8x mijn favoriete broodbeleg.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is brood helemaal niet zo slecht voor je. Dit graanproduct bestaat namelijk uit vezels, vitamines en mineralen, die belangrijk zijn voor je lichaam. Bovendien zijn de koolhydraten in brood een belangrijke bron van energie (bron: voedingscentrum.nl). Het is alleen belangrijk er niet té veel van te eten, zoals eigenlijk met alles… Naast bovenstaande gegevens ben ik ook fan van brood om een volgende reden: je kunt er eindeloos mee variëren! In dit blogje deel ik 8x mijn favoriete broodbeleg. Kijk je mee?

Voordat ik jullie mijn favoriete boterhammen laat zien, vind ik het belangrijk te noemen dat ik voornamelijk volkoren- en speltbrood eet. In wit brood zitten namelijk geen vezels, vitamines en mineralen. Ik eet eigenlijk bijna altijd Waldkorn of Liefde & Passie Spelt brood van de Appie. Genoeg gepraat, let’s go!

1. Hüttenkäse, honing en walnoten

Deze combinatie heb ik laatst per toeval ontdekt (ik had niet veel in huis) en sindsdien kan ik er geen genoeg van krijgen. Doe een laagje hüttenkäse, een handje (wal)nootjes en een scheutje honing op een boterham en smullen maar!

2. Pindakaas, banaan en kaneel

Deze optie daarentegen heb ik al een hele tijd geleden ontdekt en blijft ook ten alle tijden een van mijn favoriete combinaties voor op de boterham. Pindakaas + banaan + kaneel = YUM!

3. Hummus! (met gegrilde groenten)

Heb je soms moeite om voldoende groenten binnen te krijgen? Misschien is het voor jou dan wel een idee om groenten toe te voegen aan je lunch. Doe een aantal boterhammen in een broodrooster, zet ondertussen een pannetje met olie op het vuur en snijd vervolgens een aubergine, paprika en/of courgette. Leg deze in de pan wanneer de olie heet is geworden en strooi er wat peper en zout overheen. Wanneer het brood uit het broodrooster springt, beleg je deze met een laagje hummus (die van de versafdeling is mijn favoriet!). Wanneer de groenten een beetje zacht zijn geworden, leg je deze over het brood heen. Om het af te maken doe ik er soms een scheutje (magere) yoghurtsaus of sweet chilisaus overheen. Eet smakelijk!

4. Zelfgemaakte ‘gezonde’ tonijnsalade

Ook maak ik regelmatig een ‘gezonde’ variant van een tonijnsalade (zonder mayonaise). Ik maak deze salade door de volgende ingrediënten door elkaar te mengen: tonijnstukken (gebaseerd op water), hüttenkäse, zongedroogde tomaatjes, kappertjes OF olijven en een scheutje (magere) yoghurtsaus. Roer dit goed door elkaar en klaar is je ‘gezonde’ en ‘eiwitrijke’ lunch.

5. Gebakken eitje als basis

Een gebakken eitje op de boterham vind ik zo af en toe ook heel lekker. Ook hierbij kun je eindeloos variëren. Meestal combineer ik het met een laagje hummus, (vega) kipfilet, komkommer en een beetje currysaus.

6. Hummus, hüttenkäse en zachtgekookt eitje

De combinatie hummus, hüttenkäse, een zachtgekookt eitje en wat peper en zout vind ik ook een lekkere combinatie voor op de boterham!

7. Gerookte zalm met roomkaas

Zo af en toe vind ik het heerlijk om te lunchen met gerookte zalm. Besmeer een broodje met een laag roomkaas, vervolgens een plakje zalm, leg er nog een paar plakjes komkommer en/of een handje ijsbergsla bovenop en SMULLER MAAR!

8. Met pure hagelslag!

Je herkent het vast wel, soms heb je gewoon zin in zoet. Het allerlekkerste op zo’n moment vind ik een simpele boterham met een laagje boter en pure hagelslag. YUM!

Zoals je ziet, kies ik af en toe voor vis maar eet ik verder meestal vegetarisch met lunch. Wat is jouw favoriete broodbeleg?
Laat het me weten in een reactie want nieuwe inspiratie is altijd welkom! 😉

Liefs,
Jip

There is 1 comment for this article
  1. Pingback: Friday favorites #126 – Jipsanders.com

Geef een reactie