hierboven al beschreef) een aantal standaard ‘gezonde’ maaltijden die jij lekker vindt. Door een ritme toe te voegen aan je eetpatroon creëer je duidelijkheid voor jezelf én voorkom je dat je opeens hele erge honger krijgt en ‘minder gezonde’ keuzes gaat maken.

Tip 3: Verbied jezelf niets oftewel: wees lief naar jezelf!
Mag ik van mezelf een hele week geen chocolade? Dan verlang ik ieder uur van de dag naar een boterham met hagelslag, een cracker met Nutella of een stukje Tony’s Chocolonely. Oftewel: wanneer ik mezelf iets verbied wil ik het JUIST. Ik denk dat ik vrijwel nooit last heb van eetbuien omdat ik mezelf (bij wijze van spreken) iedere dag een klein stukje chocolade gun. Oftewel, wees lief voor jezelf!

Tip 4: Acceptatie.
Ik denk dat iedereen wel eens momenten heeft waarbij de balans even ver te zoeken is. Denk bijvoorbeeld aan een weekendje weg met vrienden of een week volgepland met een verjaardagsfeestjes en een festival. Probeer op zo’n moment te accepteren dat het even niet anders is en geniet van de gezellige momenten met anderen. Later kun je je ritme en levensstijl weer oppakken zoals je dat graag zou willen nastreven. Een proces bestaat nou eenmaal uit vallen en opstaan, ben daar bewust van.

Kortom, GENIET van fijne momenten en durf dingen af en toe even los te laten. Met een ritme en voldoende beweging hier en daar kom je al een heel eind!

Heb je nog een andere tip die ik aan dit rijtje kan toevoegen? Of een andere vraag die je aan mij wil stellen? Dan mag je mij altijd een mailtje of berichtje via mijn Instagram sturen. Reageren onder deze post kan natuurlijk ook! 🙂

Liefs,
Jip

There are 2 comments for this article
  1. Minke 7 mei 2019 18:36

    Goede tips! Voor mij helpt ook: als ik dan toch iets ongezonds eet, probeer ik er minder van te eten. Of als ik een flink stuk taart bij de koffie heb genomen, eet ik iets minder lunch (meestal zit ik dan ook iets minder vol). Ik laat mn goede gewoontes heel snel los als ik in een ander ritme zit, dat vind ik echt nog wel lastig!

    • Jip Sanders 8 mei 2019 11:51

      Dankje! Ik denk dat iedereen dat af en toe lastig vind. Bekijk het positief, je weet waar het aan ligt (ander ritme)! 😉

Geef een reactie